Tarhan: "Alevi Talepleri İçin Çözüm Yeri Siyasi Arena"

Tarhan: "Alevi Talepleri İçin Çözüm Yeri Siyasi Arena"

Tarhan: "Alevi Talepleri İçin Çözüm Yeri Siyasi Arena"DİYANET'İN İLK CEMEVİ ZİYARETİDiyanet İşleri Başkanı Mehmet...

A+A-

Tarhan: "Alevi Talepleri İçin Çözüm Yeri Siyasi Arena"Tarhan: "Alevi Talepleri İçin Çözüm Yeri Siyasi Arena"

DİYANET'İN İLK CEMEVİ ZİYARETİ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez bir ilki gerçekleştirerek Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı Tarhan, "İki kesim arasında diyolağun oluşmasında önemli bir adım. Ama Diyanet yasa uygulayıcıdır, Alevilerin sorunlarını çözecek olan siyasi iradedir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez bir ilki gerçekleştirerek Zeytinburnu Kazlıçeşme'deki Erikli Baba Kültür Derneği ve Cemevi'ni ziyaret etti. Dernek Başkanı, görüşmenin olumlu geçtiğini ve diyaloğun oluşmasında önemli bi adım olduğunu söyledi.

Ziyaretin ardından konuşan Görmez, "Aramızdaki farklılıklar zenginliğimizdir. Ben sadece dostlara, canlara lokma yemeye geldim. Eğer bu konuda bir gecikme yaşanmışsa şahsen üzgün olduğumu ifade etmek istiyorum" dedi.

"Lokma yemenin sembolik bir anlamı var"

Erikli Kültür Derneği Başkanı Metin Tarhan, görüşmenin gayet olumlu geçtiğini ve bunun iki kesim arasında oluşak diyalog için önemli bir adım olduğunu söyledi.

"Siyasi olmayan bu nezaket ziyareti gayet olumlu geçti. Yıllarca yadsıdıkları kesimi ziyaret ettiler, bu iki kesim arasında diyolog yolunu açacaktır. Burada lokma yemesinin de sembolik bir anlamı vardır. Toplumda yerleşmiş 'Alevilerin yemeği yenmez' anlayışını kırmak adına Alevilerin cemevinde dağıttıkları bir tatlıyı yedi."

"Topu tamamen Diyanet'e atmak yanlış"

Tarhan, Diyanet İşleri Başkanı'yla Alevilerin "cemevleri ibadethane kabul edilsin" başta olmak üzere genel taleplerini konuştuklarını söyledi, ancak sorunların ancak siyasi irade ile çözüleceğini belirtti.

"Devletin geleneksel yapısında sıkıntı var. Aleviler kendi ibadethanelerini talep ettiğinde devletin, diyanet kurumunun direnciyle karşılaştı. Diyanetin klasik görüşü cemevinin bir zikir yeri olduğuydu. Ve bu yüzden İslamiyette ibadethane olarak yerinin olamayacağı anlayışı vardı.

"Asıl çözüm yeri siyasi arena, ama ne kadar hazırlar?"

Her ne kadar başkan çok demokrat bir insan olsa da, aniden sarsıcı şeyler söylemesi mümkün değil. Diyanetin kurum olarak Alevilerin taleplerinde ne kadar olumlu rol üstleneceği kuşkulu. Ama topu tamamen diyanete atmak mümkün değil. Orası devletin yasa uygulayan bir kurumu, asıl çözüm yeri siyasi arenadır. Buranın da ne kadar hazır olduğu tartışılır."

Diyanet Başkanı'nın cemevi ziyaretlerinin devam edeceğini söyleyen Tarhan, herkesin bunu olumlu bir adım olarak görüp desteklemesi gerektiğini söyledi. (NV/ŞA)

Nilay VARDAR -

<!--

var prefix = 'ma' + 'il' + 'to';

var path = 'hr' + 'ef' + '=';

var addy46771 = 'nilay' + '@';

addy46771 = addy46771 + 'bianet' + '.' + 'org';

var addy_text46771 = 'nilay' + '@' + 'bianet' + '.' + 'org';

( '' );

46771 );

( '' );

//-->n

<!--

( '' );

//-->

<!--

( '' );

//-->


İstanbul - BİA Haber Merkezi - 27 Mayıs 2011, Cuma

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.