Sivas'ta Yanan "İsimsiz" Semahçılar...

Sivas'ta Yanan "İsimsiz" Semahçılar...

Sivas'ta Yanan "İsimsiz" Semahçılar...1993'te Sivas Madımak Otel'de ölen aydınların kim olduğunu hepimiz biliyoruz ancak...

A+A-

Sivas'ta Yanan "İsimsiz" Semahçılar...Sivas'ta Yanan "İsimsiz" Semahçılar...

1993'te Sivas Madımak Otel'de ölen aydınların kim olduğunu hepimiz biliyoruz ancak kaçımız o gün orada hayatını kaybeden genç semahçıları tanıyor? Herhalde çok azımız. bianet genç semahçıları anıyor.

15 yıl önce 2 Temmuz'da Sivas Madımak Otel'de çıkarılan yangında 37 kişi öldü. Onlar Pir Sultan Abdal Şenlikleri için oradaydı. Yangında ölen aydınlar, şairler ve yazarlar 2 Temmuzlarda hep anıldılar ancak kimileri "isimsiz" kaldı. İşte o gün orada hayatını kaybeden "isimsizler"...

Ahmet Özyurt

21 yaşındaydı. Ankara'da doğmuştu. En sevdiği şeyin "kitap okumak ve spor yapmak" olduğunu söylüyordu. "Hayatın hep acılarını aklına getiren kişi mutlu değildir. Gerçekten mutlu kişi, içinde bir iyilik hisseden kişi demektir" diye yazmıştı günlüğüne... Ahmet de semahçıydı.

Asuman Sivri

16 yaşındaydı. Ankara'da doğmuştu. Özverili çalışmasının karşılığını alarak 16 yaşında semah hocası oldu, üç grupta 100'e yakın kişiye semah öğretiyordu.

Belkız Çakır

18 yaşındaydı. Ankara`da doğmuştu. Öldüğü yıl üniversite sınavlarında İdari Bilimler Fakültesi İsletme Bölümü'nü kazandı. Dernekte semahtan sorumluydu.

Özlem Şahin

Özlem’i tanıyanlar onu şöyle tanımlıyor: "Cana yakın insan sevgisiyle dolu bir genç kızdı. Özlem'in kendine güvenen rahat bir yapısı var, gülmeyi seviyor. Hızlı ve sürekli ve akıcı konuşması en önemli özelliklerinden biri, konuşmaya bir başladı mı susmak bilmiyor."

Carina Johanna Cuana

Hollandalı Carina 23 yaşındaydı, üniversite öğrencisiydi. Türkiye’ye kadın ve Alevi kültürünü araştırmaya gelmişti.

Edibe Suları

40 yaşındaydı. Erzincan'da doğmuştu. Bassel'de yaşıyordu, Türkiye'de yapılan bütün Bektaşi Kültür etkinlikleri ve ehlibeyt cemlerine, konferanslarına katılmayı ihmal etmezdi.

Erdal Ayrancı

35 yaşındaydı. Niğde'de doğmuştu. Pir Sultan etkinliklerini filme almak için Sivas´a geldi.

Gülender Akça

18 yaşındaydı. Sivas, Divriği'de doğmuştu. Divriği Kültür ve Yardımlaşma derneğinde çalıştı. Kadınları örgütlüyor, folklor oynuyordu. Arkadaşlarıyla Anadolu semah araştırma topluluğunu (ASAT’ı) kurmak için çalışıyordu.

Gülsün Karababa

22 yaşındaydı, Sivas Divriği'de doğmuştu. Pir Sultan Abdal Kültür etkinliklerine, Divriği Kültür Derneği kanadından katılan dört genç kadından biriydi.

Handan Metin

20 yaşındaydı, Sivas Divriği'de doğmuştu. 1992'de ODTÜ Eğitim Fakültesi Biyoloji Bölümü'ne girdi. Divriği Kültür derneği kadın komisyonunda çalışıyordu.

Huriye Özkan

22 yaşındaydı, Ankara`da doğmuştu. Deneme Lisesi'ni birincilikle bitirdi. Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi'nden mezun oldu Pir Sultan Abdal Derneği’nin çalışmalarına katılıyordu. Kardeşi Yeşim'le beraber semah ekibine girmişti

İnci Türk

Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesini 1992'de bitirdi. ilk tiyatro çalışmalarına Altındağ Kültür Merkezinde başlamıştı. Pir Sultan Abdal Tiyatro topluluğunun teknik kadrosunda yeralmıştı.

Koray Kaya

12 yaşındaydı. Ankara'da doğmuştu. Beş yaşında okuma yazma öğrendi. Saz çalan Koray semaha başlamıştı.

Mehmet Atay

25 yaşındaydı. Sivas Divriği'de doğmuştu. Gazi Üniversitesi Maliye Yüksek okulunu bitirmişti.

Menekşe Kaya

Semaha, tiyatroya meraklıydı. Günleri Pir Sultan Abdal Derneği’nde geçerdi. Evde kardeşi Koray’la saz çalıp semah dönerdi. Turhal-Tokat, Amasya, Gümüşhane, Hacıbektaş senliklerinde tiyatroda oynamış, Ístanbul, İzmir, Ankara'da semah dönmüştü. 15'inde son semahını 2 Temmuz 93’te Sivas’ta döndü.

Muammer Çiçek

26 yaşındaydı, Tokat'ın Zile ilçesinde doğmuştu. 1992'de Gazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümünü bitirerek Şehir Planlamacısı oldu. Çankaya Belediyesi İmar dairesinde iki ay staj gördü. Şiir yazıyordu. Pir Sultan Abdal tiyatrosu yönetmeni, oyuncusu "Küçük Prens" adlı oyunda oynamıştı. Olaylar çıkmasa, Madımak Oteli yakılmasa 02 Temmuz saat 20.00'de Sivas Kültür Merkezinde kendisinin yönettiği Pir Sultan Abdal oyununu oynanacaktı..

Muhibe Akarsu

35 yaşındaydı, Sivas Kangal`da doğmuştu.

Murat Gündüz

22 yaşındaydı Ankara’da doğmuştu. Ankara Üniversitesi, Fen Fakültesi, Fizik Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi olan Murat, Pir Sultan Abdal Derneği'nin gençlik komisyonlarında görev aldı, Sivas’a kız kardeşi Birsen’le beraber gidiyorlardı.

Nurcan Şahin

18 yaşındaydı, Ankara`da doğmuştu. Hızlı ve sürekli ve akıcı konuşması en önemli özelliklerinden biri olan Nurcan okumayı çok seviyor, derneklerde her işe koşuyordu.

Sait Metin

Çankırı Meslek Yüksek Okulundan mezun olan Sait Metin'i aldığı bu eğitim tatmin etmiyor. "Söz veriyorum bir fakülte daha bitireceğim" diyordu ailesine. Sait Metin, Grup Güne Umut’ta saz çalıp türkü söylüyordu. Pir Sultan tiyatrosunda Pir Sultan Abdal'ı canlandırıyordu. Ayni tiyatroda Pir Sultan'ın esi Balliha’yı canlandıran Yeşim Özkan’la hayatlarını birleştirmeye söz vermişlerdi.

Sehergül Ateş

30 yaşındaydı, Ankara'da doğmuştu. Açık Öğretim Fakültesi öğrencisi. Türkiye Elektrik Kurumu’nda (TEK) memur olarak çalıştı. Çok sevdiği sazı çalmayı Musa Eroğlu’ndan öğrendi.

Serkan Doğan

19 yaşındaydı, Ankara'da doğmuştu.. Serkan, kardeşi Serdar ile birlikte derneğin semah topluluğunda görev alıyordu. Aynı zamanda, Pir Sultan Abdal oyununda Ali Baba’yı canlandırıyordu. Pir Sultan etkinliklerinde semah ekibinde, kitap ve kaset standında görev alıyordu. 

Serpil Canik

19 yaşındaydı, Ankara'da doğmuştu. Serpil Pir Sultan Abdal semah ekibinin en gençleri ve yenileri arasında yer alıyordu. Serpil Canik, Ticaret Lisesi'nde okurken staj gördüğü bir kooperatif şirketinde çalışıyor, bir yandan da harıl harıl üniversite sınavlarına hazırlanıyordu. Semahı severek oynuyordu. İşyerinden derneğe koşturuyor, hatta semah çalışmasını engelliyor diye, işinden ayrılmayı bile düşünüyordu.

Uğur Kaynar

Şair ve edebiyatçı Uğur 37 yaşındaydı, Sivas Zara'da doğmuştu. Edebiyat çevresine rağmen çok yalnızdı... Bir peçeteye son şiirini yazmıştı: "Öldüğümde doğduğum yere gidiyorum. Yıllarca süren bir hasret ve bilinmezliği işte böylesine yeniyorum".

Yasemin Sivri

1991'de Pir Sultan Abdal Derneği’nin kültürel çalışmalarına katıldı ve kısa sürede semah topluluğuna girdi. Semah ile başladığı kişisel çalışmalarında, giderek daha farklı kanallara yönelmişti. Derneğin Gençlik Komisyonu üyesi ve aynı zamanda kütüphaneden sorumluydu. Kitapları ciltliyor, numaralandırıyordu.

Yeşim Özkan

20 yaşındaydı. Ankara Hacettepe Üniversitesi Sosyal Hizmetler Yüksek Okulu öğrencisiydi. Ablası Huriye Özkan'la birlikte semah ekibindeydi.  (BT/NZ)

Bahar TOKER
BİA Haber Merkezi - İstanbul
02 Temmuz 2008, Çarşamba

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.