Siyasette Alevileri kapma yarışı

Siyasette Alevileri kapma yarışı

Siyasette Alevileri kapma yarışı Aleviler AKP, CHP ve MHP'nin gündeminde. Herkes Açılımdan bahsediyor. Peki Aleviler ne istiyor? Görüşleri...

A+A-

Siyasette Alevileri kapma yarışı Siyasette Alevileri kapma yarışı

Aleviler AKP, CHP ve MHP'nin gündeminde. Herkes Açılımdan bahsediyor. Peki Aleviler ne istiyor? Görüşleri İNTERNETHABER'de...

ANKARA- CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen’in Dersim’le ilgili sözlerinden sonra Aleviler yeniden Türkiye’nin ana gündem maddelerinden biri oldu. Alevi Çalıştaylarına hız veren AK Parti hükümeti gelecek ay sorunu ve çözüm önerilerini içeren bir rapor sunmaya hazırlanıyor. Süreçten geri kalmayan MHP son grup toplantısında Alevi açılımı için 10 maddelik bir liste sundu, “Meclis’e getirin, çözelim” çağrısı yaptı. DTP Öymen'in Dersim'le ilgili sözlerinden sonra Alevileri CHP’den istifaya çağırırken CHP ise, “Alevilerle aramıza kimse giremez” diyor. Bütün bu tartışmalarda ise Aleviler yok. Peki Aleviler ne diyor. İNTERNETHABER Alevi örgütlerinin nabzını tuttu.

CHP'yle ilişkilerinin defolu olduğunu kabul eden Alevi örgütleri Açılımları ise Alevilere danışılmadan yapıldığı için samimi bulmuyor. Siyasilerin açıklamaları ise oy kapma yarışı olarak görülüyor. Alevi örgtülerinin bu konudaki görüşleri özetle şöyle:

OYLAR MECBURİYETTEN CHP'YE

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Sekreteri Kazım Genç:

Türkiye’deki Alevilerin çizgisi sol ve sosyal demokrasiden yanadır. Bugüne kadar çizginin sol tarafında olanlara oy vermişlerdir. Bu noktada CHP dışında bir yapılanma yok. Ancak Aleviler’in CHP’den memnun olduğunu söylemek de mümkün değil. Başka bir siyasi oluşum olmadığı için Aleviler CHP’ye mahkumiyetten ve mecburiyetten oy veriyor. Yüzde 10 barajını aşacak solda bir başka parti görse onlara verirler.

Türkiye’de Aleviler 10-12 milyon nüfusla geniş bir yelpaze. AKP ve MHP’ye oy veren yok mu olmaz mı. Tabiî ki var, ama bu bütün oyların yüzde 10’unu geçmez.

CHP dışındaki siyasi partiler de Alevilerin CHP’den memnun olmadığını, mecburiyetten oy verdiklerini görüyorlar. Ama aleviler sağduyuludur. Daha demokratik bir Türkiye için adım atacak solda bir parti olmadığı sürece bir değişiklik olacağını sanmıyorum.

ALEVİLERE DANIŞILMAYAN BİR AÇILIM OLAMAZ

Hacı Bektaş-ı Veli Kültür Vakfı Başkanı Ercan Geçmez:

Mevcut politik aktörler kendilerini tükettiler bunun farkındalar. CHP de MHP de AKP de Alevilere danışmadan bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bu tutmaz. Alevilerin onaylamadığı, onlara danışılmayan bir çözüm olmaz. Biz hükümete sorunlar ve çözüm önerileri ile ilgili bir rapor sunduk. Taleplerimiz belli. Alevi köylerine imam gönderilmesin, Cemevlerine yasal statü verilsin. zorunlu din dersi kaldırılsın. Madımak Oteli müze olsun. Niyetiniz Alevilerin oylarını kazanmaksa hodri meydan. Önerdiğimiz değişiklikleri yapsınlar. Bizim önerilerimizi Meclis’ten geçirerek Alevilerin gönüllerini fethedebilir. Yoksa yapılanlar sadece kendilerince bir Alevilik yaratmak olur.

MHP’nin açılım listesi bizim taleplerimize uygun değil. Oy kapma yarışı. CHP de MHP de günahlarını çıkartmaya çalışıyor. CHP’deki Öymen zihniyeti devam ederse Aleviler bunun hesabını soracaktır. Alevilerden önce CHP ardından Türkiye Cumhuriyeti olarak özür dilenmeli. MHP ile Aevilerin barışması çok zor. AKP ise samimi değil. Madımak orada duruyor. Cemevlerine cümbüş evi deniyor. AİHM kararına rağmen zorunlu din dersi duruyor. Bu koşullarda samimiyetine inanmak mümkün görünmüyor.

CHP’NİN STATÜKOCU ANLAYIŞI İFLAS ETTİ

Dünya Ehli Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun:

Bugün CHP’nin statükocu devlet ideolojisi düzeyindeki siyaseti iflas etmiştir. Ama hala direniyor. Atatürk sağ olsa Türkiye 100 defa değişirdi. Halen 70-80 yıl önceye takılmak yanlış. CHP 40 yıldır Alevilerin oyunu alıyor. Daha demokratik bir Türkiye sivil bir Anayasa için çalışması gerekirken bugüne kadar hangisini yaptı. Ne CHP ne AKP’ye inanmıyoruz. Siyasi rant yarışı içinde samimiyetlerine güvenmiyoruz. Açılımdan bahsedenlerin bünyesinde alevi var mı, yok. Alevileri dışlıyorlar. Söylemler güzel ama icraatlarında göremiyoruz. CHP bütün eleştirilere karşın en azından Alevilere iyi kötü görev veriyor. Diğerleri ise bunu hiç yapmıyor.

Çalıştayları da anlamak mümkün değil. Alevilerin sorunları araştırılması, oraya buraya sorulması gereken sorunlar değil. Alevi toplumu var ve onlar taleplerini sıralıyor. Açılım Alevilerin görüşleri dikkate alınarak yapılır. Bunun dışındaki çabalar birer şov zinciri dışında bir şey değil. Yine de umudumu korumak istiyorum. Yüzde 50 şans veriyorum hepsine.

CHP İLE ALEVİLERİN İLİŞKİSİ DEFOLU

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş:

Bizim taleplerimiz belli. 6 madde halinde sıraladık. Bunların dışındakiler Alevileri biçimlendirmeye dönük çabalardır. Bu tür yaklaşımlara da sonuna kadar karşıyız. Alevilerle siyasi partiler arasındaki ilişkilere kimsenin hakemlik yapmasını da doğru bulmuyoruz. Dersim tartışması üzerinden gelen çağrıları kimden gelirse gelsin doğru bulmayız. Alevilerin kendi siyasi gelecekleri açısından zorunlu-sorunlu siyasi ilişkilerden kurutulup bir özeleştiri yapması gerek. CHP’yle Alevilerin ilişkisi defolu bir ilişkidir. AKP’de 8 yıldır iktidarda ama bir arpa boyu yol alınamadı. MHP’nin Maraş katliamındaki rolünü biliyoruz. Var olan siyasi zemin Alevileri tatmin etmiyor. Bu doğru. Daha laik, demokratik ve eşitlikten yana bir yaklaşıma ihtiyaç var. Aleviler artık bunu kendi içinde tartışmalı.

Nergis DEMİRKAYA / İNTERNETHABER - 24 Kasım 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.