Sivas katliamının kurbanları anıldı

Sivas katliamının kurbanları anıldı

Sivas katliamının kurbanları anıldı Bugün, Sivas'ta Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle başlayan ve 37 kişinin ölümüyle...

A+A-

Sivas katliamının kurbanları anıldıSivas katliamının kurbanları anıldı
 
Bugün, Sivas'ta Madımak Oteli'nin ateşe verilmesiyle başlayan ve 37 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların 15'inci yıldönümü...

Sivas:

2 Temmuz 1993'te yaşanan olayların anısına CHP tarafından düzenlenen törende bir konuşma yapan Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay, "Madımak mutlaka hoşgörü ve aydınlanma müzesi olmalıdır" dedi.
 
Sivas olaylarının yıldönümü nedeniyle sabah saatlerinden itibaren şehir merkezinde geniş güvenlik önlemleri alındı.
 
Otelin bulunduğu Eski Belediye Sokak ile, Atatürk Caddesi ve İstasyon Caddesi araç trafiğine kapatıldı. Çevre illerden gelen polis ekiplerinin de katılımı ile kent merkezinde önlemler had safhaya çıkarıldı.

Sabah saatlerinden itibaren kafileler ile anma programlarına katılmak için gelenler otel önünde birikmeye başladı. Törenler, CHP ve Atütürkçü Düşünce Derneği, Cem Vakfı, Eğitim İş Sendikası, Cumhuriyet Kadınları Derneği ve Cumok'un ortak olarak düzenlediği anma programı ile başladı.
 
CHP binası önünde toplanan ve aralarında 25 milletvekilinin de bulunduğu 500 kişilik grup ilk olarak kent meydanında bulunan Atatürk Anıtı önüne geldi. Burada anıta çelenk sunulup saygı duruşunda bulunulduktan sonra İstiklal Marşı okundu.
 
Burada konuşan CHP Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, devleti yönetenlerin suskunluğunu bozarak, tarihteki bu kanlı olayla yüzleşmesi gerektiğini belirterek, "Yaşanan bu vahşetten en çok Sivas halkı zarar görmüştür. Sivas 2 Temmuz ile değil, 4 Eylül ile özdeşleşmiş bir Cumhuriyet kentidir. Başkaca konularda insan haklarından bolca bahsedenler, başta Sayın Başbakan olmak üzere bir kere olsun, çıkıp bu katliamı kınadığını, bunun bir insanlık suçu olduğunu, laik Cumhuriyet'e başkaldırı olduğunu ifade etmelidir" dedi.

Buradaki programın ardından grup ellerinde taşıdıkları karanfiller ile birlikte Atatürk Caddesi üzerinden alkış ve sloganlar eşliğinde Madımak Oteli'nin önüne geldi.
 
Burada milletvekilleri, partililer ve destek veren diğer sivil toplum kuruluşları temsilcileri otel önüne karanfil bıraktı. CHP Grup Başkan Vekili Hakkı Süha Okay, 2 Temmuz 1993 yılında Sivas'ta bir başkaldırıya tanık olduklarını belirterek, "Buraya toplanan kalabalık, 'kahrolsun laiklik', 'Cumhuriyet burada kuruldu, burada yıkılacak' sloganları atıyordu. Olayların baş sorumlularından biri olan Cafer Erçakmak bugün hala yakalanabilmiş değil" dedi.
 
Otelin bulunduğu yerde hala bir lokantanın bulunması nedeniyle büyük üzüntü duyduklarını söyleyen Okay, "Madımak mutlaka hoşgörü ve aydınlanma müzesi olmalıdır. Otelin müzeye dönüştürülmesi için gerekli çalışmaları yaptık, kanun teklifleri verdik. CHP olarak bedelini biz ödeyerek burayı satın almaya çalıştık. 'Aman sakın satmayın' dediler" diye konuştu.
 
Programa destek veren kuruluşlar adına hazırlanan ortak bildiriyi ise CHP İl Başkanı Bülent Renda Deniz okudu. Ortak bildiride, "15 yıl önce gerçekleşen katliamın ve bu amaca yönelik hareketlerin bir daha yaşanmaması için devletin ve toplumun tüm güçlerinin, göreken özeni göstermesini diliyoruz" denildi.
 
İstanbul:

Sivas'ta 2 Temmuz 1993'teki "Madımak Oteli" yangınında hayatını kaybeden 37 kişi anısına Kadıköy'de miting düzenlendi.
 
Tepe Nautilus-Carrefour alışveriş merkezi önünde toplanan çeşitli siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu üyesi gruplar, Sivas'ta hayatını kaybeden 37 kişinin resminin bulunduğu pankart ve dövizler eşliğinde kortej halinde Kadıköy İskele Meydanı'na geldi.
 
Mitinge katılanlar adına ortak bir açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray, "Sivas'ta yitirilenlerin, Türkiye'de emperyalizme, faşizme ve gericiliğe karşı mücadelede aydınlık geleceğin temsilcileri olduklarını" ifade etti.
 
Konuşmaların ardından, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği semah ekibi bir gösteri sunarken, bazı ozanlar da türküler seslendirdi.
 
Miting nedeniyle Kadıköy İskele Meydanı ve çevresinde geniş güvenlik önlemleri alındı. Kapatılan yollar, mitingin ardından trafiğe açıldı.
 
Ankara:

Sivas Olayları, Başkent'te de mitingle protesto edildi. Sıhhiye'deki Toros Sokak'ta toplanan katılımcılar Kolej Kavşağı'na yürüdü.
 
Olaylarda yaşamını yitirenlerin aileleri, oluşturulan kortejin önünde yakınlarının resimlerini ve üzerinde "Madımak Müze Olacak", "2 Temmuz'u Unutmadık Unutmayacağız" yazılı dövizleri taşıdı.
 
Katılımcılar, olayları protesto eden sloganlar attı. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Kemal Bülbül, mitingde yaptığı konuşmada, bugün birçok ilde "devlet kendi tarihiyle yüzleşecek" talebiyle etkinlikler gerçekleştirdiklerini ve yapılacak yasal düzenlemeyle Madımak Oteli'nin müze olmasını istediklerini söyledi.
 
Miting, sanatçı Ferhat Tunç'un türküleriyle son buldu.

İzmir:

İzmir'in Ödemiş ilçesinde kimi siyasal parti, sivil toplum örgütü ve sendika temsilcileri, Atatürk Anıtı'na çelenk koydu.
 
Burada yapılan ortak basın açıklamasında, "2 Temmuz, 1993 yılında kalmamıştır. Bugün aynı anlayışlar, bugünümüzü ve geleceğimizi tehdit etmeye devam etmektedir. Bu karanlık güçlerin hedefinin, bölgemizdeki barış, güvenlik ve kardeşlik ortamı olduğunu biliyoruz. Ve inatla yaşama, kardeşliğe ve barışa sarılıyoruz" denildi.
 
Antalya:

Pir Sultan Abdal Derneği Antalya Şubesi'nce Kışlahan Alanı'nda düzenlenen anma töreni ve basın açıklamasına, kimi siyasal parti ve türlü sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı.
 
Pir Sultan Abdal Derneği adına basın açıklaması yapan Atakan Eren, olaylarda yaşamlarını yitirenlerin, gericiliğe karşı mücadele eden Türkiye'nin aydınlık yüzleri olduğunu söyledi.
 
İzmit:

İzmit'te de "Sivas'ı Anma Platformu" tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında, sivil toplum örgütleri, siyasal parti temsilcileri ve vatandaşlardan oluşan grup, Merkez Bankası İzmit Şubesi önünde toplandı.
 
Grup, Hürriyet Caddesi üzerinden yaklaşık 1 kilometre yürüyerek Sabri Yalım Parkı'na geldi. Etkinlikte, yerel sanatçılar da türkü söyledi.

CNN TURK - 02 Temmuz 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.