Sivas'ta 10 binler yürüdü

Sivas'ta 10 binler yürüdü

Sivas'ta 10 binler yürüdüOnbinler Madımak Oteli'nin müze olmasını istedi.Sivas katliamı, 15’nci yıl dönümünde...

A+A-

Sivas'ta 10 binler yürüdüSivas'ta 10 binler yürüdü

Onbinler Madımak Oteli'nin müze olmasını istedi.

Sivas katliamı, 15’nci yıl dönümünde Sivas’ta 10 binlerce vatandaşın katılımıyla protesto edildi. Gösterilerde, 2 Temmuz 1993 yılında yaşanan olaylarda 35 yurttaşa mezar olan Madımak Oteli’nin müze olmasına ilişkin talepler, sloganlara ve dövizlere yansıdı. Madımak Oteli önünde yapılan konuşmalarda, otelin bir an önce müzeye dönüştürülmesi istendi ve kardeşlik mesajları verildi.

Sivas’ta 2 Temmuz 1993 tarihinde yaşanan ve 35 yurttaşın hayatını kaybetmesine yol açan Sivas katliamı, 15. yıldönümünde kentte düzenlenen bir protesto gösterisiyle kınandı. Sivas’ta 50 bine yakın vatandaşın katıldığı yürüyüş ve mitinge Türkiye ve dünyanın çeşitli yerlerinden vatandaşlar sabah erken saatlerde Sivas’a geldi. Ali Baba Mahallesinde bulunan Cemevi’nde toplanan vatandaşlar saat 11.00’dan itibaren kortej eşliğinde Mevlana Caddesi üzerinden Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçti.

Bir buçuk saati aşan yürüyüş boyunca, sık sık “Yobazlar yaktı, devlet baktı”, “Gen gelecek, devran dönecek katiller halka hesap verecek”, “Susma sustukça sıra sana gelecek”, “Sivas’ın hesabı sorulacak” sloganları atıldı. Yürüyüş sırasınca çevre binalarda bulunan vatandaşlar da balkonlarına çıkarak, kalabalığı izledi. Vatandaşlar, “2 Temmuz’u unutmadık, unutturmayacağız”, “Madımak müze olacak”, “Katiller halka hesap verecek” yazılı dövizler taşıdı. Yürüyüş boyunca polis geniş güvenlik önlemleri aldı. Yüksek binaların çatı ve balkonların keskin nişancılar yerleştirildi.

Bir buçuk saatlik bir yürüyüşün ardından vatandaşlar, Atatürk Anıtı’nın bulunduğu Cumhuriyet Meydanına ulaştı. Burada miting düzenleme komitesi adına Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş ve Avrupa Alevi Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker ile bir grup Atatürk Anıtı’na çelenk bıraktı ve Sivas olaylarında hayatını kaybedenler için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Buradaki törenin ardından vatandaşlar Madımak Oteli’ne ulaştı. Sivas’taki anma programına Madımak yangınında hayatını kaybeden yurttaşların ailelerinin tamamı katıldı.

Sivas’taki anma toplantısına, DSP Genel Başkanı Zeki Sezer, SHP Genel Başkanı Murat Karayalçın, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, EMEP Genel Başkanı Levent Tüzel, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, DTP Genel Başkanı Emine Ayna, DSP İstanbul Milletvekili Süleyman Yağız, sanatçı ve yazarlar, Eşber Yağmurdereli, Mustafa Özarslan, Mazlum Çimen, Metin Karataş, Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Ozan Ceyhun ve çok sayıda siyasetçi, sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.

Ali Baba Mahallesinde korteji katılan DSP Lideri Sezer, gazetecilerin soruları üzerine, “15 yıl önceki katliamı kınamak, aydınlığa yürümek adına biz buradayız. Madımak Oteli müze yapılmalı. Biz bunu devamlı savunuyoruz, bununla ilgili önergeler de verdik ama kabul edilmedi” dedi.

-YETER GÜLTEKİN: “KİN TUTMUYORUZ, BU TOPRAKLAR BİZİM”-

Madımak Oteli önünde yapılan mitingde, katliamda hayatını kaybeden sanatçı Hasret Gültekin’in eşi Yeter Gültekin şehit aileleri adına bir konuşma yaptı. Gültekin, “Biz Sivaslılardan hepimizin doğduğu toprakları, bu zan altından kurtarmak için geldik. Bu et kokusundan, bu yanık kokusundan memleketinizi kurtarın demeye geldik” dedi. Yeter Gültekin şunları söyledi:

“Biz Madımak’ta diri diri yazılan genç kızların kan izleri olan bu duvarlarda, et yiyen bu zavallılara temmuzun güneşi yetmediyse belki bu ışık size yeter demeye geldik. Tüm Sivaslılar tüm Anadolu da yaşayan insanlar bu utançtan bizi de kendini de kurtarsınlar. Biz, bizim yaşadığımız acıları başka eşler yaşamasın diyoruz. Bu et lokantasını kapatın. Kimse bir ötekini yok ederek, kendisine daha güzel bir insanlık kuramaz. Türkü dinlemekten semah dönmekten kimseye zarar gelmez. Biz bu toprakları ölümüne seviyoruz. Kin tutmayacağız, bu topraklar bizim.”

-GÜMÜŞ: “UNUTMAK İHANETTİR, UNUTMAYACAĞIZ-

Mitingde konuşan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, Madımak Oteli’ne ilişkin müze talebinin onlarca hükümet değiştiği halde yok sayıldığını ifade etti.Gümüş şunları söyledi:

“Madımak önümüzdeki sene müze olmazsa burada yüz binleri toplayacağız. Madımak zihniyetini yaratanlar bugün iktidarda. 2 Temmuz katliamının yıl dönümünde Çorum’un AKP’li belediyesi festival düzenliyor. Onları kınıyorum. 2 Temmuz sadece Türkiye için değil, uluslar arası toplumda da bir utanç vesilesidir.

Herkesi mücadelemize destek vermeye çağırıyorum. Unutmak ihanettir, asla unutmayacağız. Madımak Oteli müze olana kadar Sivas’a gelmeye devam edeceğiz.”

-ÖKER: “BAYKAL NEREDE?”-

Avrupa Alevi Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, önceleri 15 kişilik az bir sayıyla Sivas şehitlerini andıklarını ama gelinen süreçte “Bu ülkede Aleviler de var, Kızılbaşlar da var” diyerek 50 binlere ulaşıldığını söyledi. Katliamın gerçek sorumlularının hesap vermediğini ifade eden Öker, dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakanı Tansu Çiller, Genelkurmay Başkanı Doğan Güreş ve Emniyet Genel Müdürünün olaylara göz yumduğunu ifade etti.. Öker, “Onlar bunun hesabını vermeden adalet tecelli etmez. Onlar da bunun hesabını verecek” dedi.

Her 2 Temmuz’da Sivas’ta olacaklarının altını çizen Öker, Alevilerin bütün demokrasi güçleriyle Sivas’ta bulunduğunu kaydetti. Aleviler’in Türkiye’de demokrasi güçlerini birleştiğini anlatan Öker, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal’ın Sivas’a gelmemesini ise eleştirdi. Öker, “Acımıza ortak olmayanlar, 2 Temmuz’da buraya gelmeyen, dut festivaline gidenler Alevi dostu olamaz” diye konuştu. Öker, demokratik güçlerin bir çatı altında birleşmesi gerektiğini savundu. Madımak Oteli’nin müze olmasının sol bir iktidarla mümkün olacağının altını çizen Öker, “Yoksa Yavuz’un soyundan gelenlerin iş başında olduğu sürece burası müze olmaz” dedi.

- SİVASLILARIN GAYRETİYLE BU AYIPTAN KURTULACAĞIZ”

Mitingde Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da konuştu. Sivas olayları nedeniyle Devletin, sadece Aleviler’den değil, insalık aleminden özür borcu olduğunu söyleyen Balkız, Sivalılar’a seslendi ve “Burada kebap yenen yere kürdan olmayın” diye konuştu. Sivas’a kimseleri rahatsız etmeye gelmediklerin altını çizen Balkız, “Burası bizim kentimiz, rüzgar bizimle esiyor, yağmur üzerimize yağıyor. Sünnilerle, herkesle bu güzel Sivas’ı, Sivaslıların gayretleriyle bu ayıptan kurtaracağız” diye konuştu.

Mitingde ayrıca, yazar Eşber Yağmur Dereli, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi, DTP Genel Başkanı Emine Ayna, Emep Başkanı Levent Tüzel, ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras da birer konuşma yaptı. Konuşmalar sırasında sık sık, “Sivas’ı unutma, unutturma”, “Sivas’ın hesabı sunulacak”, “Madımak müze olsun”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Katiller halka hesap verecek”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı.

Konuşmaların ardından Madımak önündeki ama töreni sona erdi.

ANKA - GERÇEK GÜNDEM - 2 Temmuz 2008

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.