Tarihiyle yüzleşmeyenler, toplumla helalleşemez

Tarihiyle yüzleşmeyenler, toplumla helalleşemez

Tarihiyle yüzleşmeyenler, toplumla helalleşemezHacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı - HBVAKV  Genel Başkanı Ercan Geçmez, siyaset...

A+A-

Tarihiyle yüzleşmeyenler, toplumla helalleşemezTarihiyle yüzleşmeyenler, toplumla helalleşemez

Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı - HBVAKV  Genel Başkanı Ercan Geçmez, siyaset meydanlarında sorumsuzca nefret dili kullananların, 31 yıl önce yaşanan Çorum olaylarının nasıl meydana geldiğine bakması gerektiğini söyledi. Geçmez, “Tarihiyle yüzleşmeyenler, toplumla helalleşemez”dedi.

BASIN AÇIKLAMASI METNİ

Nefret suçları unutuldukça, siyasette nefret dili sürer

Siyasette nefret dili kullanmanın, dinsel ve etnik ayrımcılığın, ülkemizde ki en acı sonuçlarından biri olan Çorum katliamını unutturmamak ve katledilen canlarımızı anmak için, 3 Temmuz Pazar günü Çorum’dayız.

31 yıl önce Çorum'da yaşanan olaylar, modern tarihimize kara bir leke olarak düşmüştür. Aleviler üzerine uygulanan ayrımcı politikalar, yayınlanan nefret dolu bildiriler ve haberlerle yaratılan kışkırtmalarla Alevilere yönelik saldırılar başlamış; ''Kana Kan İntikam'' sloganlarıyla yapılan ırkçı saldırılar sonucu 57 alevi vatandaşı katledilmiştir.

Ülkemizde nefret suçları yargılanamamaktadır. Onca yaşanan olaya rağmen, ne Sivas, ne Maraş, ne de Çorum olayları doğru düzgün aydınlatılamamış; yargılanamamıştır.

Bu yetmiyormuş gibi, açıkça zulme uğramalarına rağmen, çoğu zaman aleviler,  bu olaylarda suçlu ilan edilmiş, Alevilere yönelik yüzyıllardır sürdürülen nefret ve önyargılar daha da derinleştirilmeye çalışılmıştır.

Çorum’da da katliamın fitilini ateşleyen tahrikin, dönemin siyasetçilerinin, sorumsuzca ve aymazlıkla kullandıkları nefret dilinden beslendiği ayan beyan ortadadır.

Bugün bile Anayasa referandumu ve 2011 genel seçimlerinde yürütülen propaganda çalışmalarına bakıldığında; Ülkenin başbakanının dahi Alevilere yönelik söylemlerinde bu ayrımcı dili kullandığı açıklıkla görülmüştür.

Ortaya çıkan ve Alevileri toplumun diğer kesimleri karşısında açık hedef haline getiren bu tutum, çeşitli topluluklara yönelik olarak yaratılan ve yeniden üretilen kin ve nefret duygularının, kardeşlik ve hoşgörü gibi içi doldurulamayan afakî kavramlarla ortadan kaldırılamayacağını gözler önüne sermektedir.

Çağdaş demokrasi ve insan hakları anlayışı, kişilere ve gruplara ırk, inanç, cinsiyet vb. özellikler bakımından taşıdıkları farklılık nedeniyle yöneltilen ve toplumsal önyargılardan beslenen saldırıların nefret suçu adı altında yasal müeyyidelere bağlanmasını gerektirmektedir.

Demokratikleşme çabalarının başarısı her şeyden önce, Alevilere, azınlık inanç gruplarına ve şu ya da bu farklılıkları nedeniyle ayrımcılığa uğrayan bütün gruplara yönelik toplumsal önyargılardan beslenen ve sürekli şiddet üreten nefret duygusuyla mücadele kararlılığına bağlıdır.

Türkiye toplumu olarak katliamların ayıbı ve utancıyla yüzleşmek ve mağdurların bu konudaki acı ve hassasiyetlerini paylaşmak amacıyla adım atmak, nefret suçlarına ilişkin bilinç geliştirme yolunda bir başlangıç noktası olarak düşünülmelidir..

Bu ifadeden yola çıkarak; Zaman aşımına uğratılan Maraş, Çorum ve Sivas katliamlarının dosyaları yeniden açılmalı ve failleri ortaya çıkarılmalıdır.

"Unutulmuş bu olayı neden kaşıyorsunuz? Bunu herkes unuttu, siz de unutun" denilmektedir. Aksine,  Çorum katliamının bir daha yaşanmaması için bu olayların unutulmaması gerektiğine inanıyoruz. Tarihiyle yüzleşmeyenler, toplumla helalleşemezler…

Unutmayacağız, unutturmayacağız.

Ercan GEÇMEZ
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı
Genel Başkanı

Program

Tarih: 3 Temmuz 2011 – Pazar

- 12.00 - Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Çorum Şubesi toplanma ve saat kulesi önüne yürüyüş

- 13.00 - Basın açıklaması -  Çorum Saat kulesi önünde

- 14.30 - Panel - Devlet Tiyatro salonu

Panelistler:

Ercan Geçmez – HBVAKV Genel Başkanı

Turgut Öker – AABK Genel Başkanı

Prof. Mehmet Bekaroğlu – HAS Parti Genel Başkan Yardımcısıdır

İhsan Çaralan - Yazar

N. İlker Ertuğrul  - ODTÜ Öğretim Üyesi

- Lokma dağıtımı – 17.00 HBVAKV Çorum şubesi

- Dinleti – Söyleşi – 18.00

Alevi Haber - 25 Haziran 2011

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.