'Sümer kraliçesi' 95 yaşında

'Sümer kraliçesi' 95 yaşında

'Sümer kraliçesi' 95 yaşında Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli tarihçilerden Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın...

A+A-

'Sümer kraliçesi' 95 yaşında'Sümer kraliçesi' 95 yaşında

Türkiye’nin yetiştirdiği en önemli tarihçilerden Sümerolog Muazzez İlmiye Çığ’ın doksan beşinci yaş günü önceki gün İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Beşiktaş Yerleşkesi Fazıl Say Salonu’nda Türkiye Yazarlar Sendikası ve Troya Folklor Araştırmaları Derneği tarafından yapılan bir etkinlik ile kutlandı.

Sunumu, sinema ve tiyatro oyuncusu Gülsen Tuncer tarafından yapılan gecede Bülent Gülmedim, Cengiz Bektaş, Erdal Atabek, Firdevs Gümüşoğlu, Hayrettin Karaca, Orhan Bursalı gibi öğrencileri ve arkadaşları Muazzez İlmiye Çığ’ı anlattı. Etkinlikte Zafer Erdaş, Esin Afşar ve Ruhi Su Dostlar Korosu tarafından müzik dinletileri gerçekleşirken İsa Çelik tarafından hazırlanan, Muazzez İlmiye Çığ fotoğraflarından oluşan bir dia gösterisi ve Engin Ayça tarafından bu bilim insanının doksan beşinci yaş günü dolayısı ile düzenlenmiş “Dalya’ya Beş Kala” isimli bir belgesel de yer aldı.

Gecede söz alan İstanbul Arkeoloji Müzesi eski müdürü Alpay Pasinler, Muazzez İlmiye Çığ’ın çalışma disiplinine ve tarhi ve arkeolojiyi topluma sevdirmesine önayak olan çalışmalarına değindi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi eski dekanı Taner Tarhan, Muazzez İlmiye Çığ’ın Cumhuriyetin ilk yıllarında yetişen aydınlar kuşağının en büyük temsilcilerinden biri olduğunu belirtip, Çığ’ın Türkçeye verdiği öneme dikkat çekti.

Yazar Ahmet Ümit ise Anadolu’nun kültür birikimini bir denize benzeterek, Türkiye’de birçok insanın deryada yaşayıp deryayı bilmediğini söyledi. Çoğu zaman Türk ve Müslüman olmayan kültür birikimlerine ülkemizde önem verilmediğini söyleyen Ümit, Muazzez İlmiye Çığ’ın bu toprakların tüm kültür birikimini sahiplenen ve bunu başka insanlara aktaran bir dünya aydını olduğunu belirtti.

Cengiz Bektaş ise ülkenin bir kültür vatanı olmasında arkeologların ne kadar önemli bir rol oynadığını bildiğini vurgulayarak, Muazzez İlmiye Çığ’a şükranlarını sundu. Etkinliğin sonunda konuşan Mazzez İlmiye Çığ, eserlerini üretirken bu kadar çok seveni olacağını aklından bile geçirmediğini söyleyerek, bu etkinlikte katkısı olan herkese teşekkür etti. Gece, Prof. Dr. Muazzez İlmiye Çığ’a sevenleri tarafından verilen hediyeler ile son buldu.

(İstanbul/EVRENSEL) - 26 Ocak 2009

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.