TBB: YÖK Başkanı bilimini siyasete satmamalı

TBB: YÖK Başkanı bilimini siyasete satmamalı

TBB: YÖK Başkanı bilimini siyasete satmamalıTürkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok’tan, üniversitelerdeki türban...

A+A-

TBB: YÖK Başkanı bilimini siyasete satmamalıTBB: YÖK Başkanı bilimini siyasete satmamalı

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok’tan, üniversitelerdeki türban düzenlemesine ve YÖK Başkanı Özcan’a sert eleştiriler geldi.

ANKARA - Özok, türban düzenlemesinin toplumun her alanda dinselleştirilmesinin ilk adımı olduğunu savundu. Özok, “Halkımızın, bu girişime izin vermeyeceği inancındayız” dedi. Özok, “YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın, üniversitelere yönelik tutumuna” ilişkin bir soru üzerine de, “Bilim adamlığı gibi son derece önemli noktaya gelmiş bir insanın, bilimini siyaset için çıkar için asla satmaması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

Çeşitli kadın kuruluşlarının temsilcileriyle bir basın toplantısı düzenleyen Özok, “Gündemdeki sorunun türban değil, dinin siyasete alet edilip edilmemesi olduğu”nu söyledi.

Türkiye Barolar Birliği Başkanı, mevcut durumu, kaos olarak nitelendirdi ve toplumun kutuplara bölündüğünü söyledi.

Özok, “YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan’ın, üniversitelere yönelik tutumuna” ilişkin bir soru üzerine de, “Bilim adamlığı gibi son derece önemli noktaya gelmiş bir insanın, bilimini siyaset için, çıkar için asla satmaması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu.

NTV - 02 Mart 2008 Pazar

"Sorun türban sorunu değil"

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, ''bugün yaşanan sorunun türban sorunu değil, Türkiye'de dinin siyasete alet edilip edilmemesi sorunu olduğunu'' savundu.

Özok, "Kadının başını örtmesi şeklindeki din kuralından başlayarak toplumun her alanının dinselleştirilmesi yolunun açılmasına halkımızın asla izin vermeyeceği inancındayız" dedi.
 
Özok, İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği Koordinatörü avukat Nazan Moroğlu ve Ulusal Sivil Toplum Kuruluşları Birliği Dönem Sözcüsü avukat Aydeniz Tuskan'ın da katılımıyla The Marmara Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, başörtüsü konusunda anayasa değişikliğine ilişkin ortak basın açıklamasını okudu.
 
Özdemir Özok, anayasa değişikliğini içeren yasanın TBMM'de kabul edildiği gün, basının iktidarın gösteremediği bir öngörü ile "kaos" tanısını manşetlere yansıttığını ifade etti.
 
Türkiye Barolar Birliği Başkanı, "Bugün Türkiye'de üniversiteler başta olmak üzere her yerde üzülerek belirtmek zorundayız ki bu kaos yaşanmaya başlanmıştır. Çözülmek istenen sözde türban sorunu, çözülmesi bir yana, yeni sorunların, kargaşanın ve toplumu ciddi biçimde kamplara bölmenin simgesi haline dönüşmüştür" dedi.
 
"Çözülmek istenen sözde sorunun toplumun sorunları arasında hiçbir zaman ön sıralarda yer almadığını" ileri süren Özok, "YÖK Başkanlığı'na atanan kişinin, 'türban yasağı, üniversitenin dışında konmuş yasaklardır. Mahkemelerle ilgilidir. Öyle bir kural olabilir, ama siz onu önemli görmeyebilirsiniz' fetvası ile gündemdeki Kuzey Irak, dünyadaki ekonomik kriz gibi büyük sorunları gündem dışına iterek gündemin başına oturmuştur. YÖK Başkanı'nın konumu ve niteliği hakkında Maliye Bakanı'ndan fazla bir şey söylemeye gerek yoktur" diye konuştu.
 
Türkiye'nin gündeminin sürdürülebilir kalkınma, refah ve çağdaşlık olması gerektiğini belirten Özok, "Türk halkının sağduyusunun, İslamiyet ve modernlik arasında çatışmaya dönüşmeksizin, özgürlük ve ilerleme yolu ile inancını birlikte yaşamasının önüne çıkarılan engelleri aşabileceğine güvenimiz ve inancımız tamdır. Anayasa değişikliğinde bu ısrar, kadın-erkek eşitliğinin de güvencesi olan laiklik ilkesini ve Cumhuriyetimizin kuruluş felsefesini hedef alan bir girişim olduğu endişesi uyandırmaktadır" ifadesini kullandı.
 
"Sorun, türban sorunu değil, Türkiye'de dinin siyasete alet edilip edilmemesi sorunudur" diyen Özdemir Özok, "Kadının başını örtmesi şeklindeki din kuralından başlayarak toplumun her alanının dinselleştirilmesi yolunun açılmasına halkımızın asla izin vermeyeceği inancındayız" şeklinde konuştu.

CNNTURK - 2 Mart 2008

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.