Süleyman YAĞIZ : Madımak'ı sordum, insafsızlıkla suçlandım

Süleyman YAĞIZ : Madımak'ı sordum, insafsızlıkla suçlandım

Süleyman YAĞIZ : Madımak’ı sordum, insafsızlıkla suçlandım DSP İstanbul milletvekili sayın Süleyman YAĞIZ'ın, Madımak’ın...

A+A-

Süleyman YAĞIZ : Madımak’ı sordum, insafsızlıkla suçlandımSüleyman YAĞIZ : Madımak’ı sordum, insafsızlıkla suçlandım

DSP İstanbul milletvekili sayın Süleyman YAĞIZ'ın, Madımak’ın “utanç müzesi” yapılıp yapılmayacağına ilişkin TBMM ye verdiği, 21 Şubat 2008 tarihli yazılı soru önergesine, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'dan yanıt geldi.

Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Ertuğrul Günay, Madımak’ın “utanç müzesi” yapılıp yapılmayacağına ilişkin 21 Şubat 2008 tarihli yazılı soru önergemi, 2 Nisan 2008 tarihi itibariyle yanıtlamıştır. Yanıtında beni “insafsız”lıkla suçlayan Sayın Bakan’a yanıt vermeyi uygun bulmuyorum. Takdiri kamuoyuna bırakıyorum. Sorularım ve Sayın Bakan’ın yanıtları aynen şöyledir:

SORU 1: Bakanlığınızın, Madımak Oteli'nin kamulaştırılarak "utanç müzesi" yapılması yönündeki talepleri karşılayacak bütçesinin olmadığını belirterek, "Buranın kamulaştırılarak müzeye dönüştürülmesi birçok işleme ve statüye tâbi. Bunu ne derece başarabiliriz bilmiyorum. Ama bir bütçe temini ya da kurumlardan destek alınması durumunda müze talebinin gerçekleştirilmesini de düşünebilirim" demeniz, Alevi-Bektaşi kardeşlerimize yönelik hizmetler açısından bakanlığınızda herhangi bir bütçe bulunmadığı anlamına mı gelmektedir?

SORU 2: Bakanlığınız herkes gibi vergisini veren, bütün vatandaşlık görevlerini yerine getiren ve sayıları 20–25 milyonla anılan Alevi-Bektaşi kardeşlerimizi yok mu saymaktadır? Bu negatif ayrımcılık değil midir? 

CEVAP 1 -2: Bakanlık sorumluluğunu üstlendiğim ilk günden bu yana her vesileyle ifade ettiğim üzere kültür politikamız "bütüncül" bir anlayışa dayanmakta ve toplumun tüm kesimlerini kucaklayan bir hizmet anlayışı esas alınmaktadır. Aksi söz konusu olamaz.

Sizin ifadelerinizle "Alevi-Bektaşi kardeşlerimize yönelik hizmetler açısından bakanlığımızda herhangi bir bütçe bulunmadığı", "bu kesimin yok sayıldığı" ve "negatif ayrımcılık yapıldığı" yönünde yargılarla dolu sorulara muhatap tutulmam bile akla ve vicdana sığmayan, hakikate aykırı ve insafsız bir tutumdur.

SORU 3: Alevi-Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Sayın Turan Eser'in, yukarıdaki sözünüz üzerine yaptığı, "Biz, Alevi-Bektaşi kurumlarının çatı örgütü Alevi Bektaşi Federasyonu olarak, Sayın Bakan'ın ihtiyaç duyduğu bütçeyi tahmin etmek istiyoruz. Sayın Bakan'ın evet demesi durumunda ülke çapında kampanya başlatarak, bu sorunu kısa sürede çözeceğimize inanıyoruz" açıklamasını dikkate alacak mısınız?

SORU 4: Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Genel Başkanı sayın Av. Kazım Genç'in "Ödenek olmadığı gerekçesi ile Madımak Oteli'nin müze olmasının önüne engel konulmasına izin vermeyeceğiz. Bakanlık kamulaştırma kararı alıp, kıymet takdiri yaptığı zaman, Pir Sultan Abdal Örgütlülüğü ve Alevi toplumu bu takdir edilen bedeli hemen ödeyecektir" sözleri de Madımak'ın "utanç müzesi" yapılmasının önünde bir engel kalmadığı anlamında değerlendirilmez mi?

CEVAP 3–4: Daha önce başka bir milletvekilimizin konuyla ilgili sorusuna yaptığım açıklamada da belirttiğim gibi müze kurulması, teknik ve fiziksel gereklerin yerine getirilmesi halinde mümkün olabilen bir uygulamadır. Bu çerçevede söz konusu binanın zaman zaman müzeye dönüştürülmesi gündeme getirilmesine karşın, "Özel Müzeler ve Denetimleri Hakkında Yönetmelik"te belirlenen niteliklerin karşılanması mümkün olamamaktadır. Bununla birlikte en kısa sürede hukuki gerekleri ve yasal hakları gözetilerek lokanta işletmesinin kapatılarak, yerine sosyal ve kültürel işlevleri olan bir işletme açılması uygulamaya geçilmesi yönünde yürütülen çalışmalar yakından takip edilmektedir.

Bu müessif olay karşısında toplumsal barış, huzur ve kardeşlik duygularının pekiştirilmesi gerekmektedir; bu yönde samimi ve kararlı girişimlerde ve beyanlarda bulunulması ise başta siyasetçiler ve toplum önderleri olmak üzere herkesin sorumluluğudur.

Alevi Haber - 4 Nisan 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.