Sivas'ta Aşıklar Bayramı Hazırlıkları

Sivas'ta Aşıklar Bayramı Hazırlıkları

Sivas'ta Aşıklar Bayramı HazırlıklarıSivas Valisi Veysel Dalmaz, 1931 ve 1964 yılından sonra 3.’sü gerçekleştirilecek olan Aşıklar...

A+A-

Sivas'ta Aşıklar Bayramı HazırlıklarıSivas'ta Aşıklar Bayramı Hazırlıkları

Sivas Valisi Veysel Dalmaz, 1931 ve 1964 yılından sonra 3.’sü gerçekleştirilecek olan Aşıklar Bayramı'nın 3-5 Kasım 2007 tarihlerinde yapılacağını ve Sivas ile Türkiye genelinden 96 aşığın etkinliğe katılacağını söyledi.

Sivas Valiliği, Belediye Başkanlığı, Ticaret ve Sanayi Odası ile Cumhuriyet Üniversitesi tarafından organize edilecek olan 3. Aşıklar Bayramı'nın tanıtımı valilik brifing salonunda yapıldı. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Veysel Dalmaz, Aşıklık ve ozanlığın özellikle Sivas ve Türk geleneğinde olduğunu söyledi. Uzun yıllar önce Aşıklar bayramı'nın iki kez yapıldığını belirten Vali Dalmaz, "Sivas'ta ilk Aşıklar Bayramı 5-7 Kasım 1931 yılında 'Sivas Halk Şairleri Bayramı' adıyla Ahmet Kutsi Tecer'in öncülüğünde yapılmıştır. Üç gün devam eden bu bayram aynı zamanda Türkiye'de yapılan ilk Aşıklar Bayramıdır. Muzaffer Sarısözen ve arkadaşlarının kurduğu Halk Şairlerini Koruma Derneğinin düzenlediği bu bayrama Aşık Veysel, Revani, Suzani, Aşık Süleyman, Karslı Mehmet, Hikayeci Ali Dayı, Aşık Müştak, Yarım Ali, Talibi, Yusuf, San'ati ve Aşık Ali katılmıştır. Aşık Veysel, Talibi Coşkun, Aşık Süleyman, gibi önemli isimleri halk edebiyatımıza kazandıran ve ortaya çıkaran bu bayram Türkiye'de önemli bir kültür kıvılcımıdır. İkinci Aşıklar Bayramı 'Sivas Halk Şairleri Bayramı' adıyla 30 Ekim 1964 tarihinde İbrahim Aslanoğlu'nun önderliğinde ve 59. Tümen Komutanı General Fuat Doğu'nun destekleriyle yapılmıştır. Bu bayrama o yıllarda faaliyet gösteren Halkevi, Halk Eğitim Merkezi, Su Dergisi, Köy Kalkındırma Derneği ve Öğretmenler Derneği ayrıca destek vermiştir. Bir gün devam bu bayramın gündüz programı Tugay sinema salonunda gece programı ise Orduevi salonunda yapılmıştır. Çok sayıda ünlü halk ozanı katılmıştır" dedi.

Türkiye'de ilk defa düzenlenen ve diğer iller tarafından örnek alınarak sürdürülen Aşıklar Bayramının Sivas'ta devam ettirilmemesi önemli bir eksiklik olduğunun altını çizen Vali Dalmaz, "Hem aşıklık geleneğini yaşatmak hem de 'Aşıklar Diyarı' olarak bilinen ilimizi tanıtmak amacıyla 'Geleneksel 3. Sivas Aşıklar Bayramı' 03-05 Kasım 2007 tarihleri arasında şehrimizde yapılacaktır. Üç gün devam edecek olan bayrama Sivas dışındaki 22 ilden 54, ilimizden 42 aşık olmak üzere toplam 96 aşığın katılacağı kesinlik kazanmıştır. Divan, Güzelleme, Hikayeli Türkü, Lebdeğmez, Taşlama ve Muamma dallarında yapılacak yarışmaların yanı sıra 'Sivas ve 4 Eylül' konulu Şiir Yarışması da düzenlenecektir. Belirtilen dallarda dereceye giren aşıklar valiliğimizce ödüllendirilecektir. Bu bayrama ayrıca Sivas dışında ikamet eden yazarlarımız da davet edilmiştir" dedi.

Vali Dalmaz, yapılacak olan etkinlikte yarışma da yapılacağını ve 7 kategoride yapılacak olan yarışmalarda branşların ve ödül adlarının ise şu şekilde belirlendiğini kaydetti;

"Divan dalında Aşık Ruhsati, Güzelleme dalında Aşık Talibi Coşkun, Lebdeğmez dalında Aşık Sefil Selimi, Muamma dalında Aşık Mesleki, 4 Eylül ve Sivas konulu şiir yarışması Aşık Veysel, Hikayeli türkü dalında Pir Sultan Abdal ve Taşlama dalında Aşık Feryadi Çağıran Ödülü olarak belirlendi" dedi.

Vali Dalmaz, Aşıklık Geleneği'nin devam etmesi için ekonomik desteğin de devam etmesi gerektiğini belirterek, herkesin bu etkinliğin gelecek yıllar da yapılması için katkıda bulunmaları ve sponsor olmaları gerektiğini dile getirdi.

Toplantıya katılan Belediye Başkanı Sami Aydın ise Aşıklar Bayramı'nın 20-30 yıl ara ile değil, kısa süreli aralarla yapılması gerektiğini savunarak, "Sivas her zaman ozanlar kenti olarak bilinir. Bu değeri öne çıkarmak için Sivaslılar olarak, bu projeye destek verilmelidir" diye konuştu.,

Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bakır ise sözel kültürün yüzyıllardır geldiğine dikkat çekerek, "Bunu daha etkin ve kalıcı hale getirmemiz gerekiyor. Yaptığımız araştırmada binin üzerinde aşık ve ozanımız bulunuyor. Bunların elinden tutmamız ve desteklememiz gerekiyor" diye konuştu.arak, canlı tarihimizi devam ettirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

(İG-SE-Y) 09.10.2007  haberler.com

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.