Teröre Kuran kursu formülü

Teröre Kuran kursu formülü

Teröre Kuran kursu formülüBakan Atalay, Güneydoğu’da imam hatip ve Kuran kurslarını arttıracaklarını açıkladı.Hükümet,...

A+A-

Teröre Kuran kursu formülüTeröre Kuran kursu formülü

Bakan Atalay, Güneydoğu’da imam hatip ve Kuran kurslarını arttıracaklarını açıkladı.

Hükümet, terör ve Kürt sorununun çözümünde Diyanet İşleri Başkanlığı’nı devreye sokmaya hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Atalay, “Diyanet’in teröre karşı vaaz hazırlığı yaptığını, ayrıca Doğu ve Güneydoğu’da Kuran kurslarının sayılarını arttıracaklarını” açıkladı.

Hükümet, türbandan sonra terör ve Kürt sorununun çözümünde de Diyanet İşleri Başkanlığı’nı devreye sokmaya hazırlanıyor. İçişleri Bakanı Beşir Atalay, “Diyanet’in teröre karşı vaaz hazırlığı yaptığını, ayrıca Doğu ve Güneydoğu’da imam hatiplerle Kuran kurslarının sayılarını arttıracaklarını” açıkladı.

AKP’nin Kızılcahamam kampında terör ve Kürt sorunu ile ilgili bakanların sunuşunun ardından söz alan AKP Sivas Milletvekili Osman Kılıç, “teröre karşı manevi önlemlerin arttırılmasını” istedi. Kılıç, Bakan Atalay’a, bu önerisini “terörle mücadelede manevi önlemlere ağırlık verilmeli” ifadesiyle iletti. Bakan Atalay da “manevi önlemlerin zaten alınmakta olduğunu” söyledi. Atalay, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın vaazlar üzerinde inceleme yaptığını, vaazlarda birlik ve kardeşliğe vurgu yaptığını anlattı. Ayrıca Atalay, “Doğu ve Güneydoğu’da imam-hatip liseleriyle Kuran kurslarının sayılarının arttırılmasına yönelik olarak çalışmalar yapıldığını” açıkladı.

Alevilerin adı yok

AKP’nin Kızılcahamam kampında, türban, terör ve Kürt sorunu, ekonomi, bölge ve illere teşvikler başta olmak üzere tüm gündem maddeleri tartışılırken Alevilerin sorunları kendine yer bulamadı. Erdoğan, kampın açılışı nedeniyle yaptığı yaklaşık 2 saatlik konuşmasında, kamp süresince ele alacakları gündem maddelerini tek tek ele aldı. Erdoğan, konuşmasında ağırlığı türban sorununa ayırırken terör, Kürt sorunu ve Kürt açılımı, İsrail politikası, ekonomi ile ilgili kapsamlı değerlendirmeler yaptı. Ancak Erdoğan, partisinin, iktidarının gündem maddeleri arasında Alevilerin sorunlarına hiç değinmedi.

Alevi kelimesi yok

Erdoğan’ın konuşmasının ardından kampta bakanların sunumu çerçevesinde terör ve Kürt sorunu tartışıldı. Bakanlar, Kürt açılımı çerçevesinde bilgiler verdi ve milletvekillerinin Kürt sorunu ve terörle mücadeleye ilişkin sorularını yanıtladı.

Saha araştırması

Terör ve Kürt sorunu tartışmasının ardından kampın son gününde referandum sonuçlarına ilişkin 45 ilde 70 bin kişiyle yüz yüze görüşülerek yapılan saha araştırması masaya yatırıldı. Evet ve hayır oylarının nedenlerine ilişkin 20 sayfalık rapor halindeki araştırma içinde de Aleviler ve sorunları hakkında bir tespit yer almadı. Araştırmaya ilişkin tartışmada da Alevilerin sorunları gündeme getirilmedi.

Referandum değerlendirmesinin yanı sıra Erdoğan’ın yönetiminde tüm bakanlar milletvekillerinin, gündemdeki konulara ilişkin sorularını yanıtladığı oturum gerçekleştirildi. Bakanlar, milletvekillerinin siyasi konular dışında bölge ve illerin teşviklerdeki durumlarından yolların, köylerin sorunlarına, atamalara kadar sorularıyla karşılaştı. Ancak tüm sorunların konuşulduğu bu oturumda da Devlet Bakanı Faruk Çelik yönetiminde “hâlâ devam ettiği” belirtilen Alevi açılımı, açılım çerçevesinde cemevleri, AİHM kararları ışığında din derslerinin müfredatının değiştirilmesi ya da seçimlerden sonra yapılacağı belirtilen yeni anayasada Alevilerle ilgili nasıl bir düzenlemeye gidileceğine ilişkin değerlendirmeler yapılmaması dikkat çekti.

Erdem GÜL / CUMHURİYET - 19 Ekim 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.