Sus, Başbakan fikir özgürlüğünü anlatıyor

Sus, Başbakan fikir özgürlüğünü anlatıyor

Sus, Başbakan fikir özgürlüğünü anlatıyorErdoğan’ın açılışa katılmasını protesto eden gruplardan İTÜ?Öğrenci...

A+A-

Sus, Başbakan fikir özgürlüğünü anlatıyorSus, Başbakan fikir özgürlüğünü anlatıyor

Erdoğan’ın açılışa katılmasını protesto eden gruplardan İTÜ?Öğrenci Kolektifi üyesi 18 öğrenci, gözaltına alınarak Emniyet’e götürüldü.

İTÜ’nün açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, ‘Üniversitede en aykırı fikirler serbestçe yer bulabilmeli, üniversite eleştirel aklın, özgür düşüncenin yuvası olmalı’ derken, dışarıda kendisini protesto eden öğrenciler gözaltına alınıyordu

İSTANBUL - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin  (İTÜ) açılışında, “Bütün üniversitelerimizde birbirine saygı çerçevesinde en aykırı fikirler dahil serbestçe yer bulabilmeli. Üniversitenin her bir ferdi özgür düşünceyi serbestçe ifade edebilmeli” derken, aynı sırada dışarıda Erdoğan’ı protesto eden üniversite öğrencileri yaka paça gözaltına alındı.

Erdoğan, dün İTÜ Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde düzenlenen 2008-2009 Akademik Yılı açılış törenine katıldı. Tören sırasında, kültür merkezinin yakınında ayrı ayrı gruplar halinde bir araya gelen Türkiye Komünist Partisi (TKP) ile ‘İTÜ Öğrenci Kolektifi’ üyeleri, çeşitli döviz ve pankartlar açtı. Başbakan Erdoğan ve üniversitenin rektörü aleyhine sloganlar atan bu gruplardan TKP üyeleri, eylemin ardından dağıldı. İTÜ Öğrenci Kolektifi grubu ise dağılmayınca polis müdahalesiyle karşılaştı. Öğrencilerden 18’i gözaltına alınarak Emniyet’e götürüldü.

‘Fikri hür nesiller...’

Öğrenciler ağızları kapatılarak polis araçlarına bindirilirken, Erdoğan törendeki konuşmasında üniversitede fikre özgürlük istiyordu:

“Hükümet olarak şuna bütün kalbimizle inanıyorum. Üniversiteler, eleştirel aklın, özgür düşüncenin evi, yuvası olmalıdır. Fikirlerin en ölçülü ve en demokratik biçimde ifade edilebildiği, saygı gördüğü bir üniversite ortamından hiç kimse rahatsız olamaz, rahatsız olmaya da hakkı yoktur. Bütün üniversitelerimizde birbirine saygı çerçevesinde en aykırı fikirler dahil serbestçe yer bulabilmeli, serbestçe tartışılabilmelidir. Yeter ki hakaret içermesin. Öğretim elemanlarımız da hiçbir kaygı, hiçbir endişe taşımadan görüşlerini ifade edebilmelidir. Eleştirme, inceleme, araştırma, sorgulama, tetkik etme, düşünce özgürlüğünün temelidir, özgürlük için düşüncenin gelişmesinin önşartıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ifade ettiği gibi fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesiller yetiştirmek durumundayız. Farklılıklarımızı bir zenginlik olarak gördüğümüz sürece dinamizmimizi artırabiliriz.”

Üniversitelerin her türlü siyasi müdahaleden uzak olması gerektiğini de vurgulayan Erdoğan, “Olabildiğince bağımsız ve özerk bir işleyişe sahip olmalıdır. Ancak üniversitelerimizde aynı şekilde zihinler de bağımsız olmalıdır. Üniversitenin her bir ferdi özgür düşünceyi serbestçe ifade edebilmelidir” dedi.

‘Atatürkçü tüccarlar’

Erdoğan daha sonra toplu okul açılışı yaparken şöyle konuştu:

“Ülkemizde çok Atatürkçüler gördük biz ama gördük ki bunların Atatürkçülükle filan alakası yok. Bunlar, Atatürk üzerinden geçinen tüccarlar. Muasır medeniyet seviyesinin üzerine herhalde yan gelip yatmakla çıkılmaz. Okuma yazma oranına bakıyoruz, felaket.  Öyle sadece ‘Doğurmayın’ demekle devlet görevini yapamaz. Aksine hem ‘çoğalın’ diyecek, hem de bu imkanları hazırlayacak.”

Radikal - 13.09.2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.