Tarikatlar Sinemayada El Attı

Tarikatlar Sinemayada El Attı

Tarikatlar Sinemayada El AttıKültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla çekilen "Anka Kuşu" adlı filmin galası Bolu'da...

A+A-

Tarikatlar Sinemayada El AttıTarikatlar Sinemayada El Attı

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla çekilen "Anka Kuşu" adlı filmin galası Bolu'da yapıldı. Tarikatlara övgüler düzülen filmin galasına katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bu yapımın Türk sinemasına yeni bir boyut kazandıracağını savundu. Konu hakkındaki haberi Haber7 sitesinden aktarıyoruz.

Bir tarikat masalı: Anka Kuşu

Mesut Uçakan’ın "Anka Kuşu" filminin galası dün akşam Bolu’da yapıldı...

Senaristliğini ve yönetmenliğini Mesut Uçakan’ın üstlendiği "Anka Kuşu" filminin galası Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın da katılımıyla dün akşam Bolu’da yapıldı. Bir tarikat masalı olarak nitelenilebilecek olan filmde fiziğin sınırlarının metafizikle nasıl aşılabileceğine dair dini temelli sorgulamalar yer alıyor.

9 Kasım'da 70'e yakın salonda birden vizyona girecek olan Anka Kuşu Bana sırrını Aç filminin çekimleri Bolu ve İstanbul’da gerçekleştirilen filmin büyük rağbet gören galası Bolu Belediyesi'nin ev sahipliğinde Kardelen Sineması'nda gerçekleştirildi. Filmin başrollerini Yalçın Dümer, Ceren Öztürk, Kenan Bal, Kaan Girgin, Fatih Hürkan ve Gafur Uzuner paylaşıyor.

Galaya Kültür ve Turizm Bakanı Günay'ın yanı sıra Yeşilçam'ın duayenlerinden Yücel Çakmaklı, Bolu milletvekilleri, Bolu Valisi Ali Serindağ, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ile basın mensupları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Sinemaajans yapımı olan ve Kültür Bakanlığı Vipsaş'ın katıları ile çekilen filmin senaryosu da kendisine ait olan yönetmen Mesut Uçakan, bu insanlara gerçek aşkın kapılarını açtığına inandığı için büyük fedakarlıklar sergilediğini ve varını yoğunu bu filme harcadığı söylüyor.

Tarikatlar Sinemayada El AttıFilmde 12 Eylül Darbesini hazırlayan ortamda babası gözaltında kaybolan bir çocuğun platonik çocukluk aşkına ömür boyu sadakati, aşkın boyutlarını ve yaradılışı sorgulayardak gerçeği araması anlatılıyor. Bir yanda hayatın çorluklarını aşmaya çalışırken bir yandan da kendi içindeki çarpıklıkların sorgulan kahramanın öyküsü içinde 12 Eylül ve 28 Şubat darbeleri, terör belası ile başörtüsü sorununa da göndermeler yapılıyor. Zikir sahneleri ile başlayan ve film kahramanının yaşantısını sabırla uzaktan seyreden bir şeyhin mürşitliği filmin konusunun ana omurgasını oluşturuyor. Ancak filmin zikir halkaları Türk filmlerindeki tek tip kıyafet giydiril mürşitlerinden oldukça farklı kişilerce, kasaba insanlarının günlük kıyafetleriyle katıldığı zikir halkaları olarak dikkat çekiyor..

Filmin siyasi duruşu Takva'daki kahraman ile Anka Kuşu'ndaki kahramanın farkıyla net bir şekilde göz önüne seriliyor...

Film Mesut Uçakan sinemasının bütün karakteristik özelliklerini bünyesinde taşıyor.

Serkan Akgün'ün başarılı müzikleri filmin dikkat çeken unsurlarından. Yalçın Dümer ve Gaffur Uzuner'in takdire şayan oyunculuk başarılarını da gerçekten alkışlamak gerekiyor.

Mesut Uçakan, filme bir sinema filmi olarak değil, bir ilahi aşk masalı olarak bakılmasını istiyor ve "biz size masal anlatırken aslında masal mı anlatıyoruz?" diye soruyor.. Uçakan, "Filmin galasında gösterilen yoğun ilgi beni çok mutlu etti. Gerçekten bir sanat olayının bu kadar ilgi ile karşılanmış olması son derece önemli. Bu benim yıllardır çekmeyi çok istediğim bir filmdi. Beğenenlerin duası benim için yeterli" dedi.

Usta yönetmen Yücel Çakmaklı ise film hakkındaki yorumunu sormamız üzerine, "Türk sinemasında yeni bir çığır açabilir. Orijinal kendine has bir film. Türk sineması son yıllarda oldukça değişik konuları işliyor. Oldukça genç ve yetenekli yönetmenler çok güzel filmler yapıyor. Ama bu da kendi alanında yeni bir dönem açıyor, iyi bir çığır başlatabilecek bir film. Güzel bir film olmuş, son derece olgun, başarılı usta bir yönetmenin çektiği bir sanat filmi. Mesut Uçakan sonunda yıllardır çekmeyi istediği filmi çekmiş. Desteklemek lazım" dedi.

Gösterim Tarihi: 9 Kasım 2007
Yönetmen: Mesut Uçakan
Oyuncular: Yalçın Dümer, Ceren Öztürk, Kenan Bal, Kaan Girgin
Senaryo: Mesut Uçakan
Müzik: Serkan Akgün
Görüntü Yön: Mehmet Gün
Tür: 11 Kısa Film
Süre: 95 Dk.
Yapım Yılı: 2007
Ülke: Türkiye
Dağıtımcı: 35 Milim Filmcilik

Haber7 - 3 Kasım 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.