Sivas şehitleri 2 Temmuz'da Kadıköy'de anılacak

Sivas şehitleri 2 Temmuz'da Kadıköy'de anılacak

Sivas şehitleri 2 Temmuz'da Kadıköy'de anılacakİstanbul (Özgür Radyo) / Sivas Katliamı'nın 16. yıl dönümünde Kadıköy'de miting düzenlenecek. Miting...

A+A-

Sivas şehitleri 2 Temmuz'da Kadıköy'de anılacakSivas şehitleri 2 Temmuz'da Kadıköy'de anılacak

İstanbul (Özgür Radyo) / Sivas Katliamı'nın 16. yıl dönümünde Kadıköy'de miting düzenlenecek. Miting Tertip Komitesi, Taksim Tramvay Durağı'nda gerçekleştirdiği basın açıklamasında, mitinge çağrı yaptı. Basın açıklamasının ardından İstiklal Caddesi'nde bildiri dağıtmak isteyen kitle, polis tarafından engellendi. Kitle bunu üzerine bir süre oturma eylemi yaptı.

33 aydının yaşamını yitirdiği Sivas Katliamı, 16. yılında... Her yıl olduğu gibi bu yıl da 2 Temmuz'da alanlara çıkacak olan Alevi örgütleri ve demokratik kurumlar, Sivas Katliamında yaşamını yitirenleri anacak ve taleplerini dile getirecek. İstanbul'da ise 2 Temmuz perşembe günü mezar anmaları ve Kadıköy'de miting düzenlenecek. Miting Tertip Komitesi, Taksim Tramvay Durağı'nda basın açıklaması yaparak, tüm halkın mitinge katılmasını istedi. Eylemde, “Sivas Katliamını unutmadık unutturmayacağız. Devletin Alevi'si olmayacağız” mesajı da verildi.

Miting Tertip Komitesi adına açıklama yapan Hatice Köse, Sivas Katliamının ardından 16 yıl geçtiğini hatırlatarak, "İnsan olanın öfkeyle, kızgınlıkla izlediği bir katliamın anıtı oldu Madımak" dedi.

Sivas'a Pir Sultan Şenlikleri için giden aydın ve yazarların kaldığı Madımak Oteli'nin, 2 Temmuz 1993 tarihinde "Cihat" nidaları atan bir güruh tarafından yakıldığını hatırlatan Köse, Madımak'ta yakılmak istenen sadece canlarımız değildi, yakılmak istenen demokratik, aydınlık bilinçti. Tıpkı Maraş, Çorum, Malatya katliamları gibi katliamda kullanılan güç siyasal İslam'ın temsilcileriydi” dedi.

"Açılımlara kanmayacağız"

Yüzyıllardır katliamlarla, asimilasyon politikalarıyla yok edilmeyen Aleviliğin, AKP tarafından Sünnileştirilerek, “devletin Aleviliği yaratılarak” yok edilmeye çalışıldığını vurgulayan Köse, “Bu senaryolar karşısında bu ülkenin Alevi'si, Kürd'ü, Laz'ı, Çerkez'i tüm ezilenleri olarak 'açılım kandırmacılarına' kanmayacağız. Bizler haklarımızı, demokratik mücadele ile kazanacağımızı biliyoruz. Kazandığımız ve kazanacağımız haklarımızı kimse lütuf olarak göstermeye kalkmasın” dedi.

Köse, Sivas şehitlerini anmak ve taleplerini dile getirmek için 2 Temmuz Perşembe günü saat 16.00'da Kadıköy'de düzenleyecekleri mitinge tüm halkın katılmasını istedi.

Açıklamanın ardından İstiklal Caddesi'nde bildiri dağıtmak isteyen kitle polis engeliyle karşılaştı. Polisin tutumunu bir süre oturma eylemi ile protesto eden kitle, bildiri dağıtımını ileriki saatlere erteleyerek dağıldı.

2 Temmuz Anma Etkinlikleri İstanbul Programı ise şöyle:

Tarih: 2 Temmuz 2009 Perşembe

Mezar Ziyaretleri

Saat : 14.00 Zincirlikuyu Mezarlık Ziyareti (Asım Bezirci)

Saat : 15.00 Karacaahmet Mezarlık Ziyareti (Nesimi Çimen)

Miting

Saat : 16.00 Tepe Nautilus önünde toplanma

Saat : 17.00 Yürüyüşün başlaması

Saat : 18:00 Kadıköy'de mitingin başlaması

KAYNAK : Ozgurradyo.com - 27 Haziran 2009

***

2 Temmuz İstanbul Tertip Komitesi'nden mitinge çağrı

2 Temmuz İstanbul Tertip Komitesi, Sivas Katliamı'nın 16. yılında 'Sivas katliamını unutmadık, devletin Alevi'si olmayacağız' sloganıyla yapılacak mitinge katılım çağrısı yaparak, devletin kontrgerilla örgütlenmesini kullanarak gerçekleştirdiğini belirtti.

ABF, PSKD, ÖDAH ile birçok Alevi örgütünün yanı sıra siyasi parti, sivil toplum örgütü ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin oluşturduğu 2 Temmuz İstanbul Tertip Komitesi bileşenleri, Taksim Tramvay Durağı'nda bir araya gelerek, Sivas Katliamı'nın 16. yılında gerçekleştirilecek anma mitingine ilişkin basın açıklaması yaptı. 'Sivas Katliamını unutmadık, unutturmayacağız' yazılı pankart ile katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıyan eylemciler, 'Devletin Alevi'si olmayacağız', 'Sivas'ı unutma, unutturma', 'Dün Maraş'ta, bugün Sivas'ta kurtuluş faşizme karşı savaşta' sloganları attı. Eyleme Sivas'ta Madımak Oteli'ndeki yangında katledilen ozanları temsili olarak ateş figürlü bir dekorla semaha duran ve elinde bağlama bulunan tiyatrocuların da katılması dikkat çekti. Kadıköy'de yapılacak olan Miting Tertip Komitesi adına açıklamayı okuyan ABF Eğitim ve Bilim Sekreteri Hatice Köse, Madımak Oteli'nin katliamın bir anıtı olduğunu ifade etti. Madımak'ta katledilmek istenenin Türkiye'deki devrimci, demokrat, yurtsever aydın bilinci olduğunu söyleyen Köse, 'Devletin bu seferki katliamda kullandığı güç ise yine bir kontrgerilla örgütlenmesi olan siyasal İslam'ın temsilcileriydi' dedi. Anadolu ve Mezopotamya topraklarının yıllarca katliam ve direnişlerle birlik anıldığını vurgulayan Köse şöyle konuştu: 'Dersim, Maraş, Çorum, Sivas, 19 Aralık, Gazi Ümraniye katliamların başında gelir. Bir yandan açılımlardan bahsedip diğer yandan Kürt halkının üzerine bombalar yağdıranlar ile sendikalara saldıran, toplumu terörle mücadelede yasalarıyla, gözaltılar ile halkı her geçen gün yoksulluğa sürükleyenler aynı zihniyetin ürünüdür.'

'Devlet Alevi'si yaratılmaya çalışılıyor'

AKP hükümetinin son dönemlerde 'Devlet Alevi'si' yaratma politikalarının olduğuna dikkat çeken Köse, 'Bu senaryolar karşısında Alevi'sinden Kürdüne, Laz'ına, Ermeni'sine, Türküne kadar kimse kanmayacak.' dedi. Adalet ve Özgürlük için, katliamların sorumlularının derhal yargılanmasını istediklerini aktaran Köse, Alevilerin yıllardır dile getirdiği taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini söyledi. 2 Temmuz'da Kadıköy Meydanı'nda yapılacak mitingde taleplerini haykıracaklarını ifade eden Köse, herkesi saat 16.00'da Kadıköy Tepe Natiulus önünde buluşmaya çağırdı. Yapılan açıklamanın ardından mitinge ilişkin İstiklal Caddesi'nde bildiri dağıtmak isteyen eylemciler, çevik kuvvet ekipleri tarafından engellendi. Sivas'ta katledilenlerin fotoğraflarını indirmedikleri sürece bildiri dağıtmaya izin vermeyeceklerini söyleyen emniyet yetkililerinin açıklamasına karşı eylemciler, yarım saat oturma eylemi ile protesto etti. Yapılan eylemin ardından polisin izin vermesi üzerine caddede bildiri dağıtıldı.

KAYNAK : gundem-online.com - DİHA - 27 Haziran 2009

***

2 Temmuz'da Kadıköy’e

Sivas Katliamı’nın 16. yılında Kadıköy Meydanı’nda miting düzenleyen 2 Temmuz İstanbul Tertip Komitesi, dün Taksim Tramvay Durağı’nda bir araya gelerek miting çağrısı yaptı.

Komite üyeleri adına açıklama yapan Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Eğitim ve Bilim Sekreteri Hatice Köse, Sivas’ta devletin günler öncesinden yaşanacaklardan haberdar olduğunu iddia etti. Köse, devletin bu katliama göz göre göre izin verdiğini söyledi. Madımak’ta katledilmek istenenlerin Türkiye’nin devrimci, demokrat, aydınlık bilinci olduğunu vurgulayan Köse, “Tıpkı Maraş, Çorum, Malatya katliamları gibi. Devletin bu sefer ki katliamda kullandığı güç ise, yine bir kontrgerilla örgütlenmesi olan siyasal İslam’ın temsilcileriydi” dedi.

Anadolu ve Mezopotamya tarihinin katliamlar ve direnişlerle beraber anıldığını ifade eden Köse, bu topraklarda katliamların hep güncel bir tehlike olduğunu belirtti.

TERTİP KOMİTESİNE POLİS BARİKATI

AKP Hükümeti’nin Aleviliği katlederek devletin Aleviliğini yapma projesini üstlendiğini söyleyen Köse, bu senaryolar karşısında ‘açılım kandırmacalarına’ kanmayacaklarını kaydetti. Demokratik mücadele ile kazanımlar elde edeceklerini bildiklerini dile getiren Köse, bunun yolunun da ‘kendi gücüne güvenmekten’ geçtiğini belirtti. 9 kasım mitinginin bunun en güncel örneği olduğunu belirten Köse, “Kazanılan taleplerimiz vardır ve devlet bu talepleri kabul etmek zorundadır. Uluslararası ve ulusal hukukta kazanılan zorunlu din dersleri davalarının sonuçlarını uygulamak zorundadır. Kazandığımız ve kazanacağımız haklarımızı bir lütuf olarak göstermesinler yanılırlar” dedi. Köse, taleplerini haykırmak ve Sivas’ta ölenleri anmak için tüm halkı 2 Temmuz Perşembe günü saat 16.00’da Kadıköy Tepe Naulilus önünde buluşmaya çağırdı.

2 Temmuz İstanbul Tertip Komitesi basın açıklamasının ardından İstiklal Caddesi’nde bildiri dağıtmak istedi. Cadde girişine barikat kuran polis, komite üyelerine engel oldu. Polisin bu engelleyici tutumunu kınayan tertip komitesi 10 dakika oturma eylemi yaptı. Burada tekrar açıklama yapan Hatice Köse “2 Temmuz 1993’de insanların emniyetini alamayan emniyet güçleri bizi engelliyor” dedi. Komite üyeleri oturma eyleminin ardından Galatasaray Meydanı’na kadar sloganlar atarak bildiri dağıttı. (İSTANBUL)

EVRENSEL - 27 Haziran 2009

2 Temmuz’da anma mitingi

Çok sayıda parti ve demokratik kitle örgütü, Sıvas Katliamı’nın 16. yıldönümünde Kadıköy’de miting düzenleyeceklerini bildirdi.

Taksim Tramvay Durağı’nda toplanan miting tertip komitesi üyeleri, “Sıvas katliamını unutmadık unutturmayacağız” pankartı taşıdı. Komite adına açıklama yapan Hatice Köse, Sıvas Katliamı’nın üzerinden 16 yıl geçtiğini anımsatarak Aleviliğin, yok edilmek istendiğini öne sürdü. Köse, Sıvas şehitlerini anmak ve taleplerini dile getirmek için 2 Temmuz Perşembe günü saat 16.00’da Kadıköy’de düzenleyecekleri mitinge tüm halkın katılmasını istedi.

(Fotoğraf: VEDAT ARIK) - Cumhuriyet -  28.06.2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.