Taksim polise açık, işçiye kapalı

Taksim polise açık, işçiye kapalı

Taksim polise açık, işçiye kapalıPolis Günü kutlamaları için dün Taksim Meydanı trafiğe kapatıldı. Meydana girip çıkanlar...

A+A-

Taksim polise açık, işçiye kapalıTaksim polise açık, işçiye kapalı

Polis Günü kutlamaları için dün Taksim Meydanı trafiğe kapatıldı. Meydana girip çıkanlar didik didik arandı. Çeşitli gösteriler ve resmi geçidin ardından kutlamalar ‘olaysız’ sona erdi.

Polis Günü Kutlamaları için kapatılan Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs'ı Taksim'de kutlamak isteyen sendikalara 'hayır' yanıtı veren Vali Güler, 'Burası geniş mitinge uygun değil' dedi!

İSTANBUL - Sendikaların 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlama isteğini reddeden İstanbul Valisi Muammer Güler, “Kadıköy, Çağlayan ya da Kazlıçeşme meydanlarını verebiliriz” dedi. Güler, açıklamasını oldukça ironik bir ortamda ‘geniş katılımlı mitinge uygun olmadığı için işçiye vermek istemediği Taksim Meydanı’nda, Türk Polis Teşkilatı’nın 164. kuruluş yıldönümü kutlamasında yaptı.

Taksim Meydanı dün Polis Günü etkinlikleri için trafiğe kapıtıldı. Meydan güvenlik çemberine alındı, girip çıkanlar didik didik arandı. Hayat durdu.

Dört gün arayla Taksim iptal

Taksim Meydanı, geçen pazar günü yapılan ‘1 kilometrelik bayrakla Şişli’den Taksim’e polis-halk yürüyüşünün dört gün ardından dün, yine ‘olağanüstü’ günlerinden birini yaşadı. Sabah saat 08.00’den itibaren meydana ulaşan Sıraselviler Caddesi ile Dilson Oteli arası, AKM önünden Şehit Muhtar istikameti ve Mete Caddesi araç geçişine kapatıldı. Trafik kilitlendi. Yurttaşlar meydana üzerleri didik didik aranarak alındı.

Binlerce polis ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün oluruyla getirilen ilkokul öğrencileri alanda hazırdı. Gezi Parkı’nın merdivenlerine kurulu protokolde Vali Güler ve İl Emniyet Müdürü Celallettin Cerrah ile diğer mülki erkân yerleşmişti. Ardından polis köpekleri gösteri sundu, bir polis köpeği, eğiticisinin verdiği çiçek sepetini protokoldeki Güler’e götürdü. Özel Harekât polisleri AKM binasının meydana bakan tarafına dev bir Türk bayrağı astı. Çevik kuvvet polislerinden oluşan halk oyunları ekibi halaylar çekti. Tören; polis geçit töreniyle son buldu.

Taksim’deki polis kutlamaları ‘olaysız’ son bulurken, gazeteciler Vali Güler’e resmi tatil ilan edilmesi için düğmeye basılan 1 Mayıs’ı sordu. Sendikaların 1 Mayıs’ı Taksim Meydanı’nda kutlama isteği hatırlatıldığında Güler’in yanıtı olumsuz oldu.

Vali Güler, geçen yılki önerisini yineleyerek, 1 Mayıs için Kadıköy, Çağlayan ve Kazlıçeşme meydanlarını tahsis edebileceklerini söyledi. Güler, sendikacıların da temsili bir sayıyla gelip Atatürk Anıtı’na çelenk koyabileceklerini belirterek “Gelsinler 100 kişi, 300 kişi açıklama yapsınlar. Biz de kendilerine yardımcı olalım. Ama bu alan öyle 300 bin - 500 bin kişilik geniş katılımlarla miting yapılacak bir alan değil” dedi.

Henüz hiçbir sendikanın 1 Mayıs’ta Taksim için kendilerine başvuruda bulunmadığını anlatan Vali, “1 Mayıs’ta polis orantılı güç kullanacak mı?” sorusunu “Derdimiz vatandaşlarla, işçiyle karşı karşıya gelmek değil” diye yanıtladı. Güler, vatandaşın son iki yıldır ‘kâbus’ yaşadığını söyledi, ‘kâbusların’ yeniden yaşanmamasını istedi.

DİSK: Geri adım yok!

1 Mayıs’ı Taksim’de kutlamak için iki yıldır mücadele veren DİSK Genel Başkanı Süleşman Çelebi’yse geri adım atmıyor. Çelebi, “Vali diyor ki, alan o kadar kişiyi kaldırmaz. Kaldırdığı kadar gireriz. Şampiyonluk kutlamasında, polis törenlerinde binlerce kişiyi alıyor da niye bizi almasın? Bir tek bize mi fazla? Bir tek emekçilere mi daraltılıyor? Biz uluslararası kuruluşları Taksim’deki kutlamaya çağırdık. Bu engellenmemeli. 1 Mayıs’ı Taksim’de kutlayacağız” diye konuştu.

KESK Genel Başkanı Sami Evren de kutlama için Taksim dışında hiçbir seçeneği kabul etmeyeceklerini açıkladı.

Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, beklentilerinin 1 Mayıs kutlamalarına ilişkin Taksim yasağının kaldırılması olduğunu, ancak Taksim tartışmalarının İstanbul’da 1 Mayıs’ın kutlanmasına engel oluşturmasına izin vermeyeceklerini söyledi.

Taksim’de 1 Mayıs yasağının kaldırılması için Almanya Gıda İşçileri Sendikası’nın başlattığı imza kampanyası da sürüyor. Kampanyaya imza koyan Avrupa Parlementosu ve Almanya Federal milletvekilleriyle ABD, Kanada ve Hindistan’dan sendikacıların 1 Mayıs’ta Türkiye’de olması bekleniyor.

İSMAİL SAYMAZ / RADİKAL - 11 Nisan 2009

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.