Tekke'de maden ocağına 'Dur' eylemi

Tekke'de maden ocağına 'Dur' eylemi

Antalya'da Abdal Musa Sultan Dergahı'nın bulunduğu Elmalı İlçesi'nin Tekke Köyü'nde, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bir şirkete Dur Dağı'nda mermer...

A+A-

Tekke'de maden ocağına 'Dur' eylemiAntalya'da Abdal Musa Sultan Dergahı'nın bulunduğu Elmalı İlçesi'nin Tekke Köyü'nde, Çevre ve Orman Bakanlığı'nın bir şirkete Dur Dağı'nda mermer ocağı vermesi, köylüleri isyan ettirdi.

ANTALYA- İzmir Bergama'daki çevreci eylemleri ile adını duyuran ve namı ‘Bergamalı Asteriks’e çıkan Orhan Konyar'ın önderliğinde yarı çıplak eylem yapan köylüler, şirkete bölgeden taşınması için 10 gün süre tanıdı. Tekke Köyü'nde yapılan referandumdan da ‘Taş ocağına hayır’ kararı çıktı.

Çevre ve Orman Bakanlığı'nın özel bir şirkete 2008 yılında mermer çıkarması için ‘maden ocağı’ izni vermesi ve şirketin 1 ay önce iş makineleri ile çalışmaya başlaması, Elmalı'nın Tekke Köyü sakinlerinin tepkisine neden oldu. Bektaşilerin 4 büyüklerinden biri olan Abdal Musa Sultan Dergahı'nın bulunduğu köyde bu sabah toplanan yaklaşık bin kişi, sonuçları Elmalı Kaymakamlığı'na verilmek üzere referandum yaptı. Abdal Musa Kültür ve Sanatevi'ndeki referandumda ‘Taş ocağına hayır’ diyen köylüler, daha sonra merkezin toplantı salonunda biraraya geldi. Adını İzmir Bergama'daki çevre eylemleri ile duyuran ve namı ‘Bergamalı Asteriks’e çıkan Orhan Konyar, “Benimle var mısınız, çevre felaketini durduralım” dedi. Konyar, “Benim söylediklerimi yapacak mısınız? Söz veriyor musunuz?"”sorusuna köylülerden “Söz veriyoruz” yanıtı alınca, “Hepiniz soyunun” dedi. Bazı köylüler, soyunma teklifine şaşırınca, Konyar, “Bunda utanacak birşey yok” karşılığını verdi.

EŞLERİ ŞAŞIRDI

Toplantı sonrası salondan yarı çıplak çıkan köylülere, en çok eşleri şaşırdı. Bazı kadınlar elleriyle ağızlarını kapatarak şaşkınlıklarını gösterirken, yarı çıplak köyün erkekleri ile çocukları ve kadınlardan oluşan yaklaşık bin kişi, Abdal Musa Sultan Dergahı'na 2 kilometre uzaklıktaki Dur Dağı'na doğru yürüdü. Ellerinde dövizlerle yürüyen köylüler, şantiye binasının bulunduğu Dur Dağı eteğinde jandarma engeliyle karşılaştı.

Alevi Dernekleri Federasyonu'nun davetiyle geldiğini söyleyen ve grubun önderliğini yapan Orhan Konyar, “Burada Abdal Musa'ya saldırı var” dedi. Sloganlarla kesilen konuşmasında Konyar, “Sadece burada değil, Türkiye'nin birçok yerinde rant için alıp götürüyorlar. Onurumuzu aldılar yetmedi, şimdi de kültürümüze sıra geldi. Abdal Musa bir kültürdür. Bergama'daki gibi Eşme'deki gibi, Hasankeyf, Munzur'daki gibi. Saldırmayacağız ama demokratik hakkımızı kullanacağız” dedi. Konyar, köy halkı ile beraber maden ocağı yetkililerine seslenip, “Size 10 gün süre veriyoruz. Ayrıca jandarmayı da üzdüğümüz için üzgünüz” dedi.

‘TAŞ OCAĞI DEĞİL, ABDAL MUSA OCAĞI’

Alevi Dernekleri Antalya Şube Başkanı Hakverdi Çelik de, “Burayı peşkeş çektiler. Burası taş ocağı değil, Abdal Musa Ocağı'dır. Alevi kültüründeki büyüklerimizden üçüncüsüdür. Bin 300 yıl önce yapılan yeri kimseye vermeyeceğiz” diye konuştu. Tekke Köyü sakinleri de ‘Ölmek var dönmek yok’ diye slogan attı.

Tekke Köyü Muhtarı Mustafa Çalhan ise, şirketin yol açma çalışmalarının devam ettiğini, Hacı Bektaş Veli'den sonra en önemli dergaha evsahibi olduklarını söyledi. Muhtar Çalhan, ”Buraya gelenlere, evimize, damımıza bu maden ocağı zarar verecek, ruhsatın iptalini istiyoruz” dedi. Yarı çıplak maden ocağı eylemi, olaysız son buldu. (dha)

Radikal - Ahmet İSTEK/ELMALI - 06.06.2010

"Taş Ocağı" Referandumundan "Hayır" Çıktı

ELMALI - Antalya'nın Elmalı ilçesinde bulunan Abdal Musa Türbesi yakınlarında taş ocağı açılıp açılmaması konusunda düzenlenen referandumdan "hayır" kararı çıktı. Referandumun ardından köylüler çıplak eylem yaparak protesto gösterisinde bulundu.

Antalya'nın Elmalı ilçesine bağlı Tekke köyünde, her yıl Abdal Musa Şenliklerinin yapıldığı ve Abdal Musa Türbesi'nin bulunduğu yerde taş ocağı açılacağını öğrenen köylülerin ve Antalya ve civar köylerden yüzlerce kişinin katılımıyla "taş ocağı açılıp açılmaması" konusunda bugün bir referandum düzenlendi. Referandumda Tekke köyü yakınlarında taş ocağı açılmaması yönünde "hayır" kararı çıktı. Referandum sonuçları Elmalı Kaymakamlığı'na verilecek.

Referandumun ardından Bergama köylüleriyle yaptıkları eylemlerle adını duyuran Oktay Konyar'ın da aralarında olduğu bine yakın köylünün katıldığı bir eylem yapıldı.

Abdal Musa Kültür Merkezi'nde bir araya gelen köylüler, önce eylem için hazırlık yaptı. Ardından erkekler üzerlerindeki giysileri çıkararak taş ocağı ruhsatı verilen Dur Dağı'na doğru yürümek istedi. Köylüleri jandarma engellemeye çalıştı.

Burada bir konuşma yapan Konyar, Türkiye'nin birçok bölgesinde rant için her şeyin yağmalandığını ve sıranın inançlara geldiğini savunarak, taş ocağının Abdal Musa Dergahı'na saldırı olduğunu öne sürdü.

Alevi Kültür Dernekleri Antalya Şube Başkanı Hakverdi Çelik ise Abdal Musa'nın üçüncü büyük Alevi önderi olduğunu ifade ederek, "Burası taş ocağı değil, Abdal Musa Ocağı'dır" dedi.

Tekke Köyü Muhtarı Mustafa Çalhan da, Tekke Köyü'nün Hacı Bektaş-i Veli'den sonra gelen önemli bir dergâh olduğunu belirterek taş ocağı ruhsatının iptal edilmesini istedi.

Abdal Musa'nın türbesinin hemen yanı başındaki alanda taş ocağı için ruhsat alan maden şirketinin yol ve şantiye kurma çalışmalarını sürdürdüğü öğrenildi. Köylüler, Tekke köyünde taş ocağının çalışmasını engellemeye kararlı olduklarını söylediler.

Kaynak : Haber.turk.net - (A.A) - 06.06.2010

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.