Sivas sanıklarına koruma şemsiyesi

Sivas sanıklarına koruma şemsiyesi

Sivas sanıklarına koruma şemsiyesi Sivas katliamı davasında yakalanamayan yedi sanıktan biri olan İhsan Çakmak’ın çeşitli kamu kurumlarında...

A+A-

Sivas sanıklarına koruma şemsiyesi Sivas sanıklarına koruma şemsiyesi

Sivas katliamı davasında yakalanamayan yedi sanıktan biri olan İhsan Çakmak’ın çeşitli kamu kurumlarında görev yapmış olmasına rağmen bulunamaması Çakmak’ın 14 yıldır korunduğunu ortaya çıkardı. Çakmak aranıyorken askere gitmiş, evlenmiş, ehliyet almış hatta sigortalı bir işe bile girmiş...

35 kişinin yanarak can verdiği Sivas katliamı davasında yakalanamayan yedi sanıktan biri olan Çakmak ‘aranırken’ 22 Mayıs 1997 ile 23 Kasım 1998 tarihleri arasında Amasya’da askerlik yaptı. Arandığı günlerde resmi belgeleri ilgili kurumlardan topladı. 27 Temmuz 1999 tarihinde Sivas’ın Altın Yayla Belediyesi’nde nikah kıydırdı. 2000 yılında arandığı halde ehliyet almak için başvurduğunda her ne hikmetse polis tarafından teşhis edilmedi. Çakmak, 2005 -2007 yılları arasında ise Avrasya Savunma Sanayi’nde gişe memuru olarak çalıştı ve düzenli olarak sigortası ödendi. Çakmak son olarak 2007 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde Ulaşım A.Ş’ye bağlı Güngören Yavuz Sultan Selim Mahallesi Metro durağında gişe memuru olarak çalışırken yakalandı.

Evde yokmuş ne yapalım

Dava dosyasına sunulan belgelere göre, iddianamenin bir numaralı sanığı Cafer Erçakmak hakkında da polisin tutumu da son derece ilginç. Hakkında kırmızı bülten çıkarılarak aranan davanın bir numaralı sanığı Cafer Erçakmak, Türkiye’nin dört bir tarafından aranmasına rağmen polisin 2004, 2005 ve 2008 tarihleri arasında sadece evinde arama yaptığı ortaya çıktı. Polisin Erçakmak’ı neden sadece evinde aradığı, soru işareti.

Kral çıplak

1993’teki Sivas katliamının devlet destekli yapıldığını söyleyen katliamda kardeşini kaybeden Serdar Doğan, “Sivas’taki katliamın devlet destekli olması 8 saat boyunca kameralara yansıyan görüntülerden yetkililerin pervasız davranışlarından belli oldu” dedi. Yurtdışına kaçan sanıkları yakalamak için herhangi bir girişimde bulunulmadığına dikkat çeken Doğan, Çakmak’ın İBB’de gişe memuru olarak çalışırken yakalandığını hatırlatarak “Başka biri iş başvurusunda bulunursa didik didik inceliyorlar. Bırakın arananları, sanık olanları muhalif isimleri bile işe almıyorlar. Ne söyleyelim kral çıplak” dedi.

Sanıklar korunuyor

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, “Sanıklar firarda kamu makamlarında çalıştırılmış, evlenmiş boşanmışlardır. Hiç şüphesiz bunda kamu iradesinin davası sanıklarına karşı gösterdiği ‘müsamahayı’, ‘gizli koruma şemsiyesi’ ni görüyoruz. Bu noktada sorumluların açığa çıkarılması ve yargılanmalarının sağlanması da bir demokrasi ve adalet sorunudur artık” dedi.

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç, “14 yıldır aranan İhsan Çakmak’ın yaşadıkları korumanın devam ettiği gösteriyor” dedi. Genç, olayın takipçisi olacağını vurguladı.

Eylem Lodos/Duygu Söylemez
(İstanbul/EVRENSEL) - 20 Kasım 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.