Sünnileştirme operasyonu

Sünnileştirme operasyonu

Sünnileştirme operasyonu Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Yönetim Kurulu üyeleri, AKP Hükümeti’nin Alevilerin sorunlarına duyarlı...

A+A-

Sünnileştirme operasyonuSünnileştirme operasyonu

Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF) Yönetim Kurulu üyeleri, AKP Hükümeti’nin Alevilerin sorunlarına duyarlı gibi görünmeye çalıştığını, ancak AKP’nin yapmak istediğinin, Alevi örgütlerini dışarıda tutarak kendi ‘Alevi’lerini yaratmak olduğunu bildirdiler.

ABF Yönetim Kurulu adına, Mülkiyeliler Birliği’nde dün basın toplantısı düzenleyen ABF MYK Üyesi Murtaza Demir, AKP’nin 5 yıllık iktidarında Alevilerin sorunlarını çözmeye yönelik adım atmadığını belirtti. Demir, AKP’nin Osmanlı’nın yarım bıraktığı Alevileri asimilasyona tabii tutma politikasını sürdürdüğünü, bir yandan da kendi uydusunda bulunmasını istediği bir Alevi kurumu yaratmaya çalıştığını aktardı.

AKP’nin yalnızca Sünni yurttaşların ihtiyaçlarından sorumluymuş gibi davrandığını ve bütçeden 2 milyar YTL ayırdığını kaydeden Demir, “Milyonlarca Alevi yurttaşın ibadetleri, inançları yine görmezden gelinmiştir” diye konuştu. Eşitlik, adalet ve hakkaniyetin söz konusu olmadığının altını çizen Demir, bugün okullarda, sokakta, işyerlerinde “Mezhepsel baskı altındayız” feryadının yükseldiğini belirtti. Sünni İslama bütçeden 2 milyar YTL ayrılmasının, her yıl Sünni İslama özelleştirme bedeli düşünüldüğünde bir PETKİM’in sunulması anlamına geldiğine dikkat çeken Demir, “Sizin adalet, eşitlik, hak, hukuk, demokrasiden anladığınız bu mudur” diye sordu.

Alevilere ihanet edildi

ABF’nin Alevilerin önemli bir bölümünü temsil ettiğini ve AKP ile Alevilerin sorunlarını defalarca görüşmek istediklerini söyleyen Demir, buna karşın AKP’nin görüşme tekliflerini hep reddettiğini, bugün ise kendi Alevilik kurumunu yaratmaya çalıştığını ifade etti.

AKP’nin, geçmişini inkar eden Alevileri milletvekili yaparak, “satın alarak” Alevileri bölme planları yaptığını ifade eden Demir, Alevilerin daha önce de ihanete uğradığını, ancak Aleviliğin yaşadığını ve yaşayacağını söyledi.

AKP’nin kendileriyle görüşmediğini, basın aracılığıyla tekrar görüşme talep ettiklerini duyurmak istediklerini bildiren Demir, “Alevilere yönelik tutumunuz, önyargılarınız ve aşağılayıcı tavırlarınız yanlıştır” diye konuştu.

Plana tepki gösterildi

ABF Yöneticisi, Yazar Ali Balkız da gazetelerde çıkan haberlere göre Başbakan’ın Muharrem ayında iftar yemeği düzenleyeceğinin yazıldığına değindi. Balkız, yapılmak istenenin Alevileri oyuna getirmek olduğunu belirterek, AKP Milletvekili Reha Çamuroğlu’nun planladığı girişimlere tepki gösterdi.

Muharrem ayında tutulan orucun 13-15 gün sürdüğüne ve Alevilerin oruç boyunca yas tuttuğuna dikkat çeken Balkız, “Muharrem, Anadolu Alevilerinin aile içi bir ritüelidir. Muharrem orucunu toplu iftar gösterilerine çevirmek doğru değildir” dedi.

(Ankara/EVRENSEL) - 25 Kasım 2007

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.