Son sözler sansürlendi!

Son sözler sansürlendi!

Son sözler sansürlendi! Hatırla Sevgili’de Deniz Gezmiş’in idamdan önce söylediği ‘Marksizm’ ve ‘Kürt halkı’...

A+A-

Son sözler sansürlendi!Son sözler sansürlendi!

Hatırla Sevgili’de Deniz Gezmiş’in idamdan önce söylediği ‘Marksizm’ ve ‘Kürt halkı’ sözlerine yer verilmedi

Yakın siyasi tarihi konu alan Hatırla Sevgili dizisinin son bölümünde Deniz Gezmiş’in son sözleri sansüre kurban gitti. Dizinin danışmanlığını yapan Denizlerin mücadele arkadaşları bir açıklama yaparak olaydan üzüntü duyduklarını belirtti.

Dizinin merakla beklenen son bölümü Cuma günü yayınlandı. Bu bölümde, 12 Mart dönemi yargılamaları sona ermiş, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idamları yansıtılacaktı. Üç devrimcinin de son mektuplarına tam metin olarak yer verilen dizide, Aslan ve İnan’ın son sözleri de eksiksiz yer aldı. Ancak sıra Deniz’e geldiğinde, yalnızca “Yaşasın tam bağımsız Türkiye” ifadesi duyuldu ve hemen ardından reklama girildi. Bu durum, “Acaba sansür mü uygulandı” sorusunu gündeme getirdi.

Dizinin danışmanları Mustafa Yalçıner, Tayfur Cinemre ve Hasan Ataol, konuya ilişkin bir açıklama yaptı. Hatırla Sevgili dizisi için “yaşananları yaşandıkları gibi yansıtan ve bu tutumuyla genç kuşaklarının kendi yakın tarihlerini öğrenmelerine katkıda bulunan, kim ne derse desin olumsuzlanamayacak bir dizi” yorumunu yapan danışmanlar, idamla ilgili bölümü şöyle yorumladı: “Dizinin son bölümü olan Denizlerin idamı bölümü daha büyük bir ilgiyle izlendi. Son derece etkileyiciydi. Ancak dönemi ve Denizleri yakından bilenler, bütün bu güzelliklerin hakkını verirken bir problemli durumdan üzüntü duydular: Deniz’in ünlü son sözleri Türkiye’nin bilinen sınırlılıklarına kurban gitmişti.

Kendi döneminin kısa özeti ve manifestosu olan ve geleceğe damga vuran bu son sözleri bir kez daha açıklamayı hakkımız ve görevimiz sayıyoruz” diyen Yalçıner, Cinemre ve Ataol, açıklamayı Gezmiş’in dizide yer verilmeyen sözleriyle bitirdi. Son sözler şöyle: “Deniz Gezmiş: Yaşasın tam bağımsız Türkiye! Yaşasın Marksizm-Leninizm’in yüce ideolojisi! Yaşasın Türk ve Kürt halklarının bağımsızlık mücadelesi! Kahrolsun emperyalizm! Yaşasın işçiler, köylüler.

(MEDYA SERVİSİ) - EVRENSEL - 24 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.