Son Alevi Çalıştayı başladı

Son Alevi Çalıştayı başladı

Son Alevi Çalıştayı başladıHükümetin Alevi açılımı kapsamında gerçekleştirdiği 7. ve son Alevi Çalıştayı Kızılcahamam'da...

A+A-

Son Alevi Çalıştayı başladıSon Alevi Çalıştayı başladı

Hükümetin Alevi açılımı kapsamında gerçekleştirdiği 7. ve son Alevi Çalıştayı Kızılcahamam'da başladı.

ANKARA - 7. ve son Alevi Çalıştayı Kızılcahamam’da başlarken açılış konuşmasını yapan Devlet Bakanı Faruk Çelik, "Kökleri yüzyıllara uzanan temel bir sorunu açık yüreklilikle ele alma" amacı taşıdıklarını söyledi.

Çalıştaya Meclis İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, Arif Sağ, Tarhan Erdem, Oral Çalışlar'ın da aralarında bulunduğu Alevi kanaat önderleri, siyasiler, ilahiyatçılar ve gazetecilerden oluşan 40 kişilik bir grup davet edildi.

Çalıştay'da görüşülecek konular arasında Alevilerin beyan ve kimlik sorunları, zorunlu din dersleri, diyanet işleri başkanlığının yapısı, cem evleri ve Madımak otelinin durumu da yer alıyor.

Üç gün sürecek çalıştayın ardından ortaya çıkacak rapor Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sunulacak.

Raporun Alevi açılımı konusunda bir yol haritası niteliğinde olması bekleniyor.

NTV - 28 Ocak 2010 Perşembe

***

Sonuncu Alevi Çalıştayı Yapılıyor

Çalıştay ile ilgili Devlet Bakanı Çelik, TRT Haber'e yaptığı açıklamada "Alevi sorunlarıyla ilgili yol haritası artık şekillenecek" dedi.

Alevi Çalıştaylarının sonuncusu Kızılcahamam’da yapılıyor.

3 gün sürecek 7. Çalıştayda beyan ve kimlik sorunları, zorunlu din dersleri, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yapısı, Cemevleri ve Madımak Oteli’nin durumu gibi konular tartışılacak.

Çalıştayda hükümeti temsil eden Devlet Bakanı Faruk Çelik, TRT Haber’e önemli açıklamalar yaptı

Alevi sorunlarıyla ilgili yol haritasının artık şekilleneceğini ifade eden Çelik, şöyle konuştu:

"Çalıştay gündemi belli. Bu çalıştayda artık yol haritası çıkması konusunda daha önce deklare ettiğimiz gibi gerekli tüm altyapı çalışmaları yapıldı ve değerli katılımcılar görüşlerini ifade etmeye başladılar. Bu ilk oturumda bu tartıştığımız konunun Alevi Bektaşi taleplerinin çerçevelenmesi maddesi üzerinde yoğun bir hararetli tartışma yaşandı. Bu konuyu yanlış anlayanlar oldu. Bu yanlış anlayış çerçevesinde çalıştaya tepki gösteren de var. Dışarıda aynı zamanda içeriden de arkadaşlar bu başlığın ne anlama geldiği konusunda yoğun bir şekilde değerlendirme yaptılar’’

Çalıştayın üç gün süreceğini kaydeden Çelik, "Bu köklü ve kronik sorunu ve bu taleplerin cevap bulması açısından bu üç günü ’tarihi bir üç gün’ diye değerlendiriyorum" ifadesini kullandı.

Çalıştaya katılan davetliler de oturum sonunda konuyu değerlendirdiler.

Cem Vakfı Genel Başkanı İzzettin Doğan ’’Önemli ölçüde bazı kararların alınması toplantıya katılanların düşüncelerinin berrak biçimde ortaya çıkması ne kadarlar kaç kişiler bu kararlara evet kaç kişidir hayır kaç kişidir en azından tesbit etmek ve bunu bu şekilde hükümete sunmak lazım yoksa burada hasbihale gelmedik.’’ diye konuştu.

Sanatçı Arif Sağ da ’’Gelinen noktada hiçibirşey olmasa bile yüzlerce yıllık alevi tarihinde bu bile bir kazanım.’’ yorumunda bulundu.

Çalıştay cumartesi gününe kadar devam edecek ve yol haritasını belirleyen bir rapor hazırlanacak.

Hazırlanacak rapor Başbakan Erdoğan’a sunulacak.

TRT - 28.01.2010

Alevi açılımında son raunt

Alevi çalıştaylarında sona gelindi. Bunun için Kızılcahamam'da taraflar üç günlük bir kampa girdi. Açılış konuşmasını yapan bakan Faruk Çelik "tatminkar adımlar atmak mecburiyetindeyiz" dedi. Ama Alevi temsilciler arasında bile henüz görüş ayrılıklarının giderilemediği anlaşıldı. Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Cem Vakfı'nın davet edilmesine tepki gösterdi toplantıya katılmadı.

Çalıştayın 3 gün sürecek yedinci ve son oturumu Kızılcıhamam'da başladı.

Önceki 6 oturumda konuşulan başlıkların değerlendirilmesi ve bir rapor hazırlanması tasarlanarak.

Çalıştayın açılış konuşmasını yapan bakan Faruk Çelik, bir kez daha süreçte hükümet olarak kararlı ve samimi oldukları mesajını verdi.

Masadaki 42 konuğa. Aralarında bir tek kadının bile davetli olmadığı masadaki konuklara.

İşte bu durum gazeteci Oral Çalışlar'ın tepkisini çekti. Çalışlar rahatsızlığını bakan Çelik'e de iletti. Çelik de, "Bu bizim eksikliğimiz ama art niyet yok" dedi.

Toplantıya bir de davet edildiği halde gelmeyen konuklar vardı.

Alevi açılımının mimarlarından AK Parti milletvekili Reha Çamuroğlu ile Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız gibi.

Çamuroğlu, gelmeme nedenini açıklamadı ama Balkız, düzenlediği basın toplantısıyla tepkisini dile getirdi, "bugünkü çalıştaya davet edilenler Cem Vakfı ve çevresidir. Çalıştay, Cem Vakfı ile AKP arasında geçen bir alışverişten ibarettir" dedi.

Balkız'ın sözlerine Cem Vakfı'ndan yanıt gecikmedi.

Kapalı kapılar ardında devam eden toplantının birinci günündeki tek tartışma bu da değildi.

Cemevlerinin ibadethane kabul edilmesi, Aleviliğin tanımının yapılması konularında farklı düşünenler de masada karşı karşıya geldi.

Tıpkı çalıştaydan somut sonuç çıkıp çıkmayacağı konusunda olduğu gibi.

30 Ocak'ta bitecek toplantı sonunda bir rapor hazırlanıp Başbakan'a sunulması planlanıyor. Atılacak somut adımlara yol haritası olması için.

CNNTÜRK - 28.01.2010

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.