Sivas Katliamı unutturulmayacak

Sivas Katliamı unutturulmayacak

Sıvas'ta 2 Temmuz 1993'te ''Madımak Oteli''nde yakılarak katledilen 35 aydın, hunharca öldürülüşlerinin 16. yılında Sıvas, Ankara, İstanbul ve İzmir'de...

A+A-

Sıvas'ta 2 Temmuz 1993'te ''Madımak Oteli''nde yakılarak katledilen 35 aydın, hunharca öldürülüşlerinin 16. yılında Sıvas, Ankara, İstanbul ve İzmir'de anıldı.

Sıvas- Tarihe 'Sıvas Katliamı' olarak geçen, 35 aydının Madımak Oteli'nde yakılarak katledilişinin bugün 16. yılı. Hayatını kaybeden 35 aydın törenle anıldı.

Anma etkinlikleri kapsamında Sıvas'ta yapılan yürüyüşün ardından Madımak Oteli önünde toplanan, aralarında bazı siyasi parti ile yurt içi ve yurt dışından gelen çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisinin bulunduğu topluluk, hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunarak otelin önüne karanfil bıraktı.

CHP üyelerinin oluşturduğu grup da Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Burada bir açıklama yapan CHP Sıvas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, ''Madımak'ta yakılmak istenen sadece oradaki aydınlar değildi. Asıl yakılması ve yıkılması istenen laik, demokratik cumhuriyetimizin kendisiydi. Madımak Oteli müze olmalı, 2 Temmuz Barış ve Kardeşlik Günü olarak kabul edilmelidir'' diye konuştu.

Daha sonra olayların yaşandığı Madımak Oteli önüne giden grup adına açıklama yapan Alevi Vakıfları Federasyonu Başkanı Doğan Bermek, şunları kaydetti:

''Türkiye bu acılar ile Sivas, Maraş, 1 Mayıs ve benzeri katliamlarla hesaplaşmalıdır. Laik, çağdaş cumhuriyete karşı yapılan saldırılar karşısında devletin suskunluğu son bulmak zorundadır. Devleti yönetenler bu katliamı önleyemeyen devlet adına 2 Temmuz anma törenlerine katılmalı ve tüm insanlık önünde bu katliamları kınamalıdır.''

Yanan Madımak Otelinde hayatını kaybedenlerin ismi tek tek anons edildi. Etkinliğe katılanlar da bu anonslara ''yaşıyor'' diye bağırarak karşılık verdi.

Etkinlikler kapsamında bazı siyasi parti temsilcileri, çok sayıda sivil toplum örgütünün temsilcileriyle olaylarda hayatını kaybedenlerin yakınlarının bulunduğu topluluk da Mevlana Caddesi'ndeki kavşakta toplandı.

Olayı protesto eden sloganlar atan ve pankartlar taşıyan topluluk, Cumhuriyet Meydanı'na kadar yürüdü. Daha sonra topluluğun temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk bırakarak saygı duruşunda bulundu.

Grup daha sonra CHP'li grupla birleşerek Madımak Oteli önüne geçti. Otel önünde düzenlenen miting sürüyor.

Anma etkinliklerinde gerginlik yaşandı

Anma etkinlikleri sırasında, Madımak Otelinin karşısında bulunan iş hanındaki bir iş yerinin penceresinden Kahramanmaraş'taki helikopter kazasında yaşamını yitiren Muhsin Yazıcıoğlu'nun posterini göstererek el sallayan bir kişiye, topluluktakiler tepki gösterdi.

Topluluktaki bazı kişiler, ellerindeki pet su şişelerini binaya atarken, tadilat çalışması yapılan bir iş yerinde etkinliği izleyen bazı kişiler de buradaki moloz parçalarını iş yerine doğru fırlattı. Atılan su şişeleri ve moloz parçaları nedeniyle binadaki bazı camlar kırıldı.

CHP Sıvas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen ile Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız, grubu sakinleştirmeye çalıştı. Polis ekipleri binaya girerek, merhum Yazıcıoğlu'nun posterini gösteren kişiyi gözaltına aldı. Yaşanan gerginlik polis ekiplerinin de devreye girmesiyle kısa sürede son buldu.

"Madımak'ı artık müze yapın"

Otel önünde düzenlenen mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, 16 yıl önce yaşanan Sıvas olaylarını unutmanın, unutturmaya çalışmanın bir insanlık suçu olduğunu belirtti.

Madımak Otelinin müze yapılması gerektiğini savunan Gümüş, ''Madımak'ı artık müze yapın. Bu talebin karşısında artık duramazsınız. Bizleri daha fazla oyalayamazsınız. Madımak mutlaka müze olacak. Madımak müze olsun ki bir daha böylesine katliamlar yaşanmasın'' dedi.

"Namusumuza sahip çıkmaya devam edeceğiz''

Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker de Sıvas olaylarının ardından hayatını kaybedenlere verdikleri sözü yerine getirdiklerini belirterek, ''Burada 16 yıl onlara namusluca verdiğimiz sözü yerine getiren insanlar olarak, onları unutmayanlar olarak buradayız. Şehitlerimizi yaşatmak bizim namus borcumuz. Namusumuza sahip çıkmaya devam edeceğiz'' dedi.

Türkiye Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da 16 yıl önce Madımak Oteli önünde Cumhuriyet tarihinin, insanlık tarihinin akıl almaz en büyük cinayetlerinden birisinin işlendiğini savundu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise Madımak Otelinde hayatını kaybedenleri unutmayacaklarını söyledi. Slogan eşliğinde yapılan konuşmaların ardından topluluk olaysız dağıldı.

Yoğun güvenlik önlemi alındı

Bu arada, anma etkinliği sırasında geniş güvenlik önlemleri alındı. Madımak Otelinin önü ile etkinliklere katılanların geçtiği caddeler MOBESE kameralarıyla izlendi. Ayrıca otelin bulunduğu sokak dün geceden itibaren kapatılarak, araç parkına izin verilmedi.

Anma etkinliklerinde Sıvas'ın yanı sıra çevre illerden takviye polisin görev yaptığı görüldü. Bu arada polise mukavemet eden bir kişinin daha gözaltına alındığı öğrenildi.

Müze olsun mesajı

Sıvas'ta katliam olarak nitelendirilen 2 Temmuz 1993'de meydana gelen olaylarda, 33 kişinin Madımak Oteli'nde yakılmasının 16. yıldönümü Ankara'da binlerce kişinin katıldığı mitingle anıldı.

Ankara'daki mitinge Alevi Bektaşi Federasyonu, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, DİSK, KESK, TMMOB, Halkevleri, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, CHP Ankara İl Gençlik Kolları, ÖDP, EMEP, DTP, Devrimci 78'liler Federasyonu, 2 Temmuz Federasyonu'nun yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu katıldı.

Mitinge katılanlar öğleden sonra Toros Sokak'ta toplanmaya başladılar. Toros Sokak'da toplananlar, buradan oluşturulan kortejle Kolej Meydanı'na kadar yürüdüler. Kortejin en önüne Sıvas'ta yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı "unutmadık, unutmayacağız" pankartları açılırken, göstericiler yürüyüş boyunca sık sık "Işığı sönmeyecek", "Madımak müze olacak", "Devletin Alevi'si olmayacağız" sloganlarını attılar. Miting alanında ise kürsüden ölenlerin isimleri okundu. İsimlerin okunmasına katılımcılar "yaşıyor" diye yanıt verdiler. Sıvas olaylarında ölenlerin ailesi adına Şehriban Metin bir konuşma yaptı. Metin, "Madımak Oteli bir utanç müzesi olacak" diyerek, AKP'nin alevi açılımını eleştirdi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sekreteri Kemal Bülbül de konuşmasında 12 Eylül'ü eleştirerek, 12 Eylül darbesinin desteklediği grupların Alevileri yaktığını savundu. Bülbül, "Kenan Evren intihar mı edecek ne yapacaksa yapsın. Madımak utanç Müzesi olacak." dedi.  AKP'nin Alevi açılımını da eleştiren Bülbül, "Buna kargalar bile güler kimi kandırıyorsunuz. Muaviye soylu iktidar. Senin gücün yetmez, Pir Sultan'ı anlayacak düzeyde değilsin. Seni ABD emperyalizmi desteklisin, 12 Eylül'ün ürünüsün" değerlendirmesinde bulundu.  AKP Alevi Çalıştayına katılarak fikirlerini sunduklarını anımsatan Bülbül, "Çalıştayda, zorunlu din dersi kaldırılsın. Madımak Müze yapılsın. Alevi köylerine cami yapılmasın. Diyanet İşleri Başkanlığı kaldırılsın mesajı verdik."şeklinde konuştu.

AKP İstanbul Milletvekili Reha Çamuroğlu'nu da eleştiren Bülbül, Reha Çamuroğlu'na bu çamurlu işlerden vazgeç diye seslendi. Konuşmaların ardından miting alanında Ali Asker bir konser verdi.

Cumhuriyet Haber Portalı - 02 Temmuz 2009 Perşembe

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.