Sivas Madımak Katliamı unutulmamalı

Sivas Madımak Katliamı unutulmamalı

Sivas Madımak Katliamı unutulmamalıOZAN CEYHUN / Acikgazete.com“Sivas laiklere mezar olacak, Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak,...

A+A-

Sivas Madımak Katliamı unutulmamalıSivas Madımak Katliamı unutulmamalı

OZAN CEYHUN / Acikgazete.com

“Sivas laiklere mezar olacak, Cumhuriyet Sivas’ta kuruldu, Sivas’ta yıkılacak, Şeriat gelecek, batıl zail olacak“ diye bağırarak toplanmaya başlamış 2 Temmuz 1993 tarihinde yobazlar Sivas'ta. O esnada barış içinde neşeyle şenliğin tadını çıkaran 1500 insana saldırmaya başlamışlar. Kültür etkinliklerinin yapıldığı ve bu nedenle saldırıya uğrayan Kültür Merkezi polis tarafından zorlukla boşaltılmış. İnsanlar güvence altına alınmış. Merkezin önünde amaçlarına ulaşamayan "gericiler" bu sefer valilik önüne gitmişler. Valilik önünde toplanan binlerce saldırgan, “Şerefsiz vali istifa, Sivas size mezar olacak, Şeriat gelecek, zulüm bitecek, Yaşasın şeriat, Muhammed’in ordusu kafirlerin korkusu, Yaşasın Hizbullah, kahrolsun laiklik, şeriat isteriz...” sloganlarıyla binayı taşa tutmuşlar.

Sadece hatırlatmak amacıyla kaleme aldım yukarıda yazılı olanları. Gerisini çok iyi biliyorsunuz. 35 insan Madımak Oteli'nin yakılması sonucu katledildi. 51 kişi kendi olanakları ile çoğu ağır yaralı olarak canını kurtarabildi. 14 polis memuru yaralandı. Rahmetli Aziz Nesin linç edilmekten son dakikada kurtulabildi.

35 insanın canına mal olan bu katliam unutulmamalı. Bugün olduğu gibi her 2 Temmuz günü katledilenler anılırken aynı zamanda onların uğruna can verdiği değerlere de sahip çıkılmalı. Her yıl 2 Temmuz'da binlerce insan Sivas'ta Madımak Oteli'nin önünde "cahilliğin ve yobazlığın ne derece tehlikeli oyunlara alet olabileceğini" lanetlemekte. Geçen yıl 50.000 kişi Sivas'taydı. Eminim bugün de katılım farklı olmayacaktır. Hatta Kuzey Kıbrıslı Aleviler de orada olacaklar.

KKTC'de "kim sunni, kim alevi" kimseyi ilgilendirmemekte ve böyle olması çok güzel. İnsanların dini inançları onlar için ne bir "ceza" ne de "ödül" olmadığı bir toplumda yaşamak neredeyse bir şans. Bir toplumda "isteyen camiye, isteyen cem evine ve isteyen de kiliseye gitme özgürlüğünün" tadını çıkarabiliyorsa o toplumda din istismar edilerek insanlar kolay, kolay kışkırtılamazlar. Kimse binlerce insanı "saldırın din düşmanlarına" diye başka insanların üstüne yönlendiremez. Kuzey Kıbrıs Toplumu bu açıdan örnek olmaya aday bence. Keşke Türkiye'de her fırsatını bulduklarında "Kıbrıslı Türkler ile ilgili" eleştiriler dile getirenler bir de bu güzel yanlarını görebilseler. Türkiye, Kuzey Kıbrıs'tan bu modern toplumsal yaşam konusunda dersler çıkarabilir.

AB üyesi olmaya aday ve her geçen gün daha güçlü bir ülke yolunda olan Türkiye'de 2 Temmuz günü binlerce insan Sivas'ta Madımak Oteli'nin önünde toplanıyor ve gericiliği lanetliyorsa bu çok anlamlı. Eskiden bir kebapçının önünde anma konuşmaları yapmak zorundaydılar. Bu yıl ise TC Kültür Bakanı'nın bence doğru yönde attığı bir adımın sonucunda orada artık kebapçı yok. Şimdi bu adımın arkası gelmesi ve orada bir müze kurulması gerekiyor. Türkiye bu müze aracılığı ile geçmişi ile de hesaplaşabilmeli. Çorum'ların, Maraş'ların ya da Madımak'ların tekrarının mümkün olmamasını sağlamak için kurulacak Madımak Müzesi'ni ziyaret eden çocuklara "barbarlığın ve yobazlığın nasıl bir zalimlik" olduğu anlatılmalı. Türkiye camileriyle, cem evleriyle ve kiliseleriyle huzur içinde yaşanan bir ülke olma hedefini gerçekleştirmek istiyorsa Aleviler'e yönelik gündeme gelen açılımın sadece lafta kalmaması bir şart. Bu yönde başlatılan çalışmaların hızla sonuca ulaşması Türkiye için de acilen gerekli.

Türkiye bu konuda bence geç bile kaldı. KKTC'de 2 Temmuz 2009 tarihinde hem buradaki toplumsal yaşamın eriştiği olgunluğa sevinmeli hem de bu olgunluğun korunması için de Sivas'ları hatırlamalı ve sahip olunan değerlere sahip çıkılmalı. Gözlemleyebildiğim kadarıyla Kuzey Kıbrıslı Aleviler bu gerçeğin farkındalar ve de değerini çok iyi bilmekteler.

OZAN CEYHUN

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy74154 = 'ozan' + '@';

addy74154 = addy74154 + 'acikgazete' + '.' + 'com';

var addy_text74154 = 'ozan' + '@' + 'acikgazete' + '.' + 'com';

( '' );

74154 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


Açık Gazete - 02.07.2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.