Sivas Şehitleri Mezarları Başında Anıldı

Sivas Şehitleri Mezarları Başında Anıldı

Sivas Şehitleri Mezarları Başında AnıldıPir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, ''Bunca yıldır canlarımızı...

A+A-

Sivas Şehitleri Mezarları Başında AnıldıSivas Şehitleri Mezarları Başında Anıldı

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, ''Bunca yıldır canlarımızı anmamızı engelleyemediler, engelleyemeyecekler. Çünkü Sıvas hala vicdanımızda yanmaya devam ediyor'' dedi.

Sivas- Sıvas'ta 2 Temmuz 1993'te ''Madımak Oteli'' katliamında hayatını kaybeden 35 kişi düzenlenen törenle anıldı. Olaylarda hayatını kaybedenler için Karşıyaka Mezarlığı'nda yaptırılan ''Anıt Mezar''da düzenlenen anma etkinliğine katılanlar, ellerinde ölenlerin fotoğraflarını taşıyarak mezara kadar slogan atarak yürüdü.

Olayda hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulunulmasının ardından konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, Sivas'ta yaşananları ''katliam'' olarak nitelendirdi.

Sıvas'taki olaylar sırasında ölenleri 16 yıldır andıklarını ifade eden Gümüş, ''Bunca yıldır canlarımızı anmamızı engelleyemediler, engelleyemeyecekler. Çünkü Sivas hala vicdanımızda yanmaya devam ediyor'' dedi.

Sıvas'ta yaşananların güvenlik güçlerinin ''gözlerinin önünde gerçekleştiğini'' ifade eden Gümüş, şunları söyledi: ''Türkiye'nin Madımak katliamı ayıbından kurtulmasını isteyenler, 'Madımak müze olsun' diyenler, Türkiye'de siyasi cinayetlerin karanlıkta kalmasını istemeyenler, Türkiye'nin laik, demokratik, bir sosyal hukuk devleti olmasını isteyenler, Alevi, Sünni, Çerkez, Türk, Kürt, inanan, inanmayan ayrımı yapmadan 'Benim Kabem insandır' diyenler artık birleşelim. Bizler birleşmediğimiz sürece hep birileri yöneten, bizler ise yönetilen oluyoruz. Onlar yakıyor, biz seyrediyoruz. Katliamın 16. yılında artık seyirci olmaktan çıkmalıyız.''

Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu 2. Başkanı Ali Ertan Toprak da Sivas'taki olayları gerçekleştirenlerin Avrupa'ya kaçtığını, hükümetin bu kişileri yakalamak için gerekli çabayı göstermediğini öne sürdü.

Sıvas'taki olaylarda eşini kaybeden Yeter Gültekin ise ailelerin acıları ile 16 yıldır mücadele ettiğini belirtti. Madımak Oteli müze olmadığı sürece acılarının hafiflemeyeceğini kaydeden Gültekin, ''Aleviler için yapılan çalıştaylara katılanlar, canlarımız için yapılan anma törenlerine neden gelmiyor ? Sivas'a gelemeyenler peki Karşıyaka'ya neden gelmiyor?'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından olayda hayatını kaybedenlerin mezarlarına ve anıta çiçek bırakıldı. Bu sırada bazı yurttaşların ağladığı gözlendi.

CUMHURİYET - AA - 6 Temmuz 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.