SSGSS'ye Emek Barikatı

SSGSS'ye Emek Barikatı

SSGSS'ye Emek Barikatı     Aralarında DİSK, KESK, TMMOB, TTB gibi sendika ve meslek örgütlerinin olduğu Herkese Sağlık ve...

A+A-

SSGSS'ye Emek BarikatıSSGSS'ye Emek Barikatı   
 
Aralarında DİSK, KESK, TMMOB, TTB gibi sendika ve meslek örgütlerinin olduğu Herkese Sağlık ve Güvenli Gelecek Platformu dün İstanbul Kadıköy'de Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) Yasa tasarısına karşı bir miting düzenledi.

Saat 14.00'te Kadıköy İskele meydanında yapılan mitinge katılmak isteyenler saatler öncesinde Tepe Nautilus ve Haydarpaşa Numune Hastanesi önünde toplanmaya başladı. Yağmurlu havaya rağmen katılımın yoğun olduğu mitingte SSGSS yasa tasarısına karşı "bu yasayı durduralım" çağrısı yapıldı. Mitinge Türk-İş'in yönetimine rağmen bağlı olduğu Deri İş, Petrol İş, Hava İş, Basın İş, Kristal İş, Tümtis, Ağaç İş, Liman İş, Tez Koop İş sendikalarının yanı sıra siyasi parti ve gruplar da destek verdi.

Mitingte konuşmacılar SSGSS Yasa Tasarısı'nda hükümetin geri adım atmış gibi görünse de yasanın "temel parametrelerine" dokunmadığına dikkat çekildi. Hükümetin, Emek Platformu'nun talepleri ve eylemleri karşısında oyalama, geçiştirme ve emek örgütlerini bölerek, Meclis'ten yasayı jet hızıyla geçirme taktiği izlediğini belirten konuşmacılar Çalışma Bakanı Faruk Çelik'in mutabakat sağlandı diye kamuoyunu yanılttığını vurguladılar. Yasanın IMF ve Dünya Bankası'nın isteği doğrultusunda hazırlandığını savunan Emek Örgütleri temsilcileri, yasanın derhal geri çekilmesini istediklerini belirttiler.

Konuşmacılar Emek Platformu'nun toplantı sonuç bildirgesinde altını çizdiği noktaları şu şekilde sıraladılar:

1- Uygulama yılı ötelenmiş olmasına rağmen 65 yaş emekliliğine karşıyız. 58-60 yaş emekliliğinde ısrarlıyız.

2- Bakanlığın güncelleme kat sayısına olan yaklaşımı emekli aylıklarında zaman içinde azalmaya neden olacaktır. Güncelleme katsayısının belirlenmesinde gelişme hızının yüzde 30'u yerine yüzde ıoo'ünün dikkate alınmasını talep etmeye devam edeceğiz. Emeklilerde gelir ve aylıkların yıllık artışında refah payı da dikkate alınmalıdır.

3- Bu yasa kapsamında çalışmaya başlayacak olan sigortalıların gelecekte elde edecekleri gelirin geçinmeye yeterli bir seviyeye gelebilmesi için aylık bağlama oranlarının makul bir seviyede tutulmasını istiyoruz.

4- Mevcut yasalar uyarınca fiili hizmet zammından yararlanan çalışanların bu haklardan yararlanmayı sürdürmeleri dahil tüm taleplerinde ısrarlıyız.

5- Sağlık sisteminin piyasalaştırılarak, katkı payı getirilmesine karşıyız.

GERİ ÇEKİLENE KADAR MÜCADELE

Konuyla ilgili görüş bildiren DİSK Başkanı Süleyman Çelebi "Burada emekçi sınfın mücadelesini ifade etmek için bir araya geldik. Meclis'te görüşülen yasa geri çekilene kadar bu mücadelemizi sürdüreceğiz. AKP hükümeti IMF gelene kadar bu yasayı geçirmeyi planlıyor ama buna izin vermeyeceğiz. Yasa geri çekilene kadar mutabakat ve anlaşma yok" şeklinde konuştu. Eğitim Sen Genel Başkanı Alaattin Dinçer de yaptığı açıklamada "Bu eylemler önümüzdeki günlerde de devam edecek. Emek Platformu gittikçe daha da güçleniyor. Önümüzdeki 1 Mayıs'ta işçi ve emekçi sınıfının daha da güçlenmiş, daha fazla mücadele edebilen bir irade ortaya koyabileceğini düşünüyorum. Umarım bu güçle 1 Mayıs resmi tatil ilan edilir" dedi. Dinçer bu konuda Türk-iş'in tavrını da doğru bulmadıklarını söyledi.
 
ALİ CEMAL KARABUDAK - ZEYNEP KURAY
BİRGÜN - 7 Nisan 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.