Solun ortak adayı, birlik ve CHP

Solun ortak adayı, birlik ve CHP

Solun ortak adayı, birlik ve CHPAydın ŞİMŞEK / HACIBEKTAŞGeçtiğimiz Cumartesi günü CHP Hacıbektaş İlçe Örgütü'nün...

A+A-

Solun ortak adayı, birlik ve CHPSolun ortak adayı, birlik ve CHP

Aydın ŞİMŞEK / HACIBEKTAŞ

Geçtiğimiz Cumartesi günü CHP Hacıbektaş İlçe Örgütü'nün Pilav günü etkinliği vardı. Etkinlik genel anlamda olumlu olmasının yanında önemli mesajlar verdi.

Peki neydi bu mesajlar. O gün orada sadece insanlara yemek verilmedi. Bundan daha önemlisi CHP Hacıbektaş İlçe Örgütü'nün İlçe Başkanı Bayram Ayvazoğlu ve CHP Nevşehir İl Başkanı Bülent Yumuş'un etkinlikte yapmış olduğu konuşmanın  içeriği önemliydi. Ciddiye alınacak  mesajlar verildi. Bu başlı başına olumlu bir yaklaşımdı.

Peki neydi bu olumlu yaklaşım ve mesaj?

Her iki konuşma Türkiye'de ve Hacıbektaş'ta solun yeniden ete kemiğe bürünmesi  için adeta bir çığlık niteliğindeydi. Etkinlikte İlçe Başkanı Bayram Ayvazoğlu ve İl Başkanı Bülent Yumuş 2009 yerel secimlerinde Hacıbektaş'ta bütün fedakarlığa hazır olduklarını belirterek CHP'nin bu konuda üzerine düşen fedakarlığı ve görevi üstleneceği mesajlarını verdi. Bu iradenin açığa çıkması çok önemlidir.

Burada kilit önemde olan "Birlik ve fedakarlıktır" Bu seçimlerde CHP İlçe Başkanının ve İl başkanının ifade ettiği birliğin ve dayanışmanın çoğulcu, katılımcı demokrasiyi isteyen, çok kimlikli, çok kültürlü ve inançlı, emeğin özgürleşmesini savunan ve bu uğurda demokratik mücadele yürüten her birey ve kurumun sorumluluğunda olduğunu bilmeliyiz. Yani sorun sadece CHP'nin sorunu değildir. 

Hacıbektaş'ta DSP, CHP, ÖDP, SHP vb partilerin yanında tüm sivil toplum kuruluşları ve sendikaları bu birlik ve fedakarlık çağrısında yanyana getirmek ve solun ortak adayını çıkarmak acil önemdedir. Bu konuda kendini sorumlu hisseden kurum ve akil kişiler  bugünden itibaren solun ortak aklını ve ortak politikasını yani  "yol haritasını" oluşturmak zorundadır.  

Eğer bu seçimlere solun ortak adayı ve meclis üyeleri ile gidilmeyecek ve her kurum ve her kişi kendisini kadiri mutlak olarak insanlara dayatacaksa seçim sabahı sokağa nasıl çıkacağının hesabınıda kendilerine bırakmamız gerekiyor.

CHP'nin bu olumlu yaklaşımı ile "solun ortak adayını çıkarmayı önüne koymuş olan girişim" zaman geçirmeden acil yol haritasını çıkarmalılar. Kimse kimseye aklını ve kendisini dayatmadan, farklı fikirleri zenginlik görerek, çoğulcu ve katılımcı ( esnek) bir çalışmanın koşulları oluşturulmalı.

Solun ortak adayını çıkarmayı önüne koymuş olan girişim ( 15 kişilik yürütmesi)  CHP'nin bu çağrısını dikkate almalı. CHP'de "Solun ortak adayını çıkarmayı önüne koymuş olan girişim" ile daha sahici ve inandırıcı ilişkiler kurmalı. Kimse kimseyi savurmamalı ve tarihin başlangıcı olarak kendi tarihini masaya koymamalı. Bu secimlerde solun ortak adayını murat edenler bir masa etrafında kendi sandalyelerinde oturarak ve kendi dosyaları ile yer almalı. Hiç bir özgünlüğü ötekileştirmeden, itip kalkmadan fikirlerin harmanlanması temel alınmalı.

Tabi ki solun ortak aklı ve ortak politikasının yanında Hacıbektaş'ın yaşam alanlarına ilişkin ve hayata sızacak, çözümleri içinde barındıracak ortak bir program ise işin olmazsa olmaz koşuludur. Yani toplumla imzalanacak inandırıcı "akit" te solun ortak aklının ürünü olmalıdır.

Birlikte davranmamak, birliğe vebalı gibi bakmak, ayrılığı ise kutsamak solu manevi takatten düşüyor.

Kaygusuz  Abdal "İnsan dediklerin, el, ayak, baş değil. İnsan; manaya derler, suret ile kaş değil" diyor.

Bunu  "sol el, ayak, baş değil, sol manaya derler, suret ile kaş değil" şeklinde okuduğumuzda işin şekline değil özüne bel bağlamamız gerçeğiyle karşılaşırız. İşin özü ise; akıp giden bir hayat var ve sol bu akıp giden hayata müdahale edemiyor. Var olan sorunları ise kendini sol da gören yapılar ve kişiler tek başına çözemiyor. Solun bütün renklerini bir araya getirerek bir enerji yaratmak daha inandırıcı olacaktır.  

Bugün asıl karar verilmesi gereken nokta Hacıbektaş'ı Dünya Alevi-Bektaşileri'nin Serçeşmesi olarak yeniden ve yeniden her hali ile yapılandırmaktır. Hacıbektaş'ı seven ve Hacıbektaş ile gönül bağı kurmuş tüm insanların bu tarihsel sorumluluğun ağırlığı ve duyarlılığı ile hareket etmeleri ve tüm kişisel beklentilerini ise bertaraf etmeleri önemlidir. 

Aydın Şimşek
Sulucakarahöyük Gazetesi
Serçeşme /HACIBEKTAŞ - 2 Eylül 2008

Etiketler : , , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.