Tehlikeli oyun

Tehlikeli oyun

Tehlikeli oyun İstanbul ve Ankara’da 12 caminin art arda kundaklanması planlı bir provokasyon şüphesini gündeme getirdi Bir haftadır art arda...

A+A-

Tehlikeli oyunTehlikeli oyun

İstanbul ve Ankara’da 12 caminin art arda kundaklanması planlı bir provokasyon şüphesini gündeme getirdi

Bir haftadır art arda gerçekleşen camilere yönelik kundaklanmalara, dün iki cami daha eklendi. Kadıköy ve Pendik’te yakılan camiler son bir haftada biri Ankara’da, diğerleri İstanbul’da gerçekleşen 11’inci cami yangını olurken, bu gelişmelerin planlı bir provokasyon zincirinin parçası olmasından endişe ediliyor.

Halkın Alevi ve Sunni kesimlerinin karşı karşıya getirilmesini tetikleyen ‘Maraş Katliamı’ gibi olayların, benzer provokasyonların ardından gerçekleşmiş olması, “Yine tehlikeli bir oyunla mı karşı karşıyayız?” sorusunu akıllara getiriyor. Mazlum-Der, İHD ve Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, benzer olayların daha önce yaşandığını hatırlatarak, “Provokasyona gelinmesin” çağrısı yaptılar.

Bir cami yangını daha

Son günlerde meydana gelen camii yangınlarına bir yenisi daha eklendi. Dün çıkan iki yangın son bir haftada İstanbul’un Anadolu yakasında gerçekleşen 11’inci cami yangın oldu. Saat 15:30 sıralarında Kadıköy’de meydana gelen yangın camide büyük hasara yol açtı. Görgü tanıklarına göre camiden bir kişi hızla kaçarak uzaklaştıktan kısa süre sonra da imam odasından alevler yükseldi. Kısa sürede olay yerine gelen İtfaiye ekipleri yangına müdahale etti ve yangın büyümeden söndürüldü. Akşam saatlerinde de Pendik’te bir cami daha yandı.

İstanbul Anadolu yakasında camilerin kundaklanması üzerine bir rapor hazırlayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi itfaiyesi ve Afet Koordinasyon Merkezi raporda camilerde çıkan yangınların uzaktan molotof kokteyli atılması sonucu meydana geldiği ve sabotaj olduğunu belirtti.

Yangınlar sonrası ‘özel ekip’ kuran İstanbul Emniyet Müdürlüğü yaptığı çalışmaların ardından cami yakmaların bir grup tarafından gerçekleştirilen provokatif eylemler olduğunu belirtti. Cami yangınlarının Alevilerin yoğun yaşadığı bölgelerde olmasına dikkat çeken emniyet yetkilileri benzer olayların Cemevleri’nde de yaşanma ihtimali olduğunu kaydederek, ‘Provokasyona gelmeyin’ uyarısında bulundu. Bu arada İstanbul’da meydana gelen cami yangınları Ankara’ya da sıçradı. Önceki gün Elmadağ’ın Lalahan beldesinde, İstasyon Mahallesi Merkez Cami’ne molotofkokteyli atıldı. Çevre sakinleri yangının meydana geldiği saatlerde, ‘Hrant Dink cinayeti sanığı Ogün Samast gibi’ beyaz bere takan bir kişiyi cami yakınlarında gördüklerini söyledi.

İktidar göreve!

İnanç merkezlerine yapılan saldırılara tepki gösteren Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Genel Başkanı Fevzi Gümüş, inanç merkezlerine yapılan saldırıları kınadı. “Cami, Kilise, Sinegog fark etmez. İnsanların inançlarını yaşadığı mekanların ne amaçla olursu olsun saldırılara maruz kalması üzücü” diyen Gümüş, bu saldırıların provakasyon olması ihtimalini düşünmek istemediğini vurguladı. “Toplumda kaygı ve kuşku uyandıracak girişimler varsa kaynağı Çorum’da Maraş’ta Sivas’ta katliamların arkasındaki karanlık güçlerdir. Bu tür saldırılara izin verilmemeli” şeklinde konuşan Gümüş, faillerin yakalanarak cezalandırılmasını istedi. Basında yer alan ‘yangınlar cem evlerine sıçrayabilir’ haberlerine de değinen Gümüş, Cem evlerine yönelik her hangi bir saldırıyı Alevi toplumuna yapılmış sayacaklarını kaydetti. Emniyetin ‘yakılan camilerin Alevilerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde olduğuna dair açıklamalarını da ‘talihsiz’ bir açıklama olarak değerlendiren Gümüş, “Bunlar kesinlikle doğru değil. Aleviler yüzyıllarca başka inançlara saygı duyarak yaşadı. Siyasi iktidarı bu konuda göreve çağırıyoruz”

Önlem alınmalı

Mazlumder Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Küçük, cami yakmaları ile provokasyon yaratılmaya çalışıldığına dikkat çekti. Tamamen gündemi değiştirmeye yönelik eylemler olduğunu belirten Küçük, güvenlik tedbirleri alınarak olaylar büyümeden önüne geçilmesini istedi. Küçük, “Türkiye farklı etnik grupların bir arada yaşadığı fitillenmeye hazır bir toplumdur. Eylemlerin amacına ulaşmasına meyil verilmemelidir” dedi.

Haklar ihlal edilmemeli

Olayların bir an önce açıklığa kavuşturulması gerektiğini kaydeden İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise İstanbul Emniyet Müdürlüğünü görevi yerine getirmeye çağırdı. Farklı mezheplerin haklarının ihlal edilmemesi gerektiğini vurgulayan Türkdoğan, “Bu ülke bu halk aynı acıları daha önce yaşadı. Camilerinizi, havralarınızı yakıyorlar diyerek insanları birbirine düşürdüler. Artık belli bir birikimiz var. Bu tür oyunlara gelmemeliyiz”diye konuştu.

Bu oyuna gelmeyelim

Türkiye üzerinde yıllardır çeşitli oyunlar oynandığını belirten Karacaahmet Sultan Dergahı Cemevi Genel Başkanı Muharrem Ercan da geçmişte benzer senaryoların Maraş, Çorum ve Sivas’ta da yaşandığını hatırlattı. Türkiye’de uzun süredir ‘Türk-Kürt’ çatışması çıkarmaya çalışan güçlerin bu kez de ‘Alevi- Sünni’ kavgası çıkarmak için uğraştığına dikkat çeken Ercan, “Bunu yapan insan olamaz. Ne Alevi olabilir, ne de Sünni olabilir. Bunu yapanlar tamamen dış güçler tarafından yönlendirilmiş kişilerdir. Türkiye’nin üzerine oynanan oyunlarda provokatörlük yapanlardır. Ben bir Alevi dedesi olarak tüm Alevi hatta tüm İslam âlemine sesleniyorum ve rica ediyorum” diye konuştu.

Caferiler de İstanbul’da ard arda yaşanan cami yangınları karşısında halkı provokasyonlara gelmemeleri konusunda uyardı. Türkiye’de yeni bir ‘Alevi-Sünni çatışması’ oluşturmaya çalışan dış güçler olabileceğini vurgulayan Türkiye Caferileri Lideri Selahattin Özgündüz, “Bu oyuna gelmeyelim” çağrısında bulundu. Türkiye’den biten sağ-sol çatışmasının yerine etnik çatışmaların çıkmasını arzulayanların boş durmadığına dikkat çeken Özgündüz, “Bir etnik çatışmayı zinde tutmak isteyen emperyalistler mezhebi çatışma çıkarmayı planlıyorlar. Muhtemelen camiye molotof atan eller cem evlerinde saldırıcak. O yüzden her dinden, her mezhepten vatandaşlarımız çok dikkatli olmalı. Bu gemide hep birlikte yaşıyoruz. Bu gemiyi batırmak kimseye yarar getirmez” dedi.

Yanan camiler

Kadıköy İçerenköy İnönü Mahallesi Kayışdağı Caddesi’ndeki Medine Mescidi, İçeren Köy Dudullu-Bostancı yolundaki Küçükbakkalköy Merkez Camii, Sancaktepe’deki Veysel Karani Camii, Ümraniye Yukarı Dudullu Mahallesi İnönü Caddesi Kemerdere Sokak’taki Hacı Mehmet Şahsuvaroğlu Camii, Aydınevler Mahallesi Sancak Sokak’ta bulunan Mavi Evler Camii, Sancaktepe’deki Veysel Karani Camii ve Hacı Akif Demirci Camii, Kadıköy İnönü Mahallesi’nde bulunan Medine Mescidi, Küçükbakkalköy Merkez Camii, Pendik Dolayoba Ulu Camii, Pendik Dolayoba Süleymaniye Camii, Ankara Elmadağ’ın Lalahan beldesi İstasyon Mahallesi Merkez Camii, Kadıköy Acıbadem’de Ahmet Türk Camii.

Eylem Lodos / EVRENSEL - 18 Aralık 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.