Sizin kadar Alevilere karşı ayrımcı iktidar yok

Sizin kadar Alevilere karşı ayrımcı iktidar yok

Sizin kadar Alevilere karşı ayrımcı iktidar yokTunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, AK Partili milletvekillerine, ''Sizin iktidarınız...

A+A-

Sizin kadar Alevilere karşı ayrımcı iktidar yokSizin kadar Alevilere karşı ayrımcı iktidar yok

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç'in, AK Partili milletvekillerine, ''Sizin iktidarınız kadar Alevilere karşı ayrımcı olan başka bir iktidar görmedim'' sözleri, TBMM Genel Kurulu'nda gerginliğe neden oldu.

Genç'e yanıt veren Devlet Bakanı Mehmet Aydın, "Alevi ve Bektaşi kültüründe incinmeye rağmen incitme yoktur. Halis Alevi ve Bektaşi kültürü adına sizi protesto ediyorum" dedi.
 
Kamer Genç, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen, TRT Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 7 maddesi üzerinde önerge verdi.
 
Konuşmasına, "Sayın Başkan ve değerli milletvekilleri, ben size bir tavsiyede bulunuyorum, TRT Genel Müdürü'nü buradan çıkartın. Bir de Meclis'e karşı saygılı olun" diyerek sözlerine başlayan Genç'e, AK Partili milletvekilleri tepki gösterdi.

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin'in maaşıyla ilgili Meclis'e doğru bilgi vermediğini öne süren Genç, "Ben Meclis Başkanvekili'nin yerinde olsam bu bürokratı Meclis'e sokmazdım. Buraya gelecek her bürokratın Meclis'e saygılı olması lazım. Milletvekillerinin soracağı sorulara doğru yanıt vermesi lazım" dedi.
 
"TRT çiftlik gibi..."
 
TRT'yi "çiftlik" olarak niteleyen ve kurumun bu durumdan kurtarılması gerektiğini öne süren Genç, kuruma, genel müdür ve bakanın iki dudağından çıkan sözle eleman alındığını savundu.
 
"Sevgilisini alıyor, dostunu alıyor. Dostunun dostunu alıyor... Dolayısıyla burada hukuk işlemiyor" diyen Genç'e, AK Partililer, "Doğruları söyle" diye tepki gösterdi.
 
Genç de bunun üzerine "Orada kimlerin kimlerle ilişkisi olduğuna bir bakın" karşılığını verdi. Genç, geçtiğimiz günlerde yanına 2 gencin geldiğini, bu gençlerin adli ve idari yargı sınavını 2 kez yüksek puanla kazandıklarını, ancak Munzur festivaline katıldıkları gerekçesiyle işe yerleştirilmediklerini söylediklerini iddia eden Genç'e, AK Partililerin "Buna inandın mı?" diye laf atmaları üzerine, konuyu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek'e sormalarını istedi.
 
"Sizin iktidar kadar Alevilere karşı ayrımcı zihniyette olan bir iktidar görmedim" diyen Genç'e AK Parti milletvekilleri, "Mehmet Moğultay, Mehmet Moğultay" diye seslendi.
 
Genç'e Bakan Aydın yanıt verdi
 
Genç'e yanıt veren Devlet Bakanı Mehmet Aydın, İslami Alevi ve Bektaşi yorumunun özünde doğruluk, güzellik ve sevginin bulunduğunu söyledi.
 
"Bilmeden konuşma yoktur. Kasıtlı konuşma yoktur, yalan yoktur, iftira yoktur, kırma yoktur. Bırakınız bütün bunları Alevi ve Bektaşi kültüründe incitme yoktur. İncinmeye rağmen incitme yoktur. Halis Alevi ve Bektaşi kültürü adına sizi protesto ediyorum" dedi.
 
Genç'in, "ayrımcılık yapıldığına" ilişkin sözlerinin yalan ve iftira olduğunu belirten Aydın, 4.5 yıl Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan sorumlu bakan olarak görev yaptığını anımsattı.
 
Bakan Aydın, "Sorarsınız, bu kadar açık söylediğime göre kendime güveniyorum. Bunun doğru olduğunu öğrenirsiniz. İnsanların yararlanması için ilk defa yurtdışına modern Alevi dedelerini gönderdik. Yine modern Türkiye tarihinde ilk defa karar verdik. Israrla, inatla ve sevgiyle devam ettiriyoruz. Alevi-Bektaşi kaynaklarının en mükemmel şekilde insanımıza kazandırıyoruz. İnşallah burada lüzumsuz konuşmalarınızın bir kısmından vazgeçersiniz" dedi.
 
Komisyon sırasına yürüyerek laf atan Genç'e Aydın, "Ben sizi dinledim. Yerinize oturun" dedi. Bunun üzerine Genç, konuşmasıyla Aydın'ı kastetmediğini söyledi.
 
Başkanvekili Eyyüp Cenap Gülpınar'ın "Alevi kardeşlerimizi bu kadar üzmeyelim" sözlerinin ardından, tartışma sona erdi.

CNNTÜRK - 05 Haziran 2008 Perşembe

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.