Sivas'ın acısı dinmedi

Sivas'ın acısı dinmedi

Sivas'ın acısı dinmedi Her yıl 2 Temmuz günü yüreklerdeki acı daha bir alevleniyor. Katliamın yaraları sarılmadı. Yaşamını yitiren...

A+A-

Sivas'ın acısı dinmedi Sivas'ın acısı dinmedi

Her yıl 2 Temmuz günü yüreklerdeki acı daha bir alevleniyor. Katliamın yaraları sarılmadı. Yaşamını yitiren canlar da unutulmadı

Bundan tam 15 yıl önce Sivas’a Pir Sultan Abdal Etkinlikleri’ne katılmak için giden aydın, yazar ve sanatçılar diri diri yakılarak öldürüldüler. Katliamın üzerinden yıllar geçti ancak hala asıl sorumlular bulunmadı. Sivas katliamı insanların yüreğinde hala kanamaya devam ediyor. Artık herkes katliamın sorumlularının bulunmasını, yeni katliamlara fırsat veren politikalardan vazgeçilmesini ve 35 kişinin yaşamını yitirdiği Madımak Oteli’nin müze olmasını istiyor.

Siyasi parti, sendika, kitle örgütü ve Alevi örgütleri Sivas Katliamı’nın aydınlatılmasını isterken yaşamını yitirenleri anmak için yapılacak törenlere çağrılarda bulundu. DİSK’e bağlı Genel-İş, Sivas katliamının acısının tüm sıcaklığıyla korunduğunu belirterek, olayın şeriat özlemcilerinin ellerine fırsat geçince neler yapabileceklerini kanıtladığını belirtti. Açıklamada, Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesine izin verilmesi istendi.

SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, SHP Merkez Yürütme Kurulu üyeleri, Parti Meclisi üyeleri ve SHP’liler 2 Temmuz 2008 tarihinde, Madımak Katliamının 15. yıldönümünde düzenlenecek anma etkinliklerine katılmak üzere Sivas’a gitti. SHP Genel Merkezi’nden yapılan konuya ilişkin açıklamada, SHP’nin, Büyük Kurultayı’nda aldığı kararı doğrultusunda Madımak Oteli’nin ‘Barış ve Kardeşlik Müzesi’ yapılmasını istediği vurgulandı.

ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Önder İşleyen ise Sivas katliamının 15 yıl geçmesine rağmen bazı çevrelerce aklanmaya çalışıldığına dikkat çekerek, “2 Temmuz’da özgürlük ve demokrasi için, 33 insanımızın ışığına sahip çıkmak için Sivas’ta olacağız” dedi.

‘Aydınlığa saldırıldı’

TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Soğancı, Sivas katliamının aydınlığa, demokrasiye, halkların kardeşliğine ve bir arada yaşama kültürüne yapılan bir saldırı olduğunu belirterek, “2 Temmuz’da hep birlikte ve herşeye inat, ‘Başka bir yaşam, başka bir Türkiye, başka bir Dünya mümkün’ diyeceğiz” dedi.

Makina Mühendisleri Odası Genel Sekreteri Ali Ekber Çakar, Sivas katliamının 12 Eylül darbesi sonrası yaratılan siyasal atmosferden beslendiğine dikkat çekerek, otoriter, liberal, muhafazakar, milliyetçi ve gerici politikalara karşı demokratik ve bağımsız Türkiye mücadelesinin büyütülmesine işaret etti.

Sivas katliamının sorumlularının, hala tehdit oluşturduğuna dikkat çeken Çevre Mühendisleri Odası, barış ve kardeşliğe yapılan saldırılara karşı sessiz kalmayacağını ve 2 Temmuz’da Ankara’da düzenlenecek mitinge katılacağını bildirdi.

Katliam Ankara’da mitingle lanetlenecek

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli ile birlikte yakılarak yaşamlarını yitiren 35 aydın ve yazar, katledilmelerinin 15’inci yılında da mitingle anılacaklar. Ankara’daki miting bugün saat 17.30’da Kolej Kavşağı’nda gerçekleşecek.

2 Temmuz 1993’te Sivas Madımak Oteli’nde yakılarak katledilen Behçet Aysan, Yeşim Özkan, Nurcan Şahin, Muhibe Akarsu, Muhlis Akarsu, Murat Gündüz, Handan Metin, Ahmet Özyurt, Huriye Özkan, İnci Türk, Özlem Şahin, Yasemin Sivri, Asuman Sivri, Uğur Kaynar, Sehergül Ateş, Gülender Akça, Gülsün Karababa, Mehmet Atay, Hasret Gültekin, Serkan Doğan, Muammer Çiçek, Belkıs Çakır, Asaf Koçak, Edibe Suları (Ağbaba), Menekşe Kaya, Koray Kaya, Serpil Canik, Erdal Ayrancı, Asım Bezirci, Sait Metin, Carina Cuanna Thuijs, Nesimi Çimen ve Metin Altıok, katledilmelerinin 15’inci yıl dönümü olan bugün Ankara’da mitingle anılacaklar.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) tarafından organize edilen; Ankara’daki emek ve meslek örgütleri, dernekler ve siyasi partilerin de katılacağı miting için saat 16.00’da Toros Sokak’ta toplanılacak. Buradan başlatılacak yürüyüşün ardından Kolej Kavşağı’nda saat 17.30’da yapılacak mitingde katliam lanetlenecek, katledilenler anısına saygı duruşunda bulunulacak. (Ankara/EVRENSEL)

Adanalılar 35 canı unutmadı

Sivas Katliamı 15’inci yılında Adana’da siyasi parti, sendika, meslek odaları, kitle örgütleri ve Alevi birlikleri tarafından oluşturulan “2 Temmuz ‘93 Platformu” tarafından lanetlendi.

İnönü parkında bir araya gelen platform bileşenleri, 2 Temmuz’da gerici, faşist güçlerin insanlık dışı katliamı ile halkların kardeşliğini ve emeğin özgürleşme mücadelesini engelleyerek, ülkeyi “şeriatçı-laikçi” ikileminde boğmak istediğini dile getirdiler.

Basın açıklaması, Pir Sultan Abdal Derneği Gençlik Kolları tarafından yapılan semah gösterisi ile başlarken, platform adına açıklama yapan Pir Sultan Abdal Derneği Şube Başkanı Metin Çelik, katliamı gerçekleştiren zihniyetin bütün kadroları ile bugün iktidarda olduğunu ifade etti. “Bu ülkede Alevilik mevzubahis olunca Tayip Erdoğan ‘Laik, Kemalist’ Yaşar Büyükanıt ise bir anda ‘İslamcı’ oluveriyor” diyen Çelik, iktidarlar değişse de zihniyetlerin aynı kaldığının altını çizdi.

Sivas’ta yaşananların hala belleklerinde olduğunu vurgulayan Çelik, “Ne şeriatçı güruhun ‘Allah adına’ can almaya bilenmiş hallerini unuttuk, ne de yangına 20 dakika kala, otel kapısına kadar gelmişken çekip giden tugay komutanını unuttuk…” diye konuştu.

Bugünlerde Türkiye ve Ortadoğu’da yaşanlara bakıldığında Sivas Katliamı’nın anlamının daha fazla önem kazandığının altını çizen Çelik, Sivas’ta oteli yakan güruha karşı seyirci kalıp müdahale etmeyen polisin 2008 1 Mayıs’ında işçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma gününü Taksim’de kutlamak istemelerine gaz bombası, cop ve panzerlerle saldırarak cevap verdiğine de dikkat çekti.

Uluslararası anma günü olsun

Bugünlerde Sivas Katliamı’nı anmanın daha fazla önem taşıdığını belirten Çelik, Madımak otelinin müze yapılmasını ve 2 Temmuz gününün uluslararası anma günü olarak kabul edilmesini talep ettiklerini aktararak, Sivas Katliamı’nın 15. yılında emperyalizme, faşizme, ırkçılığa, gericiliğe ve yoksulluğa karşı mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı.

Açıklamanın ardından kitle Pir Sultan Abdal Derneği Adana Şubesi tarafından açılan Sivas Katliamı konulu fotoğraf sergisine katıldı. (Adana/EVRENSEL)

EVRENSEL - 02 Temmuz 2008 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.