Su TV'de Neler Oluyor?

Su TV'de Neler Oluyor?

Su TV'de Neler Oluyor?(AHA Özel Haber) - 3 Ocak 2009 Cumartesi akşamı Su TV’de yayınlanan Ergül Şanlı’nın sunduğu “Muharrem...

A+A-

Su TV'de Neler Oluyor?Su TV'de Neler Oluyor?

(AHA Özel Haber) - 3 Ocak 2009 Cumartesi akşamı Su TV’de yayınlanan Ergül Şanlı’nın sunduğu “Muharrem Sohbetleri” programı tam bir skandala dönüştü. İlahiyatçı Osman Eğri, Dicle Üniversitesinden Öğretim Görevlisi Ahmet Taşğın ile ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı programa "Osman Eğri" gölgesi düştü. İzleyicilerin telefonla katıldığı programda, telefon bağlantısı yapılan izleyicilerin bir çoğunun Osman Eğri’ye övgüler dizmesi akıllarda “Bu adamları seçipte mi programa bağlıyorlar” şüphesinin uyanmasına neden oldu. İzleyicilerde bir tiyatro bir kurgu olduğu izlenimi uyandıran canlı telefon bağlantıları Alevi kamuoyunda şüpheyle karşılandı. Zira geçtiğimiz aylarda SU Tv'nin AKP'li bir işadamına satıldığı, AKP'nin Alevi açılımı adlı asimilasyon planını bu kanal vasıtasıyla yürüteceği iddiaları gündeme gelmiş ancak bu iddialar Su Tv yetkilileri tarafından yalanlanmıştı. Alevi Habernın görüştüğü Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Gaziosmanpaşa Şubesi Cemevi yönetim kurulu üyesi Recai Özdemir, SU Tv’deki Muharrem Sohbetleri adlı programa telefon bağlantısıyla katılmak istediğini, ancak bütün ısrarına ve ricalarına karşın “İstanbul’dan izleyici bağlamıyoruz” yanıtını aldığını belirtti. SU TV’nin bu tutumunu garipsediğini belirten Özdemir, “Alevi kamuoyunun sevmediği ve itibar etmediği bir isme yani Osman Eğri’ye övgüler dizenler programa bağlanıyor ancak Alevi kurumlarının temsilcilerine söz hakkı verilmeyerek, susturuluyor” dedi. Özdemir, Su TV’nin kutsal Muharrem ayında Osman Eğri gibi Aleviliği özünden saptırmaya, Sünnileştirmeye çalışan bir kişiyi saatlerce konuşturmasına da tepki gösterdi. Bu arada programa canlı telefon bağlantısı ile katılan ABF Eski yönetim kurulu üyelerinden araştırmacı-yazar Kamil Ateşoğulları’nın henüz bir iki cümle bile konuşamadan telefonunun (bilinmeyen bir nedenle!?) kesilmesi Alevi kamuoyunda Su TV ile ilgili şüphelerin artmasına neden oldu.

Programda konuşan ABF Genel Başkan Yardımcısı Ali Kenanoğlu, Su Tv'ye ve Osman Eğri’ye tepki göstererek, Osman Eğri’nin Alevi hassasiyeti olan Televizyonlarda sohbet programlarına çağrılmasına anlam veremediğini ve bu tür televizyonlarda Anadolu Aleviliğinin dilini konuşan kişi ve akademisyenlere yer verilmesi gerektiğini ifade etti. “Osman Eğri konuşunca kendimi, TRT’nin Diyanet Saati programında, Şeriatçı televizyon kanallarının dini sohbet programlarındaymışım gibi hissettim” diyen  Kenanoğlu “Alevilerin dili Osman Eğri’nin kullandığı dil değildir” dedi.

Kerbela olayını günümüz açısından değerlendiren Kenanoğlu, Anadolu Aleviliğinin Kerbela algılayışı, İmam Ali algılayışı ve İmam Hüseyin algılayışıyla yas algılayışının Şiilikten, Caferilikten ve Sünnilikten farklı olduğunun altını çizdi. Kerbela’yı anmanın günümüzde Alevi değerlerine ve taleplerine sahip çıkmaktan geçtiğini belirtti. Bu sebeple Aleviliği Sünniliğe yamamaya çalışanlara, Aleviliği Devletin güdümüne sokmaya çalışanlara karşı Alevice bir duruş sergilenmesi gerektiğini ifade etti.

Bir izleyicinin “Alevilik ve Sünnilik arasındaki fark nedir?” Şeklindeki bir sorusuna Pir Sultan Abdal’ın idam kararını okuyarak cevap veren Kenanoğlu, “Pirmiz Pir Sultanı idama götüren gerekçeler bizim inançsal değerlerimizdir. Pir Sultan Abdal, kadın erkek cem ibadeti yaptığı, saz çalıp deyiş söylediği, dem aldığı, semah döndüğü için asıldı. O namaz kılmadığı, Ramazan orucunu tutmadığı için asıldı. İşte Alevilikle Sünnilik arasındaki fark budur.” dedi.

KAYNAK : Alevihaber.com – 4 Ocak 2009

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.