Takkeli Aşık Veysel heykeli

Takkeli Aşık Veysel heykeli

Takkeli Aşık Veysel heykeliÜNLÜ Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun Sivas’ın Şarkışla İlçesi’nde 10 gün önce...

A+A-

Takkeli Aşık Veysel heykeliTakkeli Aşık Veysel heykeli

ÜNLÜ Halk Ozanı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun Sivas’ın Şarkışla İlçesi’nde 10 gün önce değiştirilen heykeli tartışma konusu oldu.

 
Eski heykelin kaldırılarak yerine başında takke bulunan heykelin konulması tepki çekti. Belediye Başkanı Kasım Gültekin, “Önceki heykeli küçük olduğu için kaldırdık. Elimizde bu vardı ve bu heykeli koyduk. Her hangi bir art niyet yok” derken, Aşık Veysel’in oğlu Ahmet Şatıroğlu, “Babam sadece evde takke takardı. Saz çalarken veya yurt gezilerinde fötr şapka kullanırdı” diye konuştu.

Şarkışla’da 18- 19 Temmuz tarihlerinde yapılan ‘Uluslararası Aşık Veysel Aşıklar Bayramı’ kapsamında belediye tarafından ilçe girişinde yeniden düzenlenen ‘Aşık Veysel parkı’ndaki heykel yenisi ile değiştirildi. Açılışı yapılan ve ozanı saz çalarken gösteren yeni heykelin başında takke bulunması tepkilere neden oldu. Aşık Veysel’in akrabası ve Sivrialan Kültür-Dayanışma Derneği Başkanı Memduh Süzer’in tepki göstermesi üzerine heykel tartışması başladı. Ayşık Veysel’in günlük yaşantısı ve ev hali dışında takke takmadığı belirtilerek, parka konulan heykelin Aşık Veysel’e uygun olmadığı idida edildi.

BELEDİYE BAŞKANI: BAŞKA AMAÇ GÜTMEDİK

Şarkışla Belediye Başkanı BBP’li Kasım Gültekin, heykel tartışmalarını anlamsız bulduklarını belirterek şunları söyledi:

“Önceki heykel çok küçüktü ve fark edilmiyordu. Elimizde daha önce Erciyes Üniversitesi tarafından yapılan bu heykel vardı. Daha büyük olduğu için bu heykeli koymaya karar verdik. Aşık Veysel Derneği'nin kuruluşunda benim de katkım var. Halen bu derneğin üyelerinden biriyim. Onun yaşamında hiç bir zaman ayrımcılık olmadı. Biz de bu heykeli koyarken başka hiç bir amaç gütmedik. Zaten, bronzdan yapılmış bir heykel bulunuyor. Sivas’ta müzeden gelecek bu heykeli uygun olduğu takdirde parka yerleştirmek istiyoruz. Tartışmaları doğru bulmuyoruz ve maksatlı yapıldığını düşünüyoruz.”

 Takkeli Aşık Veysel heykeli Takkeli Aşık Veysel heykeli    

 Eski heykel

 Yeni dikilen heykel

OĞLU: ART NİYET ARAMIYORUM

Aşık Veysel Şatıroğlu’nun ilçede yaşayan 76 yaşındaki oğlu Ahmet Şatıroğlu da heykel tartışmalarını şaşkınlıkla karşıladığını söyledi. Babasının son dönemlerinde bütün yurt gezilerinde ve konserlerinde bizzat eşlik ettiğini anlatan Ahmet Şatıroğlu, "Babam evde, istirahat ederken takke takardı. Ama konserlerde, saz çalarken, yurt gezilerinde takke takmazdı. Gezilere çıkarken fötr şapka kullanırdı. Konserlere ise şapkasız olarak çıkardı. Elbette daha güzsel ve takkesiz bir heykel olmasını tercih ederdim. Ancak ‘neden böyle yapıldı’ diye bir art niyet de aramıyorum” dedi.

HÜRRİYET - Eraydın AYTEKİN- Halife YALÇINKAYA/SİVAS, (DHA) - 28 Temmuz 2009

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.