Tahtacı Dernekleri, Tahtacı Ocağı Narlıdere'de Kuruldu

Tahtacı Dernekleri, Tahtacı Ocağı Narlıdere'de Kuruldu

Tahtacı Dernekleri, Tahtacı Ocağı Narlıdere'de Kuruldu 26 Ekim 2007 günü Izmir'in Narlıdere ilcesinde, Mersin'den Çanakkale'ye...

A+A-

Tahtacı Dernekleri, Tahtacı Ocağı Narlıdere'de KurulduTahtacı Dernekleri, Tahtacı Ocağı Narlıdere'de Kuruldu

26 Ekim 2007 günü Izmir'in Narlıdere ilcesinde, Mersin'den Çanakkale'ye temsilcilerin ve dedelerin bir araya geldiği, örgütlenme modelinin tartışıldığı toplantı sonunda “Tahtacı Kültür-Eğitim-Kalkınma ve Yardımlaşma Dernekleri” olarak örgütlenme kararı alındı. Hazırlanacak olan tüzüğün amaçlar maddesi üzerine değişik önerilerin sunulduğu toplantı sonunda, tüzüğü hazırlamak ve yapılacak olan 1. Kongre'ye kadar geçici bir Yönetim Kurulu seçildi. Toplantıya katılanların kendilerini tanıtmasından sonra gündem maddelerine geçildi.

Tahtacıların kutsal ve soy mekanı olarak bilinen “Yanyatır Ocağı” Narlıdere'dedir. Belediye Başkanı Abdül Batur'un desteğiyle ocak restore edilmiş ve Tahtacı Müzesi haline getirilmiştir. Toplantıya katılan Tahtacı Temsilcileri verdiği emeğe karşılık olarak Narlıdere Belediye Başkanımıza bir plâket verdiler. Plâketi vermeleri için geçen dönem CHP milletvekili olan Türkan Miçooğulları, Ozan Yolcu (BILGINÇ), Zeynel GÜL ve Araştırmacı yazar Ali AKSÜT sahneye çağrıldı ve Belediye Başkanı'na tüm tahtacılar adına teşekkür edildi. Tahtacı aydınlarının kendisine plâket vermesine duygulanan Abdül Batur yaptığı duygusal konuşmasında, elinden gelen her türlü yardımı yapacağına söz verdi ve kapısının her saat açık olduğunu, aldığı hediyenin kendisini çok mutlu ettiğini, bu nedenle duygulandığını söyledikten sonra salondan ayrıldı. Toplantıya katılan dedeler ve kadınlar da söz alarak neler yapılabileceği konusundaki görüşlerini dile getirdiler.

Kurulmakta olan derneklerin ismi üzerinde yapılan öneriler de Tahtacı Kültürünü Araştırma ve Yaşatma Dernekleri ismi oy çoğunluğu ile kabul edildi. Hazırlanacak olan tüzük üzerine Mersin ile Denizli'den gelen arkadaşlarımızın hazırlamış oldukları, Mersin Dernekler Masası tarafından da onaylanmış olan Tüzükler birleştirilerek Tahtacı Dernekleri tüzüğünün hazırlanması ve işlemlerin yürütülmesi için Yönetim Kurulu seçildi.

Seçilen Yönetim Kurulu oy birliği ile Ozan Yolcu' yu Başkanlığa seçerken, diğer üyelerde yapabilecekleri görevleri aldılar.

Toplantıya sağlık sorunu nedeniyle Musa Eroğlu, yurt dışında olduğu için Veli Gök ve Ahmet Günday katılamadılar, birer mesaj gönderdiler.

Toplantı sonunda hep birlikte Yanyatır ocağı ziyaret edildi.

Kongre sonrası Yönetim Kurulu'na seçilen arkadaşlarla gittiğimiz Termal Tesislerindeki yemekte, kısa sürede yapabileceğimiz şeyleri konuştuk. Aşağıda başlıklarını verdiğimiz çalışmalar aldığım notlardan bazıları.

1- Tüzüğün dernekler masasında onaylatıp, derneğin resmiyetini ilan etmek.

2- Tahtacıların yaşadığı her yöreden insanlarla ilişkiye geçmek ve onların da görüşlerini alarak illerde şubeler açmak, yerel örgütlenmeleri hızla gerçekleştirmek. Kültür, eğitim, kalkınma ve yardımlaşma faaliyetlerinde başarılı projeler gerçekleştirmek.

3- Tahtacılar adına bir e-mail grubu hazırlayarak, bilgilerin birlikte paylaşımını sağlamak. (

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy60571 = 'TAHTACI_Dernekleri' + '@';

addy60571 = addy60571 + 'yahoogroups' + '.' + 'de';

var addy_text60571 = 'TAHTACI_Dernekleri' + '@' + 'yahoogroups' + '.' + 'de';

( '' );

60571 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

) açılmıştır.

4- Telefon, fax, internet gibi iletişim adreslerini listelemek ve iletişimi kolaylaştırmak,

5- Tahtacı köylerine Müze, Tiyatro, Cemevi yapımında ve diğer konularda yardımcı olmak.

6- Köyler de ve diğer yerleşim alanlarında yapılan ve yapılacak çalışmalardan tüm Tahtacılara haber iletmeye çalışmak

7- Avrupa'da yaşayan Tahtacılarla, bahsettiğimiz iletişim adresleri üzerinden ilişki kurmak ve Tahtacı Kültürünü tümüyle anlatabilecek bir internet sitesi hazırlığı yapmak. Gerektiğinde Avrupa'da yaşayan Tahtacılarla bir araya gelebilmek. (Bu konuda yapılacak olan kongreye kadar Zeynel GÜL' e görev verilmiştir).

8-Tahtacı yaşayıp ölen ama sünni geleneklerine göre cenaze töreni yapılan bir yoz toplum oluşmaya başlamıştır. Bu yozlaşmaya dur denilmelidir, Dedelerin ve eldeki kaynakların ışığında ortak bir metin oluşturup, cenaze törenlerini Türkçe ve Tahtacı geleneklerine göre düzenlemek şarttır.

9- Tahtacı kültürüne ait bilgilerden oluşan bir takvim hazırlamak (bu konuda Araştırmacı yazar Ali AKSÜT’ e görev verilmiştir).

10-Illerde ve Avrupa’ da tanıtım ve kaynaşma amaçlı merkezi etkinlikler ve konserler düzenlemek.

“Tahtacı Kültür-Eğitim-Kalkınma ve Yardımlaşma Dernekleri” Genel Merkez geçici Yönetim Kurulu aşağıdaki kişilerden oluşmaktadır:


Yönetim Kurulu Başkanı..........: Yolcu BILGINÇ............Bademler Köyü-Urla- İZMİR

Yönetim Kurulu Başkan Yrd.. ..: Merih TAMAY..............Narlıdere-İZMİR

Yönetim Kurulu Başkan Yrd... .: Gökhan ÇANKIR..........DENIZLİ

Sayman........................... ...: Güneş Çetin............... Çamcı Köyü- EDREMİT-BALIKESİR

Genel Sekreter................. ....: Ali UĞUZ....................Kırtıl Köyü-Silifke-MERSİN

Genel Sekreter Yrd...............: Mehmet KAYA.............Alamut-Nazilli-AYDIN

Yönetim Kurulu Üyesi.............: Ali Ihsan ALVUR..........Akçaeniş-ANTALYA

Dernek merkezinin irtibat telefonu : 0232. 239 79 19
Genel Başkan Yolcu BILGINÇ : GSM: 0532. 244 69 54
E-mail :

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy73096 = 'tahtaciyolcu' + '@';

addy73096 = addy73096 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text73096 = 'tahtaciyolcu' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

73096 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

 

Iletisim için Almanya temsilcisi Zeynel GÜL 
Adres: Lippstadter Str, 103 / 33378 Rheda-Wiedenbrück / Almanya
Tel: 05242 – 55 07 91 Cep: 0172 – 88 98 187
e-mail:

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy66142 = 'zeynelguel' + '@';

addy66142 = addy66142 + 'hotmail' + '.' + 'com';

var addy_text66142 = 'zeynelguel' + '@' + 'hotmail' + '.' + 'com';

( '' );

66142 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->

Tahtacı Dernekleri Merkezi Narlıdere'de     

Anadolu’nun çeşitli yerlerinde yaşamlarını sürdüren Türkmen Tahtacıları örgütleniyor. Tahtacı Dernekleri Araştırma ve Tanıtma Derneği Gelen Merkezi adı altında örgütlenme kararı alan Tahtacılar Narlıdere’de buluştu. Narlıdere Atatürk Kültür Merkezi Meclis Salonunda buluşan Tahtacılar, kendi örf adet ve yaşam felsefelerinin İnsan sevgisine, hümanizme ve Alevi Türkmen kültürüne dayandığını belirterek, Mustafa Kemal Atatürk ilk ve inkilaplarına sahip çıkan çağdaş toplumun temsilcisi olduklarını belirttiler. Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur’a tahtacı kültürüne emek vererek, kültürevi açmasından dolayı plaket sunulduğu toplantıda, Tahtacı çağdaş kadınının başarılı temsilcisi olarak önceki dönem Milletvekili Türkan Miçooğulları’na çiçek şükran çiçeği sunuldu. Isparta, Balıkesir, Denizli, Aydın ve İzmir’den yetmişe yakın temsilcinin katıldığı Tahtacı toplantısına, uzmanların yanı sıra, tahtacı köyünden gelen kadın ve erkeklerde fikir sundu.

Yolcu Bilginç’in yönettiği toplantı da tahtacı kültürünün tanıtımı ve yaygınlaşması için bir çok karara imza atıldı. Belediye Başkanı Abdül Batur’un genel merkez binasının Narlıdere’de oluşturulması durumunda, tüm fiziksel hazırlığının kendisi tarafından yapılacağı sözü ardından Batur dakikalarca alkışlandı. Tahtacı kültürü içinde, yukarı köy dediğimiz tahtacılarının arasında yetiştiğini, onlardan kız aldığını söyleyen Batur “eşim tahtacı, yani bende sizlerden sayılırım. Sizlerin hümanist bakışınızı, insana saygı ve sevginizi, Doğaya sevginizi, yaşamda inatçılığınızı, mizah anlayışınızı biliyorum. Tahtacı kültürüne hizmet etmekten onur duyuyorum” diye konuştu. Tahtacı Kültürünü araştırma ve tanıtma

Derneklerinin bir an önce Anadolu’da örgütlenmelerini yapması çağrısında bulunan kurucular kurulu, Tahtacı Dernekleri Genel Merkezi’ni kurma kararı aldı. Geçici yönetim kurulunu da oluşturan kurul, genel merkezi İzmir Narlıdere olarak belirledi.

02 Kasım 2007 

http://www.narlidere-bld.gov.tr

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.