Sivas Katliamı'ndan 16 Yıl Sonra Erçakmak'a Tutuklama Kararı

Sivas Katliamı'ndan 16 Yıl Sonra Erçakmak'a Tutuklama Kararı

Sivas Katliamı'ndan 16 Yıl Sonra Erçakmak'a Tutuklama KararıMahkeme, Sivas Katliamı'nda kışkırtıcı rol oynayan Cafer Erçakmak...

A+A-

Sivas Katliamı'ndan 16 Yıl Sonra Erçakmak'a Tutuklama KararıSivas Katliamı'ndan 16 Yıl Sonra Erçakmak'a Tutuklama Kararı

Mahkeme, Sivas Katliamı'nda kışkırtıcı rol oynayan Cafer Erçakmak hakkında tutuklama kararı çıkardı. Mahkeme, 24 Aralık'taki duruşmaya kadar Erçakmak ile ilgili bilgiler toplayacak.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, Sivas Katliamı'nda Aziz Nesin'i itfaiye aracından itmeye çalışan ve kitleyi kışkırtan Refah Partisi Sivas Belediye Meclis üyesi Cafer Erçakmak hakkında 16 yıl sonra tutuklama kararı çıkardı.

Müdahil avukatlarının 1 Eylül'deki duruşmada mahkemeye sağladıkları bilgiler ışığında mahkeme, 24 Aralık'ta görülecek bir dahaki duruşmayı beklemeden resen, Fransa'da olduğu Türkiye İstatistik Kurumu'nca belgelenen Erçakmak hakkında tutuklama kararı verdi.

Erçakmak'ın yeri ve maaşı araştırılacaktı

Geçen duruşma sonrasında bianet'i bilgilendiren müdahil avukatlardan Şenal Sarıhan, Erçakmak'n Fransa'da olduğunu TÜİK'in 19 Eylül 2007 tarihinde Nüfus Müdürlüğüne verdiği bilgiyle öğrenebildiklerini ve Erçakmak'a Türkiye'de 1998 yılına kadar emekli maaşı ödendiğini tespit edildiğini de söylemişti.

Sarıhan, mahkemeden Erçakmak'ın ikametinin Türkiye'nin Fransa Konsolosluğu ve Fransız Yabancılar Dairesi aracılığıyla tespit edilmesi ve bu kişinin iade edilmesini talep etmişlerdi.

Bunun için Erçakmak'ın kimlik numaraları ve sigorta numaralarını da mahkemeye sunan avukatların bu talepleri mahkemece kabul edilmişti. Erçakmak'a bağlanan emeklilik aylığının neden 1998 yılından sonra kesildiği de araştırılacak.

35 aydını yakanların bir bölümü sokakta

Sivas'ta Madımak Oteli'nin 2 Temmuz 1993'te ateşe verilmesiyle aralarında Hasret Gültekin, Muhlis Akarsu, Asım Bezirci, Nesimi Çimen ve Metin Altıok'un da bulunduğu 35 kişi yaşamını yitirmişti.

33 sanığın "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak"tan idam cezasına mahkum edildiği Yargıtay aşamasından bulunan bir dosyanın dışında, Erçakmak'ın da aralarında bulunduğu yedi sanık hakkında da 2004 yılından beri bir davanın yürüdüğünü tesadüfen öğrenen müdahil avukatları, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde süren yargılamada Erçakmak'ın Türkiye'ye iadesini talep etmişlerdi.

33 sanığın dosyası Yargıtay'da

Mücahil avukatlar, Erçakmak, Şefket Erdoğan, Köksal Koçak, İhsan Çakmak, Hakan Karaca, Yılmaz Bağ ve Necmi Karaömeroğlu isimli sanıklarla ilgili yargılamanın varlığını tesadüfen, savcının "zamanaşımı"ndan davanın düşürülmesini istediği aşamada beşinci yılındayken bir gazetecinin haber vermesiyle fark etmişlerdi.

Sarıhan, "Hukuka aykırı bir durum. Bize tebliğ etmelilerdi" demişti. Bunun üzerine avukatlar 19 Aralık 2008'de mahkemeye verdikleri bir katılma dilekçesiyle müdahil oldular.

Ankara 1 No'lu Devlet Güvenlik Mahkemesi, 33 sanığı "Anayasal düzeni zorla bozmaya kalkışmak"tan idam cezasına mahkum etmişti. Sanıkların 4959 sayılı Topluma Kazandırma Yasası'ndan yararlanma talebi 26 Aralık 2006'da reddedildi. Dosya Yargıtay'da. (EÖ)

Ankara - BİA Haber Merkezi - 18 Aralık 2009, Cuma

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.