Tercan'da, alevilik tartışmasına soruşturma

Tercan'da, alevilik tartışmasına soruşturma

Tercan'da, alevilik tartışmasına soruşturma ERZİNCAN'ın Tercan İlçesi'ndeki Tercan Lisesi'nde, Din Kültürü ve Ahlak...

A+A-

Tercan'da, alevilik tartışmasına soruşturmaTercan'da, alevilik tartışmasına soruşturma

ERZİNCAN'ın Tercan İlçesi'ndeki Tercan Lisesi'nde, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi'ne giren Müftü Abdullah Bora'nın Aleviliği aşağıladığı yönündeki haberlerle ilgili soruşturma açıldığı bildirildi. Tercan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, “Yaptığımız incelemede, Müftü Bora'nın Aleviliğin İslam dini içinde tasavvufa dayalı bir mezhep olduğunu belirtiğini tespit ettik'' dedi.
     
Tercan Lisesi 11/B sınıfında okuyan 17 yaşındaki Gencay Coşar, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi derslerine giren İlçe Müftüsü Abdullah Bora'nın, Alevilik ile ilgili sorusuna “Bir kısım aleviler namaz kılmıyor, oruç tutmuyor, gavur, satanist, din dışı’ dediğini ileri sürdü. Gencay Coşar'ın durumu Sarıkaya Köyü'nde çiftçilikle uğraşan babası Ali Coşar'a anlattıktan sonra okul müdürünün kendisini çağırttığını ve ‘olay büyümesin’ diye uyardığı da iddia edildi. Ali Coşar, “Bunu fazla irdelemeye gerek yok. Olay olmuştur. Benin çocuğum 17 yaşında. Çocuk durup dururken yalan söylemez. Şimdiye kadar herhangi bir şikayeti olmadı da şimdi niye oldu?'' dedi.   

İlçede huzursuzluk yaratan konuyla ilgili bir açıklama yapan Tercan Kaymakamı Tuncay Akkoyun, Tercan Lisesi'ndeki Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersleri'ne giren İlçe Müftüsü Abdullah Bora'nın, Gencay Coşar ile babası Ali Coşar'ın ifadelerinden yola çıkarak aleviliği aşağıladığı yönünde Cumhuriyet Gazetesinde çıkan haberlerin gerçekle bağdaşmadığı bildirdi.
     
Gencay Coşar'ın gazetede yer alan açıklaması üzerine soruşturma başlattıklarını kaydeden Kaymakam Akkoyun, “Yayınlanan haberin okulla ve öğretmenle ilgisi yoktur. Kaymakamlık olarak yaptığımız araştırmada, gazetedeki ifadelerin gerçeği yansıtmadığını tespit ettik. Ancak yine de konuyla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Müftülüğü'nden müfettiş istedik. İlçe Müftüsü Abdullah Bora, öğretmen olmadığı için boş olan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersine giriyordu. 28 Kasım günü, müftü derste iken Alevilik ve Ateizm üzerine sorular soruluyor. Müftü Bora da Aleviliğin İslam Dini içinde, tasavvufa dayalı bir mezhep olduğunu belirtiyor. Ateizm hakkında ise tanrı tanımaz bir anlayış olduğunu belirtiyor. Hatta dersi bitirirken, ’Hiç birimizin bir diğerinden farklı bir yönü yok. Hepiniz kardeşsiniz’ ifadesini kullanıyor. Tercan’da bulunan aleviler, yayınlanan habere tepki gösterdiler. Biz de haber için tekzip yayınlatacağız diye konuştu.
     
Gencay Coşar'ın sınıftaki arkadaşlarından Berna Aydın ise “Hayır, kesinlikle böyle bir şey yok. Ben de Aleviyim. Eğer öyle bir şey demiş olsa, ben de tepki gösterirdim. Hatta bazı arkadaşlar ‘Alevilerin Allah'a inancı var mıdır?’ diye sordular. Hocamız da ‘Tabii ki öyle bir şey var. Onlar da Allah'ı bilen, namazını kılan, orucunu tutan insanlardır. Sadece mezhep ayrılığı vardır’ diye cevap verdi. Arkadaşımızın söylediği ifadeler derste hiç kullanılmadı'' diye konuştu.
     
Aynı sınıftaki öğrencilerden Kübra Tercangil de, “Gencay, hiç soru sormadı. Bunu niye yaptı anlamıyorum. Haberi yazanlar, okulumuzu karalıyorlar. Öğretmenimiz, gazetede yer alan ifadeleri kesinlikle kullanmadı. Hatta öğretmenimiz, ‘Alevilik, Hazret-i Ali gibi yaşamaksa, ben de sonuna kadar Aleviyim’ dedi. Bunu söyleyen bir insan Aleviliği kötülemez'' dedi.

Recep DEMİRCİ / ERZİNCAN, (DHA)
Milliyet - 5 Aralık 2007

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.