Sivas Katliamı Sanığı Sigortalı Memur, Devlet Bulamıyor

Sivas Katliamı Sanığı Sigortalı Memur, Devlet Bulamıyor

Sivas Katliamı Sanığı Sigortalı Memur, Devlet BulamıyorDevlet, Sivas katliamı sanığı Cafer Erçakmak'ın Almanya'ya kaçışına...

A+A-

Sivas Katliamı Sanığı Sigortalı Memur, Devlet BulamıyorSivas Katliamı Sanığı Sigortalı Memur, Devlet Bulamıyor

Devlet, Sivas katliamı sanığı Cafer Erçakmak'ın Almanya'ya kaçışına engel olamadı. İhsan Çakmak'ı evlenmesine, askerliği yapmasına ve çocuğunu nüfus müdürlüğüne kaydetmesine rağmen bulamıyor.

Sivas'ta 35 kişinin ölümüne 50'yi aşkın kişinin yaralanmasına neden olan katliamın sanıkları, Emniyet tarafından aranıyorlar ancak sigortalı çalışmalarına, evlenmelerine, askerlik yapmalarına ve nüfus müdürlüklerine kaydolmalarına rağmen bulunamıyorlar!

Olayın kışkırtıcılarından olmakla suçlanılan Refah Partili (RP) Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak'ın Almanya'da yaşadığı iddia ediliyor. Onun gibi dokuz firari bulunamıyor.

Katliamın müdahil avukatlarından Şenal Sarıhan, Almanya makamlarının, eksik bilgilerle yanıltıldıkları ve Erçakmak gibi sanıkları katliamdaki rolleri konusunda bilgilendirilmedikleri gerekçesiyle iade etmediğini düşündüklerini söyledi.

Devlet katliamcıları nasıl arıyorsa...

1993'te yaşadığı adrese tebligat gönderdikten sonra Türkiye dışında olduğu gerekçesiyle Erçakmak'a ulaşamayan devlet, diğer sanıkları da resmi kurumlar nezdinde yaptıkları onca işleme rağmen bulamadı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde Erçakmak ile birlikte Şefket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu yargılanıyorlar.

Örneğin, bu sanıklardan İhsan Çakmak, 27 Temmuz 1999 tarihinde, yani arandığı sırada, Sivas'ın Altınyayla Belediyesi'nde evlendi; 22 Mayıs 1997'de askerlik görevini yaptı; çocuğunu nüfusa kaydettirebildi.

Çakmak, 2000'de Emniyet makamlarından ehliyet aldı; bundan beş yıl sonra İstanbul Avrasya Savunma Sanayii'nde sigortalı memur işe girebildi. Devletin pek çok biriminde arama kaydı olmasına rağmen işlem yaptırabiliyor.

Diğer bir sanık Yılmaz Bağ da Sivas'ın Kangal İlçesi'nde evlenebiliyor, evlendikten sonra bile bulunamıyor. Avukat Sarıhan, bu durumları sıraladıktan sonra, "Bunlar çok ilginç aramalar. Ciddi bir görev ihmali var ortada" dedi.

2 Temmuz 1993'te Madımak Oteli'nin yakılmasıyla 35 kişi yaşamını yitirmişti. Olaydan 33 kişi, Anayasal düzeni yıkmaya teşebbüs etmek"ten müebbet hapisle cezalandırılırken Doğru Yol Parti (DYP) - Sosyaldemorkat Halkçı Parti (SHP) koalisyonu döneminde işlenen katliamda güvenlik kuvvetlerinin olaylara seyirci kalması ağır şekilde eleştirilmişti. Ancak katliamdan hiç bir yetkili hesap vermedi. (EÖ)

Erol ÖNDEROĞLU

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy38330 = 'hukuk' + '@';

addy38330 = addy38330 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text38330 = 'hukuk' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

38330 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


Ankara-Sivas - BİA Haber Merkezi - 01 Temmuz 2009, Çarşamba

Yargı, Sivas Katliamı Sanığı Erçakmak'ı Az Daha Kurtarıyordu!

35 kişinin öldürüldüğü katliam sırasında Aziz Nesin'i itfaiye merdiveninden itmeye çalışan Erçakmak hakkında dava açılmış ama müdahil avukatlara haber verilmemiş. Avukat Sarıhan, dava düşecekken haberdar olduklarını ve yargılamanın sürmesini sağladıklarını anlatıyor.

Sivas Katliamı davasının müdahil avukatları, Aziz Nesin'i itfaiye aracından itmeye çalışan Cafer Erçakmak ve altı sanık hakkında 2004 yılından beri kendilerinden habersiz şekilde bir dava yürütüldüğünü son anda fark ettiler.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Erçakmak, Şefket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu isimli sanıklarla ilgili beş yıldır ele aldığı davaya, savcının "zamanaşımı"ndan davanın düşürülmesini istediği aşamada müdahil olabildiklerini bianet'e açıklayan avukat Şenal Sarıhan, "Hukuka aykırı bir durum. Bize tebliğ etmelilerdi" dedi.

Zamanaşımına uğramadan önce tesadüfen öğrendiler

Katliamdan sonra yakalanamadığı için Erçakmak'ın dosyasının ana dosyadan ayrıldığını hatırlatan Sarıhan, diğer sanıkların zamanla yakalanması üzerine Erçakmak'ın dosyasının yeni oluşturulan dosyayla birleştirildiğini ancak 2004/7 esas sayılı dosyadan mahkeme kanalıyla değil, bir gazetecinin haber vermesiyle haberdar olduklarını söyledi.

Davadan haberdar olunca 19 Aralık 2008'de mahkemeye bir katılma dilekçesi sunduklarını kaydeden Sarıhan, başvurularında "Anayasal düzeni zora başvurarak yıkmaya teşebbüs"le suçlanan sanıkların zamanaşımından yaralanamayacaklarını belirttiklerini ve sanıkların olaydaki konumlarının ve sorumluluklarının araştırılması gerektiğini söylediklerini aktardı.

Mahkeme sanıkların rolünü araştıracak

1 Eylül'de devam edecek dava öncesinde mahkeme, yetkili kurumlardan sanıklarla ilgili bilgi ve belge istenmesini kabul etti.

Olay günü görevli Emniyet görevlileri ve mağdurlarla teşhis yapılması yönündeki istemi de dosyanın Yargıtay'dan dönmesinden sonra değerlendirecek. Avukatlar, olay görüntülerinden bu şahısların tespitini de istedi.

"Hepimiz video görüntülerinden olayı yaratanların 150 kişiden ibaret olmadığını biliyorduk. Olayı organize edip Sivas'a bu kadar insanı yığan örgütler ve kişiler yakalanmadı. Hukukçuyum, ancak ihmalden söz edebiliyorum. Bu ihmal, ülkemizde yeni katliamlara neden olabilecek ölçüde ciddi. Yaratıcıları, örgütleyicileri ve sanıkları bütünüyle yakalanmadıkça yeni olumsuz eylemlerin olmasını engellemek, ülkemizde kardeşliği ve birliği sağlamak da mümkün olmayacak. Olayın ciddiyetini hepimizin özellikle hukuk ve güvenlik çevrelerinin aklında tutması gerekir."

"Topluma kazandırılmaları" reddedildi

Sivas'ta Madımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993'te ateşe verilmesiyle aralarında Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Asım Bezirci, Nesimi Çimen ve Metin Altıok'un da bulunduğu 35 kişi yaşamını yitirmişti.

Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, 33 sanığı "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak"tan idam cezasına mahkum etmişti. Sanıkların 4959 sayılı Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanma talebi 26 Aralık 2006'da reddedildi. Dosya Yargıtay'da. (EÖ)

Erol ÖNDEROĞLU

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy38330 = 'hukuk' + '@';

addy38330 = addy38330 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text38330 = 'hukuk' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

38330 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


Ankara- BİA Haber Merkezi - 01 Temmuz 2009, Çarşamba

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.