Sivas katliamıyla Başbağlar'ın ilgisi ne?

Sivas katliamıyla Başbağlar'ın ilgisi ne?

Sivas katliamıyla Başbağlar'ın ilgisi ne?Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Madımak Oteli'nin bir katının 'anı...

A+A-

Sivas katliamıyla Başbağlar'ın ilgisi ne?Sivas katliamıyla Başbağlar'ın ilgisi ne?

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın Madımak Oteli'nin bir katının 'anı evi' yapılarak burada Başbağlar'da katledilenlerin de anılarının sergileneceğine ilişkin açıklamasına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, tepki gösterdi.

Fevzi Gümüş, “AKP iktidarı Madımak ve Başbağlar katliamını karşı karşıya getirerek bilinç bulanıklığı yaratmaktan vazgeçmelidir” dedi.

Gümüş, 2 Temmuz’da 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde insanlık tarihinin en büyük katliamlarından birinin yaşandığını, katliam sanıklarının uzun süre elini kolunu sallayarak dolaştığını, birinci derecede provokatör rolü oynayan katillerin kaçmasına göz yumulduğunu kaydetti.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan son duruşmada, bu savsaklamanın bir örneğinin tekrar sergilendiğini ifade eden Gümüş, “Avukatımız Şanal Saruhan’ın mahkemeye sunduğu belgelere göre yine o bildik oyun devam ediyor” dedi. Türk İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 19.09.2007 günlü yazıları ile nüfus müdürlüğüne sanık Cafer Erçakmak’ın Fransa’da ikamet etmiş olduğunu bildirdiğini anımsatan Gümüş, şöyle devam etti: “Katliam sanığı Fransa’ya hangi yollardan girmiştir. Katliam sanığının Fransa’da ikamet ettiği bilgisi TÜİK’e nasıl ulaşmıştır. TÜİK ve nüfus müdürlüğü bu bilgileri neden ilgili hukuk kurumlarına bildirmemiştir. Görülüyor ki katliam sanığı açıkça korunmuştur. Bundan daha vahim olanı ise katliam sanığının Sosyal Sigortalar Kurumu’ndan Ziraat Bankası aracılığıyla emekli maaşı almasıdır.”

‘Anıt Başbağlar köyüne yapılmalı’

Kültür ve Turizm Bakanı Günay’ın Madımak Oteli’ne yönelik açıklamasını da eleştiren Gümüş, şöyle dedi: “‘Madımak müze olmalıdır’ talebini bizler 16 yıldır haykırıyoruz. Hükümet şimdi bu talebimizi sulandırmak için kendi anlayışına göre Alevilerin, mağdur ailelerin yaşadığı o korkunç travma ve acıyı görmezden geliyor. Başbağlar’da bir katliam yapılmıştır, bu hiç tartışmasız böyledir. Ancak hükümet Madımak ve Başbağlar katliamını sürekli karşı karşıya getirerek bilinç bulanıklığı yaratmak için elinden geleni yapmaktadır. Evet, Başbağlar için de bir anıt yapmak gereklidir. Ancak bu Madımak Oteli’nin bir katını anı evi yaparak ve Başbağlar katliamının sonuçlarını burada sergileyerek değil, Başbağlar köyünde bir anıt yaparak olur. Madımak insanlığa böylesi bir katliamı unutturmama müzesi olmalıdır.” dedi.

Radikal - 03 Eylül 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.