Tarikat kıskacı

Tarikat kıskacı

Tarikat kıskacıÜniversiteye kayıt yaptırmaya gelen öğrencilere baskı terminallerde başlıyorANKARA/İZMİR - Üniversiteye kayıt yaptırmaya...

A+A-

Tarikat kıskacıTarikat kıskacı

Üniversiteye kayıt yaptırmaya gelen öğrencilere baskı terminallerde başlıyor

ANKARA/İZMİR - Üniversiteye kayıt yaptırmaya gelen öğrenciler, Ankara ve İzmir’e gelir gelmez tarikat yurtlarının kıskacında kalıyor.

1 Eylül’de başlayan üniversite kayıtları için Ankara’ya gelen binlerce öğrenci AŞTİ’de (Ankara Şehirlerarası Terminal İşletmesi) tarikat yurtlarının kurduğu standlarda abluka altına alınıyor. Gelen yolcu katında özellikle 07.00 ile 09.00 arasında dinci ya da tarikatlara bağlı yurtların kurduğu standların sayısı 15’i geçiyor. Öğrenciler otobüsten iner inmez türbanlı kadın görevliler tarafından çembere alınıyor. Görevliler, öğrencileri ikna edebilmek için birçok vaatte bulunuyor.

Öğrencileri adeta zorla tutan türbanlı görevlilerin sayısının sabah saatlerinde 300’ü bulduğu, AŞTİ’de öğrencilere her türlü barınma ve burs vaadinde bulundukları belirtiliyor. Tarikat yurtlarının türbanlı stand görevlilerinin bazı öğrencilere yurtlarında kalmaları karşılığında kayıt masrafları ile harç ücretini ödemeyi bile teklif ettikleri belirtilirken, kimi tarikat yurtları ise “Burs Başvuru Masası” adlı standlarla öğrencileri kandırmaya çalışıyor.

‘Fuhuş yapılıyor’ diyorlar

Edinilen bilgeye göre, tarikat yurtlarının türbanlı görevlileri üniversiteye kayıt yaptırmaya gelen ve barınma sorunu olan öğrencileri kandırmak için üniversite yurtlarına ilişkin yanlış bilgiler veriyor. Tarikat yurtlarının türbanlı görevlileri, “üniversite yurtlarında fuhuş yapıldığını” ve “diğer yurtların ahlaklı olmadığını” savunarak, öğrencilerin ve ailelerin aklını karıştırıyor. AŞTİ’ye gelen öğrencilere dağıtılan tarikatlara bağlı yurtların afişlerinde “sohbet odaları”, “şark odaları” ve “mescit” gibi olanakların bulunması dikkat çekerken, kimi tarikat yurtları ise aynı zamanda burs da vaat ediyor.

‘Her gün 4 kez arıyorlar’

ÖSS’de derece yapan kimi öğrencilerin her türlü bilgisini edinen tarikat yurtları, bu öğrencileri her gün arayarak ikna etmeye çalışıyor. Bir üniversite standında çalışan görevli, “Öğrencilerimiz günde en az 4 kez aranıyor. Her türlü bilgiyi almışlar. Hangi üniversiteyi kazandığı, kaç puan aldığı, cep numarası... ” derken, tarikat yurtlarının zaten bir yurtta barınma hakkı kazanmış olan öğrencileri bile hedef aldığını kaydediyor.

Ege Üniversitesi’nde de bu durum kayıt döneminde görülüyor. Üniversite kütüphanesinde öğrenciler, işlemlerini tamamlarken, veliler için ayrılan bölümde tarikat üyeleri, özel yurtlar hakkında bilgi veriyor. Okul görevlilerinin engellemelerine karşın öğrenci ve velilere yaklaşan özellikle türbanlı kızlar, barınma zorluklarına dikkat çekiyor. Okula yakın yerlerdeki yurtlara öğrenci ve velileri götürerek, odaları, olanakları gösterip aileleri ikna etmeye uğraşıyor. Kent merkezi dışında bulunan okullarda da öğrenciler, tarikat evlerine davet ediliyor.

MAHMUT ILICALI HİCRAN ÖZDAMAR
Cumhuriyet - 04.09.2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.