Sivas'ta ölenlerin yakınlarıyla

Sivas'ta ölenlerin yakınlarıyla

Sivas'ta ölenlerin yakınlarıylaPir Sultan Abdal Derneği’ne giden Devlet Bakanı Çelik, Madımak’ta öldürülenlerin...

A+A-

Sivas'ta ölenlerin yakınlarıylaSivas'ta ölenlerin yakınlarıyla

Pir Sultan Abdal Derneği’ne giden Devlet Bakanı Çelik, Madımak’ta öldürülenlerin özel eşyalarının sergilendiği sergiyi gezdi.

ANKARA - Devlet Bakanı Faruk Çelik, 1993’te Sivas’taki Madımak Otel’inde yakılarak öldürülenlerin yakınları ile olayı yaşayanları dinledi. Katliamın mağdurları, Çelik’ten Madımak Oteli’nin utanç müzesine dönüştürülmesini istedi.

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği’ne giderek ailelerle görüşen Çelik, daha önce, çocukları bir otelde yakılan aileleri bir otelde yemeğe davet ettiği için özür diledi. Dernekten ayrılırken konuşan Çelik, Alevi çalıştaylarının ardından hazırlanan ön rapora Alevi çevrelerinden gelen tepkileri değerlendirirken şunları söyledi: “Herkes görüşünü samimiyetle söylüyor, ama netice itibarıyla toplumun huzuru, barışı, birliği her şeyin önündedir. Herkes de bu sürece katkı sağlamak durumundadır. Bizim için Madımak da dahil hiçbir konuda önyargı söz konusu değildir. Biz ön raporu katılımcıların görüşü olarak takdim ettik.”

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Sekreteri Kemal Bülbül ise, tarihi bir an yaşadıklarını belirterek, görüşlerini bakanlığına ifade etmeye devam edeceklerini belirtti. Bülbül, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kaldırılması, Alevi köylerine cami yapılmaması, Alevi dergâhlarının Alevi kurumlarının yönetim ve denetimine kavuşturulması ve cemevlerinin varlığının yasal güvenceye kavuşturulması için de yasal mücadelelerini sürdüreceklerini"  dile getirdi.

Hükümeti samimi bulmadıklarını söyleyen ailelerse, Madımak Oteli’nin utanç müzesi olmasın istedi. Alevi çalıştaylarının moderatörü Necdet Subaşı’nın TRT’de katıldığı bir programda, “Yaklaşık 20 gün sonra, Madımak’la ilgili bir tasarrufun Sivas’ta açıklanacağını, Sivas Valisi, Sivas Belediyle Başkanı ve Cem Vakfı Sivas Şube Başkanı’yla bir çalışma başlatılacağını söylediğini’ hatırlatan aileler, bunun doğru olup olmadığını sordular. Çelik ise, bu iddiayı yalanladı.

Çelik, daha sonra, Madımak’ta katledilenlerin özel eşyalarının sergilendiği odayı gezdi ve anı defterine duygularını yazdı. Aileler,  Çelik’e, Madımak mağduru Hüseyin Karababa’nın ‘Sivas Davası’ adlı kitabını hediye etti.

BEHZAT MİSER / Radikal - FOTOĞRAF: HAMZA ŞAHİN / AA - 12.02.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.