Takunya Yaktı, Postal Korudu

Takunya Yaktı, Postal Korudu

Takunya Yaktı, Postal Korudu78’liler Girişimi üyeleri, bugün Türkiye’ye dayatılan darbe ve şeriat eksenli kutuplaşmaların sahte...

A+A-

Takunya Yaktı, Postal KoruduTakunya Yaktı, Postal Korudu

78’liler Girişimi üyeleri, bugün Türkiye’ye dayatılan darbe ve şeriat eksenli kutuplaşmaların sahte olduğunu ifade ederek, Sivas katliamının bunun bir kanıtı olduğunu belirtti.

Girişim tarafından Madımak Katliamının 15’inci yıldönümü nedeniyle yapılan açıklamada, “Postal ile takunya arasındaki saflaşma sahtedir. Unutmuş görünenlere hatırlatalım: bugün laiklik ve türban üzerinden iktidar kavgası yürütenler, dün Madımak katliamında beraberdi. Takunya yakarken, postal koruyordu” denildi.

SORUMLU GERİCİ MİLİTARİSTLER

Bu iki gücün 1970’li yıllarda Milliyetçi Cephe içinde Alevileri ve solu katlettiğini ve darbe zemini hazırladığını vurgulayan girişim üyeleri, “2007 ve 2008 1 Mayıs saldırılarını da beraber yönetti. Alevilerin haklarını tanımamakta sergiledikleri birliği, Kürt sorununu ezerek çözmede de sergilemeye devam ediyorlar. Madımak müze değil, kebap evi ise, bunun da sorumlusu, bugün birbirleriyle iktidar kavgası yapan iki gerici-militarist gücün, emek, hak, hukuk düşmanı ortak karakteridir” dedi.

SORUN ÖNCELİKLE SÜNNİLERİN

Açıklamada, şu ifadeler yer aldı:

“AKP, Alevi sorununu güncel Hızır Paşalar aracılığıyla saptırmaya, emeği örgütsüzleştirmeye ve yeni kullaştırmalar yaratarak toplumu çürütmeye çalıştı. CHP’nin sicili çok mu temiz? Hiç değil! Solingen anmalarına koşa koşa gidenler, Madımak katliamı sırasında iktidar ortağıydı. Alevi sorununda seyirci oldukları gibi Madımak’ın müze yapılmasını gündemlerine dahi almadılar. Madımak vahşeti orta yerde dururken demokratikleşmek, Alevi sorununun çözümü ve kardeşçe bir arada yaşamak olanaklı değildir. Madımak üzerinden Alevi halkın yaralarını adalet duygusuyla sarmak, yakanların yananlar karşısında vicdanını ortaya çıkarmak ve katliamların ektiği zehirli cangıllara son vermek, Madımak’ı bir insanlık müzesine çevirmek, öncelikle Sünnilerin sorunudur”.

‘GERÇEK LAİKLİK İSTİYORUZ’

Açıklamada, ayrıca, Türkiye’de çözülmesi gereken temel sorunlardan birinin Alevi sorunu olduğu belirtilerek, “Alevi sorununun çözümü gerçek bir laiklikten, Alevilere yönelik her türden dışlama ve eşitsizliği ortadan kaldırmaktan geçiyor. Gerçek bir laiklik için zorunlu din derslerinin kaldırılması, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi, devletin tüm inançlara eşit mesafede durmasını başlangıç talepleri olarak ilan edilmelidir. Gerçek bir laiklik ve gerçek bir demokrasi istiyoruz. Laikliğin ve demokrasinin olmadığı bir ülkede, bu yangının dönüp yarın herkesi yakabileceğini hatırlatıyoruz” denildi.

Sivas’ta katledilenler Gündoğdu Meydanı’nda anılacak

Sivas Katliamı’nda yaşamını yitirenler, katliamın 15. yılında İzmir Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenecek mitingle anılacak.

Mitinge çağrı amacıyla mitingin düzenleyicisi olan İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu tarafından Kemeraltı Çarşısı girişinde bir basın açıklaması düzenlendi.

Platform adına söz alan Ali İzzet Uğur, Türkiye’de hala düşüncenin, inancın cezalandırıldığı, farklı düşüncelere, inançlara yaşam hakkı tanınmadığı için endişeli olduklarını ifade ederek, “Devletin yetkili organlarının katliamdaki rolünün açıklanmasını, egemenlerin egemenliklerini sürdürme isteklerinin, Madımak’ta alevlere dökülen benzin olduğunu, bu ve benzeri katliamların bugünkü iktidara giden kaldırım taşları olduğunun itiraf edilmesini istiyoruz” dedi. 

Düzenleyecekleri mitingde düşüncenin, inancın bir arada eşit ve özgürce yaşanıldığı, demokratik bir ülkeye olan özlemi ve bu uğurda verilecek mücadeledeki kararlılıklarını haykıracaklarını söyleyen Uğur, buna ortak olmak isteyenleri 2 Temmuz saat 17.00’de Konak Cumhuriyet Meydanı’nda başlayacak yürüyüşe ve Gündoğdu Meydanı’ndaki mitinge davet etti.

Açıklamanın ardından yurttaşlara mitinge davet bildirileri dağıtıldı. İzmir Alevi Bektaşi ve Yöre Dernekleri Platformu tarafından düzenlenen mitinge KESK, TMMOB, DTP, ÖDP, SDP, EMEP, ESP, DHP ve HÖC de destek verecek.

Erkan ÇINAR- İZMİR
BİRGÜN - 01 Temmuz 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.