Siyasette Rantın Yeni Hedefi Aleviler

Siyasette Rantın Yeni Hedefi Aleviler

Siyasette Rantın Yeni Hedefi AlevilerCHP'li Öymen'in Dersim katliamıyla ilgili sözleriyle başlayan polemik, hızla Alevi yurttaşları rant...

A+A-

Siyasette Rantın Yeni Hedefi AlevilerSiyasette Rantın Yeni Hedefi Aleviler

CHP'li Öymen'in Dersim katliamıyla ilgili sözleriyle başlayan polemik, hızla Alevi yurttaşları rant olarak elde etme yarışına dönüştü. Partisinin dünkü grup toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan hem CHP'ye hem de MHP'ye 'Alevi sevgisi' dersi verdi

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen'in geçtiğimiz ay Meclis Genel Kurulunda yaptığı konuşmada 'Dersim İsyanı'na ilişkin sözleri sebebiyle başlayan polemik rant yarışına döndü. Siyasi parti başkanları adeta Alevi tabanın oylarını alabilmek için yarışıyor. İşte dünkü grup toplantısında hem CHP'ye hem de MHP'ye Alevilik konusunda çatan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevi polemiğindeki değerlendirmeleri:

AKP'DEN CHP'YE...

Alevilerden sana hayır yok: "Yanlış anlamadınız. 'Dersim’de analar ağlamıştı. Bugün de anaların ağlamasında bir sakınca yoktur' diyorlar. Ana muhalefet lideri de kendi genel başkan yardımcısının sözleri karşısında şaşkına düşmüş, yine pervasızca yine Ak Parti’ye saldırıyor. Tepkileri manipüle etmeye çalışıyor. 60 yıl öncesinden medet umma. Alevilerden sana hayır yok."

CHP'nin kapısını sen kapamadın mı, Baykal?: Sen o kapının bekçisi misin? Alevilere CHP’nin kapılarını kapatırken sen değil miydin? Ahmet Gülyüz Ketenci’yi seçtirinde, işte İstanbul İl Başkanlığı’na seçtiğimiz arkadaşımız hem Türk hem sunidir. Diyerek mutlulukla verdiğiniz beyanat unutulmadı sayın Baykal.

Aleviler sizin arka bahçeniz değil: "Hem Kürt, hem Alevi vatandaşları partinizden dışladınız. Onları istifaya zorlamadınız mı? Sizin ne kadar hizipçi olduğumuz dillere destandır. İyi tanınırsınız. Genel başkan yardımcım Hüseyin Çelik gereken cevabı verdi. Aleviler sizin arka bahçeniz değildir dedi. Evet olmayacakta."

AKP'DEN MHP'YE...

Bahçeli Alevilerle ilgili öneride bulunmuş, zaten biz yaptık: "Alevi vatandaşlarımızla ilgili adımları sıralamış sayın Bahçeli. Ama ne yazık ki sıraladığı öneriler somut olmasına karşın hiçbiri yeni değil. Hepsi zaten dönemimizde ortaya konan çalışmalar. Sayın Bahçeli, Türkiye Alevilik Araştırma Merkezi’nin kurulması gerektiğini söylüyor. Sayın Bahçeli, Tunceli Üniversitesi bünyesinde Alevilik Araştırma Merkezi kurulmuştur. İlk yayınlarını yapmaya da başlamıştır."

Sorsan haritada yerini bulamaz: "Ama tabi Tunceli’de ne olduğunu ne bittiğini Sayın Bahçeli bilmez ki. Haritadaki yerini sorsanız onu da bilmez. Şu anda okullarımızda okutulan ders kitaplarında Alevilik ve Bektaşilikle ilgili konular mevcut. Bu adımla aynı zamanda suni vatandaşlarımızın çocukları da Aleviliği doğru öğrenmesi için yapılmıştır."

Sünni din adamına alevilik dersi: "Alevi vatandaşımızın yoğun olarak yaşadığı yerlerde camideki imamlara Alevilikle ilgili eğitim verilmektedir. Suni olan din adamlarına da Alevilikle ilgili eğitim verilmektedir. Diyanet işleri başkanlığı her sene, Alevilik konusunda uzman olan insanlara, gri pasaport vererek, yurt dışındaki alevi vatandaşlarımızın özel günlerinde onlarla birlikte bulunmak üzere görevlendirmiştir. Bunlar Türkiye’de ilktir ve bunları biz gerçekleştirdik sayın Bahçeli."

2 Çalıştay daha yapılacak

Bu arada Başbakan Recep Tayyip Erdoğan dünkü grup toplantısında Alevi Çalıştaylarına da değindi. Başbakan Erdoğan, "Devlet bakanımızın Sayın Faruk Çelik başkanlığında, bugüne kadar çok geniş katılımlı 5 çalıştay yapıldı. Önümüzdeki dönemde 2 çalıştay daha yapılacak" dedi.

Sen cemevi yıkmaya çalışmadın mı Başbakan!

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal da Başbakan Erdoğan'dan sonra gerçekleştirdiği partisinin grup toplantısında Erdoğan'ın CHP ve Alevilere yönelik sözlerine cevap verdi. İşte CHP Genel Başkanı Baykal'ın cevabı:

“Bana 'kapının bekçisi misin?' dedin. O kapıyı sahipsiz mi sandın? O kapının sahibi var, Hz. Ali’den Mustafa Kemal’e kadar. Bizde kendi çağımızda onların izinde bekçilik yapmaya devam ediyoruz. Elbette o kapıdan fitneye fesata izin vermeyeceğiz. Sen daha dün Karacaahmet'te cemevlerinin yıkılması için talimat veren belediye başkanı değil misin?”

Balkız, Uraslarla birleşiyor

AralarInda Ufuk Uras'ın da bulunduğu 10 Aralık Hareketi ve SHP'nin bir araya gelerek oluşturacağı yeni oluşumda bazı Alevilerin de yer alacağına ilişkin açıklamalar yapıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız bir gazeteye verdiği röportajda, "Özgürlükçü Sol Hareket" çatısı altında Ufuk Uras, 10 Aralık Hareketi altında Burhan Şenatalar ve SHP bir araya gelerek çeşitli illerde bir süredir toplantılar düzenlediği yeni oluşumla ilgili şunları kaydetti: "Parti kurulduktan sonra herkesi davet edeceğiz."

Birgün - 02 Aralık 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.