Sivas şehitlerinin ailelerinden Günay'a tepki

Sivas şehitlerinin ailelerinden Günay'a tepki

Sivas şehitlerinin ailelerinden Günay'a tepki İlk Alevi Enstitüsü’nün açılışında konuşan Kültür Bakanı Ertuğrul...

A+A-

Sivas şehitlerinin ailelerinden Günay'a tepki Sivas şehitlerinin ailelerinden Günay'a tepki

İlk Alevi Enstitüsü’nün açılışında konuşan Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Madımak Katliamı’nda yaşamını yitiren Yasemin ve Asuman Sivri’nin annesi Yeter Sivri’nin tepkisiyle karşılaştı.

Sivri’nin “Artık yeter. Madımak ne zaman müze yapılacak?” sözlerine Günay, “Ben de ciğerimizin yandığı o yerde et yenilmesinden iğreniyorum. Bu 2 Temmuz’a kadar Madımak Oteli müze olacak” diye yanıt verdi. Günay’ın Alevilerden bir devlet görevlisi sıfatıyla özür dilemesi dikkat çekti.

Alevilik başta olmak üzere, ayrımcılığa uğrayan inanç gruplarını olabildiğince içeriden anlamak, karşı karşıya bulundukları sorunları tanımlamak ve çözümlemek üzere yola çıkan Alevilik Enstitüsü’nün açılışı, Alevi örgütlerinin, sendikaların ve çeşitli inanç gruplarının temsilcileri ile Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla dün gerçekleştirildi. Çalışmaları iki yıldır süren enstitünün açılışını Hacı Bektaş Postnişini Veliyettin Ulusoy, Türkiye Başpiskoposu Monsignor Antonio Lucibello ve Bakan Ertuğrul Günay birlikte yaptılar. Açılışa DTP Tunceli Milletvekili Şerafettin Halis de katıldı.

‘Çeşitlilik içinde birlik’

Alevi Enstitüsü Kurucular Kurulu adına konuşan Dr. Ali Murat İrat, Alevi Enstitüsü’nün Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nın kurucusu Ali Doğan’ın bir rüyası olduğunu belirterek katkı verenlere teşekkür etti.

Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Cengiz Güleç ise Alevilik olgusunun bu coğrafyada yaşayan çeşitli etnik topluluklar açısından çok önemli ve değerli olduğunun altını çizdi. Güleç, “Aleviliğin ne olduğuna ilişkin birbirlerine karşıt gibi görünen anlayışlar ve tanımlamalar mevcut ise de biz bunu zenginleştirici bir çeşitlilik olarak görmekteyiz. Aslolan ‘birlik içinde çeşitlilik, çeşitlilik içinde birlik’tir” diye konuştu.

Kültür Bakanı Ertuğrul Günay da binlerce yıldır inanç ve farklılıkların bir arada yaşadığı çok güzel topraklarda yaşıyoruz sözleriyle başladığı konuşmasında, Ahmet Arif’in ‘Anadolu’ şiirinden dizeler okudu. Anadolu’nun kültürel zenginliğinin 12 Eylül sonrası resmi bir şemsiye ile örtülmeye çalışıldığını söyleyen Günay, bu tablodan çıkış dönemine girildiğini savundu.

Günay özür diledi

Günay, “Türkiye’nin bir devlet görevlisi olarak tüm yanlışlıklar için özür diliyor, bu toprağa bağlılığınız için teşekkür ediyorum” dedi. Hacı Bektaş Veli’den Nazım Hikmet’e, Aşık Mahsuni’den Pir Sultan Abdal’a kadar herkesin bu toprakların değeri oludunu söyleyen Günay’ın sözlerini bitirdiği sırada Madımak Katliamı’nda yaşamını yitiren Yasemin ve Asuman Sivri’nin annesi Yeter Sivri ayağa kalkarak “Bakanım bir sorum var. 15 yıldır susuyorum. Artık yeter. Madımak müze olacak mı?” diye tepki gösterdi. Gözyaşlarıyla bakanın yanına kadar gelerek tepkisini gösteren Yeter Sivri, ABF Genel Başkanı Ali Balkız’ın araya girmesiyle güçlükle sakinleşti.

“Ben ciğerimizin yandığı bir yerde et yenilmesinden iğreniyorum” diyen Günay, “Gelecek temmuz ayından önce bu ayıbı ortadan kaldıracağım” diye söz verdi.

Madımak şehitlerinin salonda bulunan diğer yakınlarının bakana tepkisi sürdü. Doç. Dr. Ayhan Yalçınkaya, Alevilerin 80 yıldır ‘küçücük bir özür’ beklediklerini, bu nedenle salondaki tepkileri anlayışla karşıladıklarını, ancak tepkisellikle sorunların çözülemeyeceğini söyledi.

(Ankara/EVRENSEL) - 24 Aralık 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.