TAKVİM Madımak'a girdi

TAKVİM Madımak'a girdi

TAKVİM Madımak'a girdiBiraz hararetli ve tartışmalı da olsa 'girilmesi yasaklanan' eski Madımak Oteli'ne girdik Gördük ki o 'acılar...

A+A-

TAKVİM Madımak'a girdi
TAKVİM Madımak'a girdi

Biraz hararetli ve tartışmalı da olsa 'girilmesi yasaklanan' eski Madımak Oteli'ne girdik Gördük ki o 'acılar mekanı', şimdi büyük bir kültür-sanat merkezine dönüştürülmüş

Giriş yasaktı ama biraz hararetli, tartışma pahasına da olsa girebildik Madımak'a.

Gördük ki o acılar oteli eni konu hoş ve görkemli bir kültür sanat mekanına dönüştürülmüş. Acıyı harmanlamak için değil de tarihi bir yanılgının yıllar sonra bile olsa "öz eleştirisinin" altını çizmek için anımsayalım. Görelim nereden nereye gelmiş Madımak Oteli. 2 Temmuz 1993 tarihinde Sivas'ta çoğu sanatçı ve aydın 37 yurttaşın öldüğü olaylara sahne olan Madımak Oteli önce 5 milyon 601 bin TL bedelle kamulaştırılmıştı. Bu Kamulaştırma akabinde bina tümüyle boşaltılıp İl Özel İdaresi'ne devredildi. Ve şimdi o otel binasında başlatılan düzenleme çalışmaları neredeyse bitti.

ANMA KÖŞESİ

Sivas Valiliği'nden edindiğimiz bilgiye göre "Otelin daha önce lobi olarak kullanılan bölümü, Sivas Olayları'nda hayatını kaybedenler için anma köşesi olarak düzenlendi. Bu bölümde, Sivas Olayları'nda ölenlerin fotoğrafı ve bilgileri duvarlarda yer alacak. Hayatını kaybeden her birey için birer çeşme yaptırılacak. Ayrıca aynı bölümde Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Mevlana, Yunus Emre gibi ünlü düşünür ve halk ozanlarının akılda kalan, birlik ve beraberlik mesajları veren beyitlerinden örnekler kullanılacak.

Ziyaretçiler için bir de anı defteri bölümü planlandı.

LOKANTA ÇOCUK KÜTÜPHANESİ

Eski Madımak Oteli binasına dahil olmasına rağmen, binadan ayrılan duvarıyla daha önce et lokantası olarak kullanılan ve anma yıldönümlerine katılanların artan tepkileri üzerine boşaltılan lokantanın bulunduğu kısım çocuk kütüphanesi olarak düzenlendi. İki kattan oluşan bölüm diğer binadan ayrı kullanılmaya devam edecek.

BİRİNCİ KATA BİLİM VE SANAT MERKEZİ

Binanın birinci katı ise daha çok öğrenci ve çocukların yararlanmasına yönelik olarak bilim ve sanat merkezi olarak değerlendirilecek. Bölümlere ayrılacak olan üst katta çeşitli deneyler yapılması için laboratuvarlar bulunacak. Binanın diğer 4 katı içinse henüz planlama yapılmadı.

Halen yeniden düzenleme yapılan bölümlerin devreye sokulmasından sonra ilerleyen dönemlerde alınacak karara göre üst katlarda da çalışma yapılacak.

NASIL KAMULAŞTIRILDI

Kentte Valilik, Belediye, Ticaret ve Sanayi Odası, Emlakçılar Odası temsilcilerinin yaptığı tespit sonucunda 4.5 milyon lira değer biçilen otelin sahiplerinin 16 milyon TL istemesi üzerine anlaşmazlık çıktı. 7 Haziran 2010'da son kez uzlaştırma komisyonunda pazarlık yapılarak fiyat 5.5 milyon liraya yükseltildi ancak işletme sahipleri en son 12 milyon liraya inince uzlaşma sağlanamadı.

OTEL SAHİPLERİ TEMYİZE GİTTİ

Bunun üzerine dava süreci başladı. Bu sırada Maliye Bakanlığı'nca kamulaştırma bedeli olarak öngörülen 4.5 milyon lira ve iyileştirme bedeli olarak 1 milyon TL de Özel İdare hesabına aktarıldı. 12 Ekim 2010'daki ilk duruşmada bilirkişilerin tespit ettiği 5 milyon 162 bin TL'ye otel avukatı itiraz edince dava ertelendi. Son olarak mahkeme, 5 milyon 601 bin lira kamulaştırma bedeline karar verince, hukuken bina İl Özel İdaresi'ne devredildi. Aralık ayında boşaltılan otel binası, Özel İdare'ye teslim edildi. Otel sahipleri, temyize başvurdu.

Takvim - 24 Mayıs 2011

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.