Somali'de Türkiye Heyetine Bombalı Saldırı

Somali'de Türkiye Heyetine Bombalı Saldırı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türkiyeli heyetinin kaldığı otelin önünde bombalı saldırı...

A+A-

Somalide Bombalı Saldırı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ziyareti öncesinde Somali'nin başkenti Mogadişu'da Türkiyeli heyetinin kaldığı otelin önünde bombalı saldırı düzenlendi.

Saldırıda bir Türkiyeli hafif şekilde yaralanırken; ikisi saldırgan, üçü Somalili beş kişi öldü.

Bomba yüklü araç genelde turistlerin kaldığı Somali Parlamentosu'nun karşısında bulunan Atfeya Otel'e düzenlendi. 

Söz konusu otelde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali'yi ziyareti öncesinde diplomatlar ve güvenlik görevlilerinden oluşan heyet de bulunuyordu. 

Dışişleri Bakanlığından yapılan bilgilendirmede ise Türkiye ön heyet üyelerinin kaldığı otele yönelik bir saldırı olduğu ve patlamanın otelin kontrol noktasında meydana geldiği ifade edildi. 

Reuters, saldırıyı El Kaide bağlantılı Somalili örgüt Eşşebab'ın üstlendiğini bildirdi.

Afrika gezisi kapsamında bugün Etiyopya'da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yarın Mogadişu'ya geçeceği açıklanmıştı.

Erdoğan Somali'ye gidecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Somali'deki bombalı araç saldırısıyla ilgili olarak şöyle dedi:

"Bizim ön heyet olarak gitmiş heyetin kaldığı otelin karşısında bir saldırı söz konusu. Tabii doğrudan bizim hedefi alıp almadığı konusunda inceleme devam ediyor. Büyükelçimiz her türlü tedbiri Somalili yetkililerle birlikte alıyor, biz 2012'de Sayın Cumhurbaşkanımız başbakanken, ben dışişleri bakanı iken de Somali'ye gittiğimizde çok daha zor şartlarda oraya gitmiştik ama gitmekten vazgeçmedik. Şu ana kadar da gördüğüm kadarıyla Sayın Cumhurbaşkanımız da gitme iradesini sürdürüyor. Riskler olur ama Türkiye'nin böyle riskli durumlarda her zaman kararlı tutumu değişmez. Afrika politikamız bizim en öncelikli politikalarımız arasındadır."

Daha önce de saldırı olmuştu

Mogadişu’da daha önce de, Haziran 2013'te Türkiye Büyükelçiliği’nin ek binası önünde intihar saldırısı düzenlenmiş, çatışmada polis memuru Sinan Yılmaz şehit olmuştu. Saldırıyı Türkiye’nin Somali’ye desteğinden rahatsız olan El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü üslenmişti.

Mayıs 2014'te ise yine Mogadişu’da, Türk Hava Yolları’na (THY) güvenlik hizmeti veren bir firmanın Güvenlik Şefi Sadettin Doğan, uğradığı silahlı saldırı sonucunda hayatını kaybetmişti. (NV)

* Bu haberi AA ve hurriyet.com.tr'den derledik.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.