Sivas'ın ışığı sönmeyecek

Sivas'ın ışığı sönmeyecek

Sivas'ın ışığı sönmeyecek Ankara, İzmir ve İstanbul’daki mitinglerde yeni katliamların olmaması için mücadele edileceği belirtildiSivas...

A+A-

Sivas'ın ışığı sönmeyecek Sivas'ın ışığı sönmeyecek

Ankara, İzmir ve İstanbul’daki mitinglerde yeni katliamların olmaması için mücadele edileceği belirtildi

Sivas Madımak Katliamı’nın 15’inci yılında, Ankara’da onbine yakın kişi yürüyüş ve mitingle “unutmayacağız, unutturmayacağız” dedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’nin çağrısı ile Toros Sokak’ta toplanan Ankaralı emek ve meslek örgütleri, Alevi dernekleri, köy ve yöre dernekleri, sendikalar, siyasi partiler “Sivas’ın hesabı sorulacak”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” dediler. Sivas’ta katledilen “can”ların yakınlarının da katıldığı yürüyüşte, Sivas şehitlerinin fotoğrafları ile “2 Temmuz 1993 Sivas Katliamı’nı unutmadık, unutturmayacağız” yazılı pankartın arkasında gençler katledilenlerin fotoğrafları ile yürüdüler.

“Madımak müze olacak” önlüklerinin de dikkat çektiği yürüyüş ve miting boyunca, “Sivas’ı unutmak ihanettir”, “Dün Maraş’ta, bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’ın hesabı sorulacak” sloganları atıldı.

Polisin çevrede adeta yığınak yaptığı gözlenirken, “Sivas’ta neredeydiniz” diye soranlar oldu. Arama noktasında özellikle kadınların aramalara itiraz ettikleri ve adeta taviz eder gibi arandıklarından şikayetleri dikkat çekti. AKP’nin hedef alındığı yürüyüş ve mitingde, “Sivas’ta yakanlar AKP’yi kuranlar” sloganı da atıldı.

Toros Sokak’tan yürüyüşün ardından Kolej Kavşağı’na gelindi. Bütün örgütler, siyasi partiler ve aileler Toros Sokak’’tan itibaren yürürken, CHP’lilerin önceki yılda olduğu gibi yürüyüş yapmadan alana gelmesine bazı katılımcılar itiraz ettiler. İtirazlar üzerine polis arama noktasında geçmeyi bekleyen CHP’lileri “tepkiler var, hemen geçirmeyin” diye beklettiler.

Saygı duruşunun ardından, Sivas’ta katledilenlerin isimleri tek tek okunarak, “burada” yanıtları alındı.

Utansınlar...

Daha sonra tüm katılımcı örgütler adına PSAKD Genel Sekreteri Kemal Bülbül ortak metni okudu. Katliamın, halkların kardeşliği ve emeğin özgürleşmesi mücadelesini engellemek ve ‘şeriatçı-laik’ ikilemi yaratmak istediklerini kaydeden Bülbül, “1 Mayıslar, Maraş, Çorum, Gazi ve Sivas Madımak katliamlarını unutmadık, unutturmayacağız” dedi.

Daha sonra aileler adına halk ozanı Zeynep Karababa, “can”larını unutmadıklarını belirterek, “Onları nasıl anlatayım, onların yüreklerini, o güzelim cemallerini nasıl anlatayım. Devlet’e ne söyleyeyim! Madımağın 15 yıldır lokanta olmasından bizler değil, bu devletin, hükümetin, Türkiye’nin utanması lazım” dedi. Karaba okuduğu dizelerle “can”ları anarak, “ölürüz ha, ölürüz/sizleri unutursak,/bunları unutursak.” dedi. Karaba sözlerini “yansak da yakılsak da unutmayacağız” diye bitirdi. Miting Ferhat Tunç’un türkülerini seslendirdiği konserle sona erdi. (Ankara/EVRENSEL)

Gündoğdu’da 35 can için toplandılar

İzmir Gündoğdu Meydanı’nda Sivas Katliamı’nda yitirilenler için toplanan binlerce kişi Türkiye’nin hala 15 yıl önceki kışkırtmalarla yönetildiğine dikkat çekerek katliamlara karşı daha çok mücadele edileceğini dile getirdiler.

İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu’nun çağrısı ile düzenlenen mitinge aralarında KESK İzmir Şubeler Platformu, TMMOB, Belediye-İş ve Birleşik Metal sendikaları, EMEP, DTP, SDP, ÖDP, TKP’nin bulunduğu çok sayıda kitle örgütü ve dernek üyeleri katıldı. Dün saat 17:00’den itibaren Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan yaklaşık 5 bin kişi, kortejler oluşturarak Gündoğdu Meydanı’na yürüdü. Yürüyüş sırasında sık sık “Katiller bulunsun hesap sorulsun” sloganı atılırken kitle ellerinde katliamın sorumlularının bulunmasını isteyen dövizler de taşıdı.

Mitingde ilk olarak platform adına konuşan İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu Dönem Sözcüsü Elvan Çelen, “15 yıl önce 12 yaşında çocukları cayır cayır yakmaya acımayanlar bunu İslamiyet adına yaptıklarını söylüyorlar. Zulmün her türlüsüne karşıyız. Katiller toplumdan özür dilemedikçe Madımak müze olmadıkça bu ateş sönmeyecek” diye konuştu. Çelen, Alevi vatandaşların her zaman haklının ve emeğin yanında olmaya devam edeceğini dile getirdi.

Platform Sekreteri Ali İzzet Uğur ise platformun 2 Temmuz bildirisini okudu. Uğur, “Sivas’ta yakılan 35 insan bir itiraf bir özür bekliyor” dedi. Uğur, 2 Temmuz 2008’de yaşanan yapay bölünmelerin arasında hesap sormak için alanlarda olduklarına dikkat çekti.

Mitinge destek veren diğer örgütler adına konuşan KESK Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Ramiz Sağlam ise “Faili meçhul cinayetler katliamlar yetmiyor. Bugün biz emekçilere işçilere sıfır zamlarla esnek çalışmayla saldıranlar iş güvencemize el koyanlar aynı zihniyetten geliyor. Gerçek laiklik ve demokrasi mücadelemizde kurban verdiğimiz insanlara yenilerinin eklenmemesi için katliamlara ve hak gasplarına karşı mücadelemizi yükseltmeye devam edeceğiz”diye konuştu. (İzmir/EVRENSEL)

Unutulmadılar

Sivas Katliamı’nı lanetleyen binlerce kişi dün Kadıköy’de buluştu. Bunaltıcı sıcağa rağmen pankartlarla, Sivas’ta katledilenlerin fotoğraflarıyla alanı dolduran emekçiler “Sivas’ın ışığı sönmeyecek” diye haykırdı.

2 Temmuz 1993’te 35 kişinin yaşamını yitirdiği Sivas Madımak katliamının 15. yıldönümünde, binlerce kişi çocukları, bebekleri ve yaşlı anneleriyle Kadıköy Meydanı’nda buluştu.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Marmara ve İstanbul Şubeleri, Divriği Kültür Derneği, EMEP, DTP, ÖDP, SDP, TKP, Alevi Bektaşi Federasyonu, Alevi Kültür Derneği, Özgür Demokratik Alevi Hareketi, Halk Cephesi, Halkevleri gibi siyasi parti ve demokratik kitle örgütlerinin yanı sıra DİSK, KESK, Birleşik Metal-İş, TMMOB, Çağdaş Hukukçular Derneği gibi emek ve meslek örgütleri de mitinge katıldı.

Saat 17.00’de Tepe Nautilus’un önünden başlayan yürüyüşte katliamın yaralarının 15 yıl sonra hâlâ taze olduğu vurgulandı. PSAKD, katliamda yaşamını yitirenlerin fotoğraflarını taşıdı. Sivas’ta aydınları yakanlara değil ‘yaktıranlara’ “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Dersim, Gazi, Koçgiri, unutulmaz hiçbiri”, “Dün Maraş’ta, bugün Sivas’ta, çözüm faşizme karşı savaşta” sloganlarıyla tepki gösterildi.

Katliamcılar iktidarda

Mitingde konuşan PSAKD Kadıköy Şube Başkanı Feti Bölükgiray, 2 Temmuz’da Sivas katliamında yitirilenlerin ülkede emperyalizme karşı mücadelenin temsilcileri olduğunu belirtti. “Bizler katliamın tarihi bir arka planı olduğunu, katliamı gerçekleştiren güçlerin planlı programlı davrandığını biliyoruz” diyen Bölükgiray, katliamı gerçekleştiren güçlerin toplumsal, inançsal, kültürel farklılıkları yok sayıp tek tip yurttaş yaratmaya çalıştıklarını dile getirdi. Bölükgiray, “Katliamı gerçekleştiren zihniyet bütün kadrolarıyla şimdi iktidarda. O gün Madımak’ta çıkan yangın bugün Madımak’ı ek lokantasına çevirerek devam ediyor” dedi.

EMEP mitingde, “AKP’ye ve Hızır Paşalara yol yok, herkese inanç ve ifade özgürlüğü” pankartıyla yürüdü. Halk Cephesi ise “AKP, CHP Alevi halkının düşmanıdır” sloganıyla 1978 Maraş katliamı sırasında iktidarda olan CHP’nin mitinge katılmasına tepki gösterdi. (İstanbul/EVRENSEL)
 
EVRENSEL - 3 Temmuz 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.