Siz Hatırlayınca Biz Unutacağız!

Siz Hatırlayınca Biz Unutacağız!

Siz Hatırlayınca Biz Unutacağız!Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan GEÇMEZ'in basın açıklaması:24...

A+A-

Siz Hatırlayınca Biz Unutacağız!Siz Hatırlayınca Biz Unutacağız!

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan GEÇMEZ'in basın açıklaması:

24 ARALIK: MARAŞ KATLİAMI

SİZ HATIRLAYINCA BİZ UNUTACAĞIZ!

24 Aralık.. Biz unutmadık ama siz hatırlıyor musunuz? 24 Aralık, bir katliamın, Maraş Katliamı’nın adıdır. Maraş Katliamı, 1978 yılının Aralık ayında yüzlerce Alevi ve solcu; çocuk, kadın ve hamile demeden katledilişidir. Hem de güya din uğruna, vatan ve millet uğruna…

1978 yılının 19 Aralık’ında başlayıp 24 Aralık’ta sona eren ve benzerleri ülkemizde daha sonra da yaşanan Maraş Katliamı’nda “durumdan vazife çıkaran” ve “tahrik olan” eli kanlı ülkücü – faşist milliyetçiler ve sözüm ona dini bütün vatan bekçileri ellerinden geleni ardına koymamışlardı. Katliamı gerçekleştirenler insanlara baltalarla saldırıp onları öldürmüşler, kadınlara tecavüz etmişler, hamile kadınların karınlarını deşmişler, öldürdükleri kadınlara tecavüz etmişler, kadınların memelerini kesmişlerdir. Bununla da yetinmemişler kundaktaki çocukları boğazlamış ve kurşun sıkmışlar, çocukları gözlerinden şişlemişlerdir. Hem de güya din uğruna, vatan ve millet uğruna… Söylemekte bile dehşete kapıldığımız, irkildiğimiz ve insanlık adına utandığımız ve yaşadığımız bu gerçekleri biz unutmadık, sizler hatırlıyor musunuz?

Hükümetin, Alevi Çalıştayı’na Maraş Katliamı’nın bir numaralı sanığı olarak yargılanmış olan Ökkeş (Kenger) Şendiller’i davet etmişti. Her ne kadar da gelen tepkiler ve muhalefet sonucunda geri adım atmış olsa da, Hükümetin Şendiller’i davet etmiş olması, Devletin barış ve demokrasi adına hafızasının çok zayıf olduğunu ve Maraş Katliamı’nı hatırlamadığını kanıtlamaktadır. Üzerinden 31 yıl geçmesine rağmen, Maraş Katliamı ile ilgili tüm gerçekler hala açığa çıkartılmamıştır. Katliamın başlamasında, gelişmesinde ve önlenememesinde kimlerin rolü olmuştur? Hangi kişilerin veya kurumların ihmali veya etkisi olmuştur? Maraş Katliamı ile ilgili bugün de süren araştırma ve tartışmalardaki iddialara göre dönemin Belediye, Cami, İmam ve Müftülük gibi kamu ve dini kurumların rolü ve emniyet müdürlüğü, asker ve polis gibi güvenlik güçlerinin ihmali yer almaktadır. Alevi Toplumunun ve ilgili kamuoyunun vicdanında bu iddialar hala açıklığa kavuşturulmamıştır. Bunun için ilgili arşivler açılmalı, başta bugün hala hayatta olan Ökkeş (Kenger) Şendiller’den ve katliamın yaşandığı zaman kentin emniyet müdürü ve bugün Ak Parti Genel Başkan yardımcısı olan Abdülkadir Aksu’dan, ilgili makamlar açıklamalar istemelidir.

Asker ve sivil darbeciler yargılansın ama yakın tarihimizin 12 Eylülcüleri, “durumdan vazife çıkaran” ve “tahrik olan” eli kanlıları da yargılansın. Çünkü onlar hala aramızda dolaşıyorlar. Sivas’ta, İstanbul’da, Muş’ta, her yerde ve her fırsatta Alevi’yi Sünni’ye, Kürdü Türke, Türkü Ermeniye kırdırmaya çalışıyorlar. Bunlardan hesap sormak Hükümetin ve devletin sorumluluğudur. Ne Maraş Katliamı’nı ne de Sivas Katliamı’nı.. Hesap sorulmadıkça unutmayacağız.. Ancak Hükümet ve Devlet bu katliamları hatırladığında biz unutacağız.

Saygılarımızla.

Ercan GEÇMEZ
Genel Başkan

KAYNAK : Alevihaber.com - 24 Aralık 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.