Sivas Katliamı Unutulmadı!

Sivas Katliamı Unutulmadı!

Sivas Katliamı Unutulmadı!Sivas katliamının 15"inci yıldönümünde İstanbul Kadiköy"de toplanan on binlerce kişi dev bir mitingle...

A+A-

Sivas Katliamı Unutulmadı!Sivas Katliamı Unutulmadı!

Sivas katliamının 15"inci yıldönümünde İstanbul Kadiköy"de toplanan on binlerce kişi dev bir mitingle katliamı lanetledi. Tepe Natuilus"de toplanan kitle ‘Yobazlar yaktı, devlet baktı’, ‘Alevi kültürü engellenemez’, ‘Madımak oteli müze olacak’ sloganları eşliğinde Kadiköy iskelesine kadar yürüdü.  Pir Sultan Abdal Kültür Derneği ( PSAKD) İstanbul şubelerince düzenlenen mitinge, Alevi derneklerinden, sivil toplum örgütlerine, sendikalardan sanatçılara kadar binlerce insan katıldı.

‘HİÇBİR ŞEYİ UNUTMAYACAĞIZ’

Tertip komitesinin ortak metnini okuyan PSAKD Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray, 15 yıl önce, şeriatçıların, gerici faşist güçlerin devletin gözetimi altında 35 canı acımasızca katlettiğini anımsattı. Bölükgiray, “Ne ozanlar heykelinin  caddelerde sürüklenişini, ne yangına 20 dakika kala otel kapısına kadar gelmişken çekip giden tugay komutanını, ne Belediye Başkanı"nın "Gazanız mübrek olsun" kutlamalarını, ne itfaiye hortumlarını kesen itfaiye erlerini, ne siyasetçilerin aymazlığını ne medyanın çarpıtmalarını unuttuk. Diri diri yanan 35 canımızı unutmayacağız ve unutturmayacağız. Sivas"ın hesabı sorulsun" dedi.

‘ÖLÜLERİMİZ ÜZERİNDE KEBAP’

Madımak"ta yaşamını yitiren ozan Nesimi Çimen"in eşi Makbule Çimen, diğer iktidarlar gibi Türkiye"yi yöneten AKP"nin  Madımak"ı müze yapmamak için direndiğini belirterek, "Şu an Sivas"ta 50 bin kişi haykırıyor, siz ise ölülerimiz üzerinde utanmadan kebap yiyebiliyorsunuz. Şunu iyi bilin ki kebap sofranızda kürdan olmayacağız. Madımak müze olana kadar haykırımaya devam edeceğiz"" dedi.

Miting notları

- Miting"e başta Alevi dernekleri olmak üzere, DİSK, KESK, TMMOB, DTP, ÖDP, SHP, EMEP, TKP, SDP, Yeşiller Partisi, İHD, Halk Cephesi, Halkevleri ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği şubeleri üyesi ve çok sayıda vatandaş katıldı.

- Kalabalığın miting alanına sığmaması nedeniyle polis tarafından kurulan bariyerler geri çekilerek alan genişletildi.

- Miting"e yoldan geçen vatandaşlar da alkışlarıyla destek oldu.

- Miting alanına AKP karşıtı pankartla girmek isteyen Halkevleri üyeleri ve polis arasında kısa süreli gerginlik yaşandı.

- Çok sayıda sanatçının katıldığı mitingte Onur Akın, Cahit Berkay ve Grup Yorum şarkılarını Sivas"ta hayatını kaybedenler için söyledi.

ZEYNEP KURAY - OZAN BİLİR
BİRGÜN - 4 Temmuz 2008

SÖNMEYEN ATEŞ...
  
Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler katliamın yıldönümünde İzmir’de düzenlenen mitingle anıldı. Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu tarafından düzenlenen miting için Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan KESK, TMMOB, DTP, ÖDP, SDP, EMEP, ESP gibi siyasi parti, sendika ve demokratik kitle örgütlerinin üyeleri, sloganlarla Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş boyunca ‘Sivas’ın hesabı sorulacak’, ‘Katiller halka hesap verecek’ sloganları atıldı. Gündoğdu Meydanı’nda Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu adına bir konuşma yapan platform sözcüsü Elvan Çelen, “Katiller bulunmadıkça, devletin zirvesi özür dilemedikçe, Madımak müze olmadıkça bu ateş sönmeyecek” dedi. Çelen’in ardından söz alan platform sekreteri Ali İzzet Uğur da yaşamını yitirenlerin yapay gündemlerin yoğunlaştığı bir dönemde anıldığına dikkat çekti.

ŞARKILARLA AĞIT YAKILDI

Konak Belediyesi ile Alevi Bektaşi Dernekleri ve Yöre Dernekleri Platformu’nun düzenlediği 2 Temmuz Sivas Şehitlerini Anma Etkinliği çerçevesinde sanatçı Suavi ile Murat Sinçar deyiş ve türküleriyle Eskiizmir Yurtoğlu Parkı’nda halkla buluştu. Suavi konser öncesinde yaptığı konuşmada,Sivas şehitlerini her yıl özlemle andıklarını ve acılarını yüreklerine gömdüklerini söyledi. 15 yıl sonra bile Madımak ateşinin hâlâ sönmediğine değinen Suavi şarkılarında ağıt da yaktı. Suavi, Madımak Otel’in mutlaka kültür müzesine dönüştürülmesi gerektiğini hatırlattı. Anma etkinliğine CHP il yöneticileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarlarıyla kalabalık bir halk topluluğu katıldı.

ERKAN ÇINAR - İZMİR
BİRGÜN - 4 Temmuz 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.