Sosyalist Partilerden Alevilere Destek ve Laiklik Çağrısı

Sosyalist Partilerden Alevilere Destek ve Laiklik Çağrısı

Sosyalist Partilerden Alevilere Destek ve Laiklik ÇağrısıAnkara mitinginin ardından Alevi örgütlerinin temel taleplerini sosyalist partilere...

A+A-

Sosyalist Partilerden Alevilere Destek ve Laiklik ÇağrısıSosyalist Partilerden Alevilere Destek ve Laiklik Çağrısı

Ankara mitinginin ardından Alevi örgütlerinin temel taleplerini sosyalist partilere sorduk. EMEP, ÖDP, SDP, TKP yöneticileri, Diyanet'in de, zorunlu din dersinin de laikliğe aykırı olduğunu, bunu yıllardır savunduklarını söyledi.

Alevi örgütlerinin "eşit yurttaşlık" mitinginde dile getirdiği talepleri, bu taleplere yer vermeyen siyasi partilere oy vermeyeceklerine dair açıklamalarını, sosyalist partilere sorduk.

"Yıllardır dile getiriyoruz"

Emek Partisi (EMEP) Başkanı Leven Tüzel, Özgürlük ve Dayanışma Partisi MYK Üyesi Alper Taş, Sosyalist Demokrasi Partisi Başkanı Filiz Koçali ve Türkiye Komünist Partisi (TKP) Başkanı Aydemir Güler, zorunlu din derslerinin de Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da laikliğe ters olduğunu, bunların kalkmasını yıllardır savunduklarını dile getirdi.

Parti yetkilileri, Siyasi Partiler Yasası'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kaldırılmasını savunmayı yasaklayan 89. maddesini de eleştirdi; uygulamada  "antidemokratik" diye niteledikleri bu maddeyi zaten deldiklerini ifade etti.

Sosyalist parti yetkilileri şunları söyledi.

Tüzel: AKP ve CHP'nin gerçek laikliği savunamayacağını görmek gerek

"Bu taleplerin yanında olduğumuz için mitingde yer aldık. Türkiye'de gerçek bir laik düzen yok. Devlet din işleriyle ilgili her türlü müdahalede bulunuyor, kontrol ediyor. Aleviler, sadece inançlar üzerindeki ayrımcılığı değil, emeğe, sosyal haklarına dayalı taleplerini de dile getirdi.

"Emekçilerin rengi, etnik kökeni, inancı ne olursa olsun birliktelik sağlaması bizim için en önemli yan. İnanç sahipleri ya da inanmayanların hiçbir şekilde baskı altına alınmaması için, bir araya gelebilecek emekten yana güçlerin en temel taleplerinden biri laiklik. Diyanet'in kaldırılmasını istemek, bir partinin kapatılma gerekçesi yapılabiliyor. Hükümetin ve CHP'nin temsil ettiği muhalefet anlayışının gerçek anlamda bir laikliği savunmadıklarını, gereklerini yerine getiremeyeceklerini görmemiz gerek."

Taş: Özgürlükçü laiklik talebimiz bunları kapsıyor

"Alevilerin talepleri programımızda zaten var; her platformda dile getiriyoruz. Özgürlükçü laiklik anlayışımız, Alevi toplumunun taleplerini de kapsıyor.

"Siyasi parti olarak Diyanet'in kaldırılması talebini programımıza koyamıyoruz. Program iade ediliyor veya yaptırımlarla karşılaşıyorsunuz. Ama bu kurumun laikliğe ters olduğunu söylüyoruz, bütçesi sıfırlansın diyebiliyoruz."

Koçali: Bugünkü laikliği askeri vesayet rejimi tanımlıyor

"Programımızda zaten 'özgürlükçü laiklik' kavramı, Diyanet'in lağvedilmesi var. Cem evleriyle ilgili düzenleme konusu parti meclisi kararlarında var.

"Ezilenlerden yana değişim yaratmak için Alevilerle de birlikte yer alıyoruz. Türkiye'de ezilen bütün kesimlerin iki temel sorunu var: Kürt sorunu ve askeri vesayet rejimi. Bunların çözümü de özgürlükçü laiklikten geçiyor. Bugünkü laikliği askeri vesayet rejimi tanımlıyor."

Güler: Diyanet tarikatların cephe örgütüne dönüştü

"Alevi hareketi, AKP'nin başını çektiği bloktan kopan, demagojiyi reddeden bir karakter kazandı. Büyük miting bunu temsil ediyor; çok değerli.

"Alevi hareketini ilerici kültür bağlamında kavrayan kesimler olduğu gibi, dinsel eksende kavrayan kesimler de var. Pozisyonumuz dinsel yaklaşımı kapsamıyor, ama bu aynı cepheden bakmamaya yol açmaz.

"Zorunlu din dersinin kaldırılmasını uzun zamandır dile getiriyoruz. Bu ders dinlerin tarihini, ideolojilerini ele alan bir ders olarak kurgulanmalı. Yoksa beyin yıkama üzerine kurulu bir ders olamaz. Öğretim kurumları bilimi esas almalı.

"Diyanet İşleri bu haliyle kalkmalıdır. Uzun süredir, bir mezhebin devlet içinde örgütlendiği, tarikatların cephe örgütü halini aldı. Bu haliyle laikliğin altını oyan bir kurumsallaşma.

"Diyanet'e dokunulamıyor iddiası var; ama Diyanet başka şeylere ağır bir şekilde dokunuyor. Önce bunun hesabının verilmesi gerek. Diyanet'in meşruluğu yok. Düzenin ve devletin gericileşmesini temin eden bir mekanizma olarak işlev görüyor." (TK)

Tolga KORKUT -

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy97218 = 'tolgakorkut' + '@';

addy97218 = addy97218 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text97218 = 'tolgakorkut' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

97218 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


BİA Haber Merkezi - İstanbul - 12 Kasım 2008, Çarşamba

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.