Taksim'de 1 Mayıs Kanunsuz Değil, Vali Yanıltıp Korkutmaya Çalışıyor

Taksim'de 1 Mayıs Kanunsuz Değil, Vali Yanıltıp Korkutmaya Çalışıyor

Taksim'de 1 Mayıs Kanunsuz Değil, Vali Yanıltıp Korkutmaya ÇalışıyorDİSK'ten avukat Okcan yargı kararlarının, Anayasa'nın Vali...

A+A-

Taksim'de 1 Mayıs Kanunsuz Değil, Vali Yanıltıp Korkutmaya ÇalışıyorTaksim'de 1 Mayıs Kanunsuz Değil, Vali Yanıltıp Korkutmaya Çalışıyor

DİSK'ten avukat Okcan yargı kararlarının, Anayasa'nın Vali Güler'i yalanladığına dikkat çekiyor. "Taksim maç gösterilerine, polis yürüyüşüne, lale bayramına, yılbaşına açık ama emekçilere kapalı. Amaç korkutup katılımı azaltmak."

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Hukuk Dairesi Müdürü Necdet Okcan, İstanbul Valisi Muammer Güler'in Taksim'de 1 Mayıs kutlamasına "izin vermedikleri", kutlamanın, kutlamaya çağırmanın ve katılmanın "kanunsuz" olduğuna dair açıklamalarının kamuoyunu yanıltmak olduğunu bianet'e söyledi.

Ortaklaşa uygun bir güzergah çizilebileceğini, kutlamaların birlikte düzenlenebileceğini anımsatan Okcan, "Vali İstanbul'u kendi felç etmiş oluyor. Geçen yıl fiilen sokağa çıkma yasağı uygulandı" dedi.

Okcan'ın Gülerin savlarına dair saptamaları şöyle.

"Kanunsuz" değil: Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'nın Anayasa'ya aykırılığı defalarca yargı kararlarıyla saptandı. Örneğin 2004 1 Mayıs'ındaki Saraçhane mitingi. Saraçhane de gösteri için belirlenen alanlardan değildi. Yaklaşık 40 bin kişi Yenikapı'ya yürüdü. Savcılık Anayasa'ya dayanarak takipsizlik kararı verdi. Anayasa "Herkes, önceden izin almadan, silahsız ve saldırısız toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkına sahiptir" diyor. Yargıtay bu yasayla ilgili birçok davada beraat kararı verdi.

"Geçen yıl da aynı savlar vardı; polis dışında şiddet gösteren olmadı": Valilik geçen yıl da "Kana bulayacaklar, provokasyon olacak" dedi. Bine yakın gözaltı oldu, bunların hiçbirinde tırnak çakısı bile bulunmadı. Polisin yoğun şiddetine rağmen çatışma olmadı. Bunlar insanları pasifize etmeye yönelik.

"Taksim herkese açık, emekçilere kapalı": Vali kamu düzeni bozulacak diyor. Daha dün gece (27 Nisan) Galatasaray taraftarları maç gösterisi yaptı. Yasaya göre gece gösteri yapılamaz. Polis haftasında polisler Mecidiyeköy'den Taksim'e yürüdü. Lale bayramı, yılbaşı gösterileri de böyle. Taksim'de her türlü gösteri de yapılıyor zaten. Yapılabilmesi de gerek. Ama emekçiler söz konusu olunca nasırlarına basılmış gibi davranıyorlar.

Gelenekselleşmiş gösteri yapılır: Yasaya göre gelenek ve göreneklere göre yapılacak toplantı, tören, şenlik, kapsam dışında. Nasıl yılbaşında izin almaksızın Taksim'e gidiyorsanız, 1 Mayıs da böyledir. Dünya çapında bir gelenektir.

"Vali polisi de geriyor": 1 Mayıs için İstanbul dışından da birçok polis getiriliyor. İstanbul'un koşullarını bilmeyen polislerle birlikte oluşan bu karma yapı riskli. Bu açıklamalar polislerde de gerilim oluşturuyor.

"Dünyanın her yerinde ana alanlar": Vali "Hiçbir yerde yok" diyor. 1 Mayıs dünyanın her yerinde ana alanlarda kutlanır. Yalnızca 1 Mayıs değil. Atina'da Sosyal Forum ve sosyal güvenlik reformuna karşı eylem, Roma'da Irak'ın işgaline karşı eylem, Paris'te ilk işe alım sözleşmesine karşı eylem hep ana alanlarda yapıldı.

"İdare 1 Mayıs'ta keyfi davranıyor": Beyazıt'ta, Aksaray'da birçok eylem yapılıyor. Polis hiçbirine müdahale etmiyor. 2004'te NATO zirvesinde, göstericiler Aksaray'dan yürümek istemişlerdi. Valilik belirlenen alan olmamasına karşın Kadıköy'ü açtı. İdare 1 Mayıs'ta keyfi davranıyor. (TK/GG)

Tolga KORKUT
BİA Haber Merkezi - İstanbul
28 Nisan 2008, Pazartesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.