"Takkeli Veysel" tartışması büyüdü

"Takkeli Veysel" tartışması büyüdü

"Takkeli Veysel" tartışması büyüdü Aşık Veysel’in oğlu ‘’Babam sadece uyumadan önce takke takardı’’...

A+A-

"Takkeli Veysel" tartışması büyüdü "Takkeli Veysel" tartışması büyüdü

Aşık Veysel’in oğlu ‘’Babam sadece uyumadan önce takke takardı’’ dedi.  Ozanın ölümünden sonra yüz kalıbını alan Kutlu Özen ise ‘’ Veysel sadece fötr takardı’’ dedi. Alevi dernekleri yeni Veysel heykeli yaptıracak.

ANKARA - Halk ozanı Aşık Veysel için memleketi Şarkışla’da yaptırılan “Takkeli heykel’’ konusundaki tartışma alevlendi. Ozanın oğlu Bahri Şatıroğlu, “Babam sadece uyumadan önce takke takardı’’ dedi. Babasının siyasete konu veya malzeme edilmesini doğru bulmadığını belirten Şatıroğlu, “Babamın adıyla işin siyasileşmesini kesinlikle istemiyorum” dedi.

Sivrialan Kültür-Dayanışma Derneği Başkanı Memduh Süzer, de heykele yönelik tepkilerini sürdürdü.  Şarkışla Kaymakamı ve Belediye başkanıyla görüştüğünü ve bu durumu aktardığını belirten Süzer ‘’Bizim kültürümüzde takke yoktur. Veysel’i de takkeli olarak kabul etmeyiz. Biz Sivrialan Derneği olarak Alevi dernekleriyle bir kampanya başlatıp, Veysel’in heykelini yaptırabiliriz. Bizim kimseyle kavgamız olmaz’’ dedi.

“KİMSE BENİ ARAMADI”

"Takkeli Veysel" tartışması büyüdü Aşık Veysel ile ilgili araştırmalara imza atan ve ozanın vefatının ardından yüz kalıbını da alan halk bilimci Kutlu Özen ise GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada, “Aşık Veysel’de takke makke diye bir şey yok. Böyle bir şey olmaz. Veysel, insanların arasına karıştığı zaman ya başı açıktı, ya da fötr takardı” dedi.

Veysel’in yüz kalıbını aldığını da anımsatan Özen, “Bir telefon açıp bana sormadılar. Oysa yüz kalıbı ne kadar önemlidir. Çok büyük ayıp etmişler. Kılık kıyafet benim için önemli değil ama hiç kimsenin ozanın orjinalini değiştirme hakkı yok. Bu bana da saygısızlık” diye konuştu.

‘’SEK RAKI İÇERDİ’’

"Takkeli Veysel" tartışması büyüdü  “Aşık Veysel’li Yıllar”  adlı bir kitap yazan Veysel Kaymak da GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada, “ O hep modern düzgün takım elbisesi, içtiği piposu ve dost sohbetlerinde içtiği sek rakı ile hatırlanır’’ dedi. Kaymak, şöyle devam etti:

“Veysel, modern bir insandır. Her düşünceye saygısı olsa da hoş görüşle baksa da bu heykeldeki o değil.  Aşık Veysel’in özünü yok etmeye çalışıyorlar. Bu bir çarpıtmadır. Bizim tanıyıp, bildiğimiz Veysel çağdaş bir ozandır. İlerici ve cumhuriyetçi bir ozandır. Veysel sadece geceleri yatarken takkeye benzer bir şey takıyordu. Şimdi bunu istismar ediyorlar. Bir zamanlar Veysel’in heykelinin dikilmesine razı olmayanlar, bugün de başına takke geçirdiler”

Gazeteport - Yusuf SAHİCİ - 29 Temmuz 2009

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.