Tarikat şeyhine zimmet davası

Tarikat şeyhine zimmet davası

Tarikat şeyhine zimmet davasıPara toplayarak yaptırdıkları dergâhı Rifa-i Tarikatı Şeyhi Ömer Sarıkaya adına tescil ettiren 12 kişi ile Sarıkaya...

A+A-

Tarikat şeyhine zimmet davasıTarikat şeyhine zimmet davası

Para toplayarak yaptırdıkları dergâhı Rifa-i Tarikatı Şeyhi Ömer Sarıkaya adına tescil ettiren 12 kişi ile Sarıkaya hakkında 34 yıl 60’şar aya kadar hapis isteniyor

Ankara’da kurdukları vakıf aracılığıyla izinsiz para toplayan, topladıkları paralarla dergâh yaptıran, dergâhı da Rifa-i Tarikatı Şeyhi Ömer Sarıkaya adına tescil ettiren, aralarında Sarıkaya’nın da bulunduğu 13 vakıf üyesi hakkında 34.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın suç duyurusu üzerine “Ehlibeyt” adıyla kurulan vakıf hakkında soruşturma başlatıldı.

Vakıf üyelerinin vatandaşlardan gelen nakdi ve ayni yardımları izinsiz olarak makbuz düzenlemeden tahsil ettikleri, vakfın gelir ve giderlerine ilişkin olarak ise Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Çınar adına ikinci bir kayıt tuttukları belirlendi.

Açılan davada sanıkların, vakfa ait tüm gelir, gider ve işlemlerin Sarıkaya tarafından yönetilmesini ve yönlendirilmesini sağladıkları kaydedildi.

4 dükkân ve minibüs

İddianamede, sanıkların vakıf adına topladıkları bağış ve yardımlarla, Talatpaşa Bulvarı’nda 4 dükkan aldıkları, bu dükkanlarda matbaa kurdukları, kurulan matbaayı üçüncü kişilerin hissedar olduğu şirket adına tescil ettirdikleri belirtildi. Sanıkların, vakıf adına alınan bir minibüsü de vakıf üyesi Mehmet Ali Uyanık adına tescil ettirdikleri saptandı.

İddianamede, vakıf adına toplanan paralarla Mamak’ta bir caminin yanında yaptırılan dergâh binasının tarikat şeyhi Sarıkaya üzerine tescil ettirilerek haksız mal edinmesinin sağlandığı belirtildi.

Sarıkaya’nın da aralarında bulunduğu 13 kişinin, “zimmet” ve “görevi kötüye kullanmak” suçlarını işledikleri iddiasıyla 34’er yıl 6’şar aya kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Vakfın cumhuriyetin temel niteliklerine aykırı olarak cemaat mensuplarını desteklemek amacıyla kurulduğu gerekçesiyle kapatılması istendi.

Bu arada dergah açarak Türbe ve Zaviyelerin Kapatılmasına Dair Kanun hükümlerini ihlal ettikleri iddia edilen sanıklar hakkında yeni bir kamu davası açılacağı belirtildi.

TÜRKER KARAPINAR Ankara
MİLLİYET - 6 Mart 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.