Sivas'ta on bin kişi katliamı lanetlemek için yürüdü

Sivas'ta on bin kişi katliamı lanetlemek için yürüdü

Sivas'ta on bin kişi katliamı lanetlemek için yürüdü SİVAS FOTO GALERİ >>>Sivas Katliamı’nın 16. yıl dönümünde...

A+A-

Sivas'ta on bin kişi katliamı lanetlemek için yürüdü Sivas'ta on bin kişi katliamı lanetlemek için yürüdü

SİVAS FOTO GALERİ >>>

Sivas Katliamı’nın 16. yıl dönümünde Sivas’ta kitlesel bir protesto mitingi düzenleniyor. Sabah saatlerinde yaklaşık on bin kişi Ali Baba Mahallesi'nden Madımak Oteli önüne yürüdü. Yürüyüşün ardından miting programı başlatıldı.

Bugün binlerce kişi Sivas Katliamı’nı lanetlemek ve Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi talebini dile getirmek için Katliam’ın 16. yıldönümünde Sivas’ta buluştu. İlerici Alevi örgütleri, köy dernekleri, demokratik kitle örgütleri ve sol partilerin katılımıyla organize edilen eylem için çevre il ve ilçelerden gelenler polisin engellemesi ile karşılaştı. Otobüsleri il girişlerinde uzun süre bekleten polis, Valilik emrini gerekçe göstererek pankart ve bayrak sopalarına el koydu.

Çevre il ve ilçelerden gelen otobüslerin Sivas’a girmesinin ardından, kortejler sabah saatlerinde Alevilerin yoğun olarak yaşadığı Ali Baba Mahallesi’nde buluştu. Eğitim-Sen, Halkevleri, Öğrenci Kolektifleri ve EMEP kortejleri de kent merkezinden Ali Baba Mahallesi’ne yürüdü. Cemevi önünde toplanan kitle daha sonra Madımak Oteli’ne doğru yürüyüşe geçti.

Pir Sultan Abdal Kültür Dernekleri, Alevi Bektaşi Federasyonu, KESK, DİSK, Halkevleri, Divriği Kültür Derneği, Sivas köy dernekleri, sosyalist partiler ve CHP’nin yanısıra DTP'li milletvekilleri Sebahat Tuncel, Gülten Kışanak, Şerafettin Halis ve bağımsız milletvekili Ufuk Uras’ın katıldığı yürüyüş sırasında polisin çevrede yoğun yığınak yaptığı gözlendi.

Kortejlerde taşınan pankartlarda ve sloganlarda Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesi talebi öne çıkarken, Maraş’tan Sivas’a uzanan faşist katliamlar ve AKP’nin ikiyüzlü, gerici politikaları da lanetlendi.

Miting katliamda hayatını kaybedenlerin isimlerinin okunması ve saygı duruşu ile başladı. Miting tertip komitesi adına ilk konuşmayı KESK Sivas şubeler platformu dönem sözcüsü Mustafa Akyol yaptı. Akyol konuşmasında Madımağın müze haline getirilmesi için direneceklerini söyledi.

ABF genel başkanı Ali balkız yaptığı konuşmada katliamdan devletin sorumlu olduğunu vurguladı. Mahkeme sürecinin ciddiyetsiz bir biçimde yürütüldüğünü ve canilerin okşandığını iddia etti. Ali Balkız sözlerini “Biz devrimciler bu işin peşini bırakmayacağız. Madımağı müze yapacağız. Bizim dilimiz barışın dilidir, örgütlenmekten başka çaremiz yok” diyerek bitirdi.

KESK Genel Başkanı Sami Evren ise sorumluları bulup cezalandırmak yerine katledilenleri “ağır tahrikte bulunmakla suçlayan” dönemin Başbakan ve Cumhurbaşkanının’da asla unutulmayacağını söyledi.

Sendika.Org / Sivas - 02 Temmuz 2009

Katliamın Siyasi Sorumlusu Devlet
 
Sivasta yakılarak öldürülen 35 aydın ve yurttaş katliamın 16. yılında anıldı. Aleviler katliamın siyasi sorumlusunun devlet olduğunu belirtti.

Madımak katliamının yıldönümünde onbinler sokaklardaydı. Madımak önünde yapılan anma mitinginde hayatını kaybedenler karanfillerle anıldı. Binler katliamın asıl sorumlularının yargılanması ve Madımak’nın müze olması taleplerini yineledi

Sivas'ta on bin kişi katliamı lanetlemek için yürüdü 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nde katledilen 35 aydın ve sanatçı için tüm yurtta anma etkinlikleri düzenlendi. Madımak Otelinin önü her yıl olduğu gibi bu yılda yoğundu.  Sabah saatlerinde Alibaba Mahallesi’nde bulunan Hacı Bektaş Vakfı önünde ve Seyrantepe’de iki noktada toplanan binlerce kişi, kortejler oluşturarak yürüyüşe geçti. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Alevi-Bektaşi Federasyonu, kitle örgütleri, siyasi parti ve platform temsilcileri ve katliamda hayatını kaybedenlerin yakınları ellerinde karanfiller, katliamda hayatını kaybedenlerin fotoğrafları ve sloganlarla yürüyüşe geçti. Kortejlerden, “Katil devlet hesap verecek”, “Sivas’ın ışığı sönmeyecek”, “Sivas’ın hesabı sorulacak” sloganları yükseldi. Mevlana Caddesi’nde iki kol birleşti, tek bir kol halinde binlerce kişi Madımak Oteli’ne doğru yürüdü. Binlerce kişi, katliamın arkasındaki asıl sorumluların yargılanmasını ve Madımak Oteli’nin bir daha böyle katliamlar yaşanmaması için müze haline getirilmesini istedi. Kortejler Madımak Oteli’nin önüne anma ise hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşuyla başladı. Katılımcılar otel önüne karanfil bıraktı. Kürsüden, hayatını kaybedenlerin tek tek isimleri okundu, kitle hep birlikte “Yaşıyor” dedi.

‘SORUMLULAR HALA BULUNMADI’

Anma programında tertip komitesi adına konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Turgut Öker, Madımak Oteli’nin müze yapılması gerektiğini söyledi. Otelin ateşe verilmesinin sorumlusu ve planlayıcılarının hala bulunamadığını söyleyen Öker, Madımak’ın müze yapılmamasıyla ilgili CHP’yi suçladı. Öker, “Alevilerin oylarıyla meclise giren Deniz Baykal ve arkadaşları, 16 yıl boyunca burada olsalardı Madımak müze olurdu.” dedi. 16 yıl önce otel önünde toplanan kalabalığa polis ve jandarmanın müdahale etmediğini hatırlatan Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız da dönemin devlet yetkililerini suçladı.

‘TÜRKİYE AYAĞA KALKMALI’

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, anma mitinginde konuşma yaptı. Katliamın ardından 16 yıl geçtiğini hatırlatan Gümüş, “Onduk, yüz olduk, bin olduk, bugün elli bin olduk…On binler, Nesimiyle, Akarsuyla, Hasretle deyiş söylemeye. Asuman’la, Gülender’le semah dönmeye.Behçetle Metin Altıok’la şiir okumaya, Asaf’la karikatür çizmeye devam ediyor…Bunu engelleyememediler, engelleyemezler…Çünkü Sivas hala vicdanlarımızda yanmaya devam ediyor. Onlar bizim yanan etlerimiz üzerinde yıllarca kebap yediler. Sizi her gün yakıyoruz der gibi...” dedi. Sivas’ın üzerine çöken toz dumanının dağıtılarak, vahşetin ve lekenin temizlenmesini isteyen Gümüş,” Bu her bireyin, her insanım diyenin omzunda bir yüktür.Başta Sivaslılar olmak üzere bütün Türkiye ayağa kalkmalı…

“Bugün bunun için buradayız. Çünkü, unutmadık. Madımak katliamı unutmanın, unutturmaya çalışmanın bir insanlık suçu olduğunu biliyoruz.” şeklinde konuştu.

‘ARTIK ALANLARA İNMELİYİZ’

Madımak’ın, Maraş’ın, 1 Mayıs 1977’nin gerçek faillerini yargılamak için birleşmeliyiz.Bugünkü iktidarın başa gelmesini sağlayan 12 Eylül generalleri ve darbe zihniyetine son vermek için birleşmeli ve iktidara gelmeliyiz.”

Mitingde ayrıca KESK Başkanı Sami Evren ve katliamda hayatını kaybeden Murat Gündüz’ün babası Mehmet Güzdüz de bir konuşma yaptı.

Ankara’da ‘Madımak  müze olacak’ denildi

Sivas Katliamı’nın 16. yıldönümünde Ankara’da bir araya gelen demokratik kitle örgütü ve siyasi parti üyeleri, “Madımak müze olacak” başlıklı miting gerçekleştirdi.

Alevi Bektaşi Federasyonu ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği öncülüğünde düzenlenen miting için Toros Sokak’ta toplanan eylemciler, buradan Kolej Meydanı’na yürüdü.Mitinge Sivas’ta katılan Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, BirGün’e yaptığı değerlendirmede, 16. yılda önceki yıllara oranla çok daha büyük bir katılım olduğunu ifade ederek, “Yıl içinde Alevi sorunlarının bu kadar çok tartışılmış olması konuya ilişkin duyarlılığı arttırdı.

“AKP hükümeti bu sesi duymalıdır. Madımak müze yapılmalı ve Sivas kardeşlik şehri olmalıdır” diye konuştu.

İHD:Sivas katliamı tüm boyutlarıyla aydınlatılsın

İnsan Hakları Derneği (İHD), Sivas katliamının 16. yılında, katliamın gerçek faillerinin ortaya çıkarılmasını ve katliamın yapıldığı Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesini istedi. İHD’den konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Katliamda kullanılan tetikçiler cezalandırıldı ama gerçek failler hala ortaya çıkarılmadı. Ergenekon Soruşturması gösteriyor ki devlet içindeki yasadışı yapılanmalar bu katliamdan doğrudan doğruya sorumludurlar. Ancak hala çetelerden hiçbiri Sivas katliamı ile suçlanmıyorlar.

“Çünkü hükümetin yönlendirmesiyle yürüyen soruşturmada sadece darbe teşebbüsleri suçlanıyor” denildi.

Halkın Kurtuluş Partisi’nden yapılan açıklamada da “Bugün Sivas’ta 35 insanımızı katleden ortaçağcı, şeriatçı katiller ve işbirlikçileri lanetle anılıyor, anılacaktır.

“Sivas’ta hayatını kaybeden ilerici-demokrat insanlarımızı unutmadık, unutturmayacağız” denildi. Güven Keskin Ankara

Bermek: Devlet katliamı kınamalı

Otel önünde ilk anma programını Alevi Vakıfları Federasyonu önderliğindeki grup gerçekleştirdi. Atatürk Caddesi üzerinde yürüyerek otel önüne gelen kalabalık yol boyunca olaylarda ölenlerin yoklamasını yaptı. İsimleri okunmasının ardından kalabalık “burda” diyerek karşılık verdi. Madımak önünde konuşma yapan AVF Başkanı Doğan Bermek, bu acı olayın zihinlerde yaşatılmasının sebebinin intikam duygusu olmadığını ifade etti.

Bermek, “Devleti yönetenler, bu saldırıyı önlemeyen devlet adına, 2 Temmuz anma törenlerine katılmalı ve tüm insanlık önünde bu katliamları kınamalıdır. Kültür ve Turizm Bakanı, Alevi işadamlarına para toplatarak Madımak Oteli’ni satın aldırmak yerine hükümetini ikna ederek Madımak Oteli’nin bir an önce devletleştirilmesini sağlamalıdır.” dedi. Konuşmanın ardından grup, otelin duvarına karanfil bıraktı.

***

Gericiliğin yarattığı karanlığa karşı ortak açıklamalar

Madımak Katliamı’nın yıldönümünde parti, sendika ve sivil toplum örgütleri temsilcileri de açıklamalarda bulundu.

KARANLIK LEKEYİ KALDIRALIM

Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) Genel Başkanı Alper Taş, Sivas’ta yaptığı açıklamada “Geleceğimizi daha güzel kurmak ve hep birlikte mutlu bir ülke yaratmak için geçmişimize ısrarla sahip çıkalım. Tarihi ve geleceğiyle bizim olan Sivas için tarihin bu karanlık lekesini ortadan kaldıralım. Bunu hep birlikte başarabiliriz” dedi.

Emek Partisi (EMEP), hükümetin “Alevi açılımı”nın “sahte” olduğunu söyledi ve Alevilerin taleplerinin kabul edilmesi gerektiğini belirtti. “Maraş, Çorum, Sivas, Gazi ve daha birçok toplumsal saldırının, katliamın, dökülen kan ve gözyaşının hesabı halka verilmelidir. Sözü edilen toplumsal barışın yolu, Alevilerin ve tüm inançlardan halkımız üzerindeki basıkların son bulmasıyla mümkündür.”

Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Başkanı  Erkan Baş “16 yıl önce en vahşi ve barbar yüzünü gördüğümüz gericilik, 16 yıldır etkisini artırmaya ve ülkemizi daha koyu bir karanlığa doğru sürüklemeye devam ediyor” dedi; mitinglere katılacaklarını belirtti.

DEMOKRASİ GÜÇLERİ BİRLEŞİN

Demokratik Toplum Partisi (DTP) eş başkanları Emine Ayna ve Ahmet Türk, yaptıkları açıklamada “Bu ülkenin aydınlık geleceğinden yana olan, demokrasi, barış ve özgürlükleri savunan, halkların kardeşliğine inanan siyasi parti, sivil toplum örgütü, sendika ve diğer demokratik kurumlar olarak gücümüzü demokrasi cephesi etrafında birleştirmeliyiz” dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), genel başkanı Süleyman Çelebi’nin Sivas’taki anmaya katılacağını açıkladı; herkesi miting alanlarında buluşmaya çağırdı.Türkiye Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB), Madımak’ın müze yapılması ve anma etkinlikleriyle yetinilemeyeceğini, önemli olanın katliamı yaratan zihniyetin toplumsal yaşamdan çıkarılması olduğunu belirtti. Makine Mühendisleri Odası’ndan (MMO) Ali Ekber Çakar, bugün de dini gericiliğin topluma halim kılınmaya çalışıldığını söyledi. Çakar, çözümün gerçek anlamda laikliğin hakim olmasından geçtiğini belirtti. “Diyanet’in devletle ilişkisi sönümlenmeli, farklı mezhep ve kültürel kimliklere yaşam alanı açılmalı.”

78’liler Girişimi’nden Celalettin Can “Gerçek bir laiklik ve gerçek bir demokrasi istiyoruz. Laikliğin ve demokrasinin olmadığı bir ülkede, bu yangının dönüp yarın herkesi yakabileceğine kanıt Madımak’tır!” dedi. Bağımsız milletvekili Ufuk Uras da Alevilere yönelik ayrımcılığa son verilmesini, Alevi örgütlerinin muhatap kabul edilmesini istedi.

***

Madımak güvenlik çemberinde

Sivas polisi anma etkinlikleri nedeniyle, kentte geniş çaplı güvenlik önlemi aldı. Sabahın ilk ışıklarıyla birlikte Madımak Oteli çevresi güvenlik çemberine alındı. Atatürk Caddesi ve otele çıkan bütün ara yollar yaya ve araç trafiğine kapatıldı. İçeri girmek isteyenler ise üst aramasından sonra alındı. Ayrıca kentin karayolu giriş çıkışları da kontrol altında tutuldu.

BİRGÜN - 03 Temmuz 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.